Gospodarstvo

Talum se je pritožil

Ljubljana/Kidričevo, 14. 10. 2006 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik uprave Taluma se je pritožil na imenovanje treh začasnih članov nadzornega sveta.

Toplek se je na odločitev sodišča pritožil
Toplek se je na odločitev sodišča pritožil FOTO: Jani Dolinšek

Mariborsko okrožno sodišče je sredi septembra, potem ko je ptujsko od vrhovnega sodišča zahtevalo prestavitev odločanja na drugo sodišče, sprejelo sklep o imenovanju treh začasnih članov nadzornega sveta družbe Talum. Začasni nadzorniki so tako postali Vitoslav Tuerk, Darinka Fakin in Stanko Simonič. Kot so povedali na mariborskem sodišču, se je predsednik uprave Taluma Danilo Toplek na takšno odločitev pritožil, zadeva pa je bila ta teden predana višjemu sodišču v Mariboru.

Pritožbo na odločitev mariborskega okrožnega sodišča so potrdili tudi v podjetju iz Kidričevega, ki je sicer v 80-odstotni lasti Elektra Slovenije. Kot so povedali v Talumu, nesoglasja z lastniki okoli nadzornega sveta zaenkrat ne vplivajo na tekoče poslovanje in uresničevanje razvojne strategije Taluma. Prav tako na uresničevanje zastavljenih ciljev ne vpliva večja ali manjša podpora lastnikov sedanji upravi.

"Uprava Taluma, strokovni delavci podjetja in vsi zaposleni v Talumu se za razliko od lastnikov zavedamo svoje odgovornosti za razvoj in obstoj podjetja,"
so še sporočili iz uprave, kjer prav tako ne razmišljajo o tem, da bi zaradi nesoglasij z lastniki odstopili.

Datum sklica skupščine Taluma, ki je po zakonu o gospodarskih družbah v pristojnosti uprave in na katerem bi lahko izbrali redni nadzorni svet, tako zaenkrat vsaj do odločitve mariborskega višjega sodišča še vedno ostaja neznanka.

Vitoslav Tuerk
Vitoslav Tuerk FOTO: POP TV

Kot je na vprašanje o morebitni želji lastnikov po zamenjavi sedanjega vodstva Taluma, ki ga Eles kot večinski lastnik več kot očitno ne podpira, glede na to, da so bili na skupščini zavrnjeni predlogi uprave Taluma, odgovoril Miroslav Jakomin, v Elesu zadolžen za odnose z javnostjo, je omenjena odločitev v pristojnosti nadzornega sveta družbe. Sicer pa uprava Taluma po njegovih besedah kljub drugačnemu predlogu glede uporabe bilančnega dobička ni sprožila postopka izpodbijanja sprejetega sklepa, po katerem je bil bilančni dobiček razdeljen med delničarje.

Kot je znano, je sodišče na Ptuju dvakrat ugodilo pritožbi uprave Taluma in razveljavilo sklep o imenovanju novega nadzornega sveta družbe. V skladu s statutom bi moral imeti nadzorni svet Taluma, v katerem sta tudi dva predstavnika zaposlenih, sedem članov. Z odločitvijo mariborskega sodišča so bili tako v začasni nadzorni svet imenovani direktor Elesa Vitoslav Tuerk, županja občine Majšperk Darinka Fakin in Stanko Simonič iz ptujske NKBM.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.