Gospodarstvo

Tajnikar: Mladih fantov sploh ni

Ljubljana, 23. 11. 2005 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kljub vtisu, da je prišel čas mladih menedžerjev, gospodarstvo obvladujejo 'stari fantje', meni ekonomist.

Dekan Ekonomske fakultete v Ljubljani in nekdanji gospodarski minister dr. Maks Tajnikar
Dekan Ekonomske fakultete v Ljubljani in nekdanji gospodarski minister dr. Maks Tajnikar FOTO: POP TV

Prodaja deležev Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe v Mercatorju je bila po mnenju ekonomista Maksa Tajnikarja opravljena pod ceno. "Vprašanje je, ali sta finančni skupini Laško in Istrabenz lahko strateška lastnika Mercatorja. Nobenega razloga ne vidim, da bi danes Laško, ki je že vsepovsod in ima s teorijo sprto strategijo, razglasil za strateškega lastnika. To velja tudi za Istrabenz, za katerega sploh ne vem točno, kaj naj bi bila njegova glavna dejavnost," je v pogovoru za tednik Mag dejal Tajnikar. Kot je pojasni, Pivovarna Laško in Istrabenz postajata vse bolj finančna naložbenika, ki bosta zadovoljna že, če bosta v Mercatorju nekaj zaslužila, potem pa ga prodala komu drugemu.

Dobrih menedžerjev ni veliko

Novi lastniki Mercatorja Zorana Jankovića z mesta predsednika uprave po Tajnikarjevih besedah niso odstavili kot managerja, temveč kot lastnika, kar je sprto z zahodnimi navadami. "Odstavljen je bil zato, ker je bil lastnik Mercatorja in ker je hotel postati še močnejši, kar je bilo v nasprotju z interesi novih lastnikov," je pojasnil.

Tajnikar je sicer prepričan, da ni nihče nenadomestljiv, težava pa je, da dobrih managerjev v Sloveniji ni veliko. Je pa Jankovič včasih, tako Tajnikar, nasilno dosegal interese Mercatorja in s tem tudi svoje, saj je solastnik podjetja. Pri tem je izkoriščal poznanstva, vendar ne samo s staro oblastjo, ampak s katerokoli in s komerkoli.

Janković je šel mnogim na živce

Tajnikar se je dotaknil tudi managerskih prevzemov, ki jim sam sicer v tranzicijskih gospodarskih razmerah nasprotuje. Po njegovi oceni bi bilo preveč preprosto reči, da Jankoviću bivša oblast odkupa Mercatorja ni dovolila. Nekaj časa ga po njegovih besedah niti ni bil sposoben izpeljati.

"Toda Janković je šel mnogim na živce tudi pri stari oblasti, saj ni bila homogena. Med LDS in Kučanom je bil razkorak. Janković po mojem ni bil všeč delu Ropove LDS, ker je bil zelo samostojen, samosvoj in je gledal le na lasten interes. Njegova šibka točka je bila, da ni sodil v mreže oz. je hotel ustvariti mrežo enega - sebe,"
ocenjuje Tajnikar.

Žiga Debeljak (levo), ki mu ponujajo položaj direktorja Mercatorja, naj bi sodil v gardo 'mladih fantov', po Tajnikarjevem mnenju, pa so 'mladi' le izvrševalci 'sivih eminenc', ki sedijo v nadzornih svetih in se povezujejo v neformalne mreže poznanstev
Žiga Debeljak (levo), ki mu ponujajo položaj direktorja Mercatorja, naj bi sodil v gardo 'mladih fantov', po Tajnikarjevem mnenju, pa so 'mladi' le izvrševalci 'sivih eminenc', ki sedijo v nadzornih svetih in se povezujejo v neformalne mreže poznanstev FOTO: POP TV

'Mladih fantov' v resnici sploh ni

Kot je za Mag še povedal Tajnikar, se slovenska finančna oligarhija oblikuje že kar nekaj časa. Mladih fantov, o katerih danes nekateri govorijo, po njegovem mnenju sploh ni, saj v gospodarstvu nimajo nobene vloge. Po Tajnikarjevih ocenah so ključni ljudje, ki sedijo v nadzornih svetih, skrite eminence teh mrež, ki v njih delajo posle, to pa niso mladi, ampak stari fantje, ki so bili do zdaj skriti in praviloma nimajo nobenih pomembnejših gospodarskih referenc.
"Poglejte kakšni milijardni posli se zadnja leta sklepajo, tudi okoli Mercatorja, in kolikšno gospodarsko korist imamo od tega. Povprečen Slovenec prav nobene. Neto delovnih mest pri nas že dve leti nimamo nič, gospodarska rast je skromna in niče ne kaže, da bi se jo dalo v dveh letih pospešiti," je kritičen Tajnikar.