Gospodarstvo

Volitve zvišale tečaje delnic

New York/Tokio/Singapur, 04. 11. 2008 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsedniške volitve v ZDA pozitivno vplivajo na razpoloženje vlagateljev na svetovnih borzah, saj se ti odločajo za nakupe, kar zvišuje tečaje delnic.

Najbolj razpoloženi so vlagatelji v Evropi, pri čemer največje rasti beležijo na dunajski, milanski, pariški, frankfurtski in londonski borzi, pozitivno pa je tudi vzdušje v ZDA.

Indeks dunajske borze ATX je danes pridobil 6,21 odstotka, rastejo pa tudi indeksi milanske borze Mibtel (+4,86 odstotka), indeks pariške borze CAC 40 (+3,6 odstotka), indeks frankfurtske borze DAX (3,44 odstotka) in indeks borze v Londonu FTSE 100, ki je pridobil 3,18 odstotka.

Wall Street
Wall Street FOTO: Reuters

Pozitivno so volilni dan začeli ameriški vlagatelji, saj se je vrednost indeksa Dow Jones zvišala za skoraj tri odstotke, tehnološkega indeksa Nasdaq pa za 2,8 odstotka.

Precej pa se je zvišala cena nafte, in sicer za več kot štiri dolarje, razlog za to pa je odločitev Savdske Arabije, da zniža proizvodnjo nafte. Na newyorški blagovni borzi je bilo danes opoldne za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte treba odšteti 68,40 dolarja, 4,50 dolarja več kot v ponedeljek.

Evro je danes v primerjavi z dolarjem pridobil, in sicer slaba dva odstotka, na 1,2878 dolarja.

Japonske delnice so si opomogle

Indeks Nikkei, ki ga na azijski borzi izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, je trgovanje končal pri vrednosti 9114,60 točke. To je 537,62 točke oziroma 6,27 odstotka več kot minuli petek. V ponedeljek je bila borza v Tokiu zaradi praznika zaprta.

Na pozitivno vzdušje vlagateljev so vplivali šibkejši jen, kar je ugodno za japonske izvoznike, in informacije o morebitnem prevzemu pešajočega japonskega proizvajalca elektronike, družbe Sanyo Electric, s strani njegovega večjega tekmeca Panasonica.

Šibak jen je pognal navzgor delnice japonskih avtomobilskih proizvajalcev, kot sta Toyota Motor in Honda Motor, zaradi ugibanj glede Panasonica in Sanya pa so se podražile tudi delnice proizvajalcev elektronike. Z združitvijo Sanya in Panasonica bi namreč nastal eden od največjih proizvajalcev elektronike na svetu.

Nikkei
Nikkei FOTO: Reuters

V Avstraliji se je indeks S&P/ASX 200 malenkost znižal. Vlagatelje je presenetila odločitev domače centralne banke, da zniža svojo ključno obrestno mero za 0,75 odstotne točke. To je namreč za četrt odstotne točke več, kot so napovedovali analitiki, je pa posledica vse več znakov upočasnjevanja gospodarstva.

Nafta brent se je pocenila

Decembrske terminske pogodbe za nafto brent so se v elektronskem trgovanju pocenile na 58,85 dolarja, kar je najmanj po februarju 2007. Ta vrsta nafte se je že v ponedeljek v Londonu pocenila za 4,84 dolarja, na 60,48 dolarja.

Zahodnoteksaška lahka nafta, ki bo dobavljena v decembru, se je v azijskem trgovanju pocenila za 66 centov, na 63,25 dolarja za 159-litrski sod, potem ko se je že v ponedeljek zvečer v ameriškem trgovanju pocenila za 3,90 dolarja.

Nasprotno se je cena nafte Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) v začetku tedna zvišala. Kot so danes sporočili iz sekretariata organizacije na Dunaju, je povprečna cena članic kartela v ponedeljek znašala 59,03 dolarja, kar je 1,60 dolarja več kot v petek. Cena Opecove nafte se je od junija, ko se je gibala okoli 140 dolarjev, pocenila že za 60 odstotkov.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fantodfare
04. 11. 2008 18.50
Ko bo pa predsednik izvoljen, bodo pa padle, kajne. Sem prvi?