Gospodarstvo

T-2 pozdravlja odločbo APEKa

Maribor, 22. 12. 2005 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Telekom trdi, da 'zahtevo APEC zagotavlja, saj ni zavezan k odstranitvi zaščit'. T-2 odločbo APEC pozdravlja.

Telekom trdi, da odločbo APEC že zagotavlja
Telekom trdi, da odločbo APEC že zagotavlja FOTO: POP TV
V APEK so pojasnili, da so v postopku nadzora, uvedenega na pobudo družbe T-2, ugotovili, da je Telekom Slovenije kršil pravico družbe T-2, v skladu s katero bi morala ta z najemom dobiti pravico do povsem razvezanega dostopa do krajevne zanke, to je brez vseh naprav, kar pomeni tudi brez zaščitnih elementov.

Telekom Slovenije se je odzval na odločbo, ki jim jo je v sredo vročila agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) in se nanaša na prenapetostne zaščite. "Odločba APEK nas neposredno ne zavezuje k odstranitvi zaščit, pač pa nas poziva k zagotavljanju obveznosti razvezanega dostopa do krajevne zanke in s tem uporabe celotnega frekvenčnega spektra," poudarjajo v Telekomu in dodajajo, da to obveznost vseskozi zagotavljajo pod pogoji, ki so navedeni v vzorčni ponudbi.

"Prenapetostne zaščite so pomemben element krajevne zanke, ki jih v Telekomu Slovenije zagotavljamo za zaščito ter varovanje pred poškodbami zaradi prenapetosti tako telekomunikacijskega omrežja kot tudi opreme uporabnikov," še izpostavljajo v Telekomu. Po njihovih pojasnilih so vzroki nastanka prenapetosti različni, najpogostejši pa je neposredni ali posredni udarec strele. "Rezultati meritev zunanjega podjetja potrjujejo, da nameščene zaščite ne vplivajo na zmanjšanje zahtevanega frekvenčnega spektra," so sporočili iz Telekoma.

APEK je Telekomu Slovenije v sredo vročil odločbo, s katero zahteva, da pri zagotavljanju povsem razvezanega dostopa do krajevne zanke operaterju T-2 zagotovi dostop do krajevne zanke z odobritvijo uporabe celotnega frekvenčnega spektra posukanega kovinskega para. Tehnična zaščita omrežja mora biti izvedena tako, da ne omejuje uporabe povsem razvezanega dostopa do krajevne zanke. Rok za izvršitev odločbe je dan po vročitvi, torej danes.

T-2 pozdravlja odločbo APEC

V podjetju T-2 pozdravljajo odločbo agencije za pošto in elektronske komunikacije
V podjetju T-2 pozdravljajo odločbo agencije za pošto in elektronske komunikacije FOTO: POP TV
V podjetju T-2 trdijo, da se s Telekomovim onemogočanjem soočajo od sredine maja lani, ko je podjetje prvič naročilo storitve za vzpostavitev lastnega omrežja. Ker Telekom Slovenije nikakor ni prenehal z onemogočanjem, se je podjetje T-2 obrnilo na APEK, da ukrepa skladno s svojimi pooblastili. Prvi ukrep je bila delna odločba v novembru 2004, s katerim je Telekomu naložil, da mora skleniti pogodbe o zakupu omrežja in kolokacijskih prostorov.

Podjetje T-2 odločbo agencije pozdravlja, obenem pa upa, da bo APEK v najkrajšem času z izdajo preostalih odločb onemogočil zlorabo prevladujočega položaja Telekoma Slovenije tudi na ostalih področjih.

"Odločba APEK pomeni, da bo Telekom Slovenije moral omogočiti podjetju T-2 uporabo zakupljene bakrene parice, ki bo omogočala uporabo celotnega spektra in s tem nemoteno delovanje omrežja VDSL. Podjetje T-2 je pri APEK sprožilo še več pritožb zoper Telekom Slovenije zaradi dejanj, ki onemogočajo pošteno konkuriranje podjetja T-2 na trgu," pravijo v podjetju T-2.

Pri tem v T-2 med drugim navajajo, da Telekom Slovenije zavrača priklop mnogih uporabnikov, ki imajo aktivni telefonski priključek in celo aktiven ADSL-priključek z obrazložitvijo, da potrebuje v kablu rezervo. "Obenem so v kolokacijskih prostorih T-2 večkrat, iz nepojasnjenih razlogov, izklopljene električne varovalke, zaradi česar izgubi oprema T-2 napajanje. Tudi to si lahko razlagamo samo na način, da se s tem namerno onemogoča poslovanje podjetja," še menijo v T-2.

Telekom Slovenije bi moral omogočiti podjetju T-2 uporabo zakupljene bakrene parice, pravijo v T-2
Telekom Slovenije bi moral omogočiti podjetju T-2 uporabo zakupljene bakrene parice, pravijo v T-2 FOTO: POP TV
Oktobra letos je nato T-2 začel s komercialnim ponujanjem storitev dostopa do interneta, telefonije in televizije na osnovi tehnologije VDSL. "Telekom Slovenije je nadaljeval s svojo prakso onemogočanja poslovanja podjetja. Prva pritožba je bila zato posredovana na APEK v zvezi z nameščanjem prenapetostnih varoval na bakreno parico, ki so dokazljivo in dokazano onemogočala ali pa znatno poslabšala delovanje storitev podjetja T-2," izpostavljajo v T-2.

Telekom Slovenije poleg tega že tri mesece, tako v T-2, ne omogoča preklopa naročnikov na način, pri katerem naročniki ohranijo svojo telefonsko številko, z izgovorom, da potrebuje toliko časa za povezavo svojega delilnika z delilnikom T-2 in namestitvijo primernih razcepnikov.

"T-2 je sporočil in razložil, da so za začetek popolnoma primerni že razcepniki za ADSL in bi lahko Telekom Slovenije začel takoj s priklapljanjem naročnikov, medtem pa bi lahko nabavil kvalitetnejše razcepnike, saj je funkcija razcepnikov ista, to je da odstranijo prenos signala v pasu 0-138kHz, kar je pri vseh xDSL enako. Od kvalitete je samo odvisno, koliko so motene višje frekvence," poudarjajo v T-2 in dodajajo, da so bili prisiljeni ponuditi tudi skupni razvezan dostop, saj prenosljivost številk še vedno ni uvedena, čeprav bi po zakonu morala biti uvedena že novembra 2004.