Gospodarstvo

SŽ z novimi pobudami

Ljubljana, 11. 01. 2008 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodstvo Slovenskih železnic se je sestalo s predstavniki primestnih občin, da bi skupaj rešili problem javnega potniškega prometa.

V Ljubljano se dnevno pripelje 120 tisoč potnikov, približno polovica z osebnimi avtomobili. Več kot 20 tisoč potnikov vsak dan vstopi oziroma izstopi na železniški postaji v Ljubljani. Prevladujejo potniki iz Posavja, z Gorenjske in s Štajerske, za četrtino se je povečalo število potnikov z Gorenjske in za desetino proti Dolenjski. Kar 60 odstotkov potnikov se pripelje v Ljubljano med 6. in 9. uro, polovica potnikov se odpelje iz Ljubljane med 14. in 17. uro. V jutranjih in popoldanskih konicah Slovenske železnice prepeljejo za tretjino več potnikov kot pred petimi leti, v istem obdobju se je tudi povečal delež železnic v javnem potniškem prevozu iz 10 na 30 odstotkov. Vir: Slovenske železnice

Vodstvo Slovenskih železnic (SŽ) se je v tem tednu sestalo z župani in predstavniki primestnih občin z namenom, da bi skupaj rešili problem javnega potniškega prometa med Ljubljano in primestnimi kraji. Sestanek je bil sklican na pobudo SŽ, udeležili pa so se ga predstavniki občin Borovnica, Brezovica, Domžale, Grosuplje, Ivančna Gorica, Kamnik, Kranj, Litija, Ljubljana, Logatec, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofja Loka, Škofljica, Šmartno pri Litiji in Trzin ter predstavnik Ministrstva za promet.

SŽ bodo tako spremenile prometno organizacijo in nabavile nova prevozna sredstva. Do leta 2011 bodo nabavile 14 elektromotornih EMG in 6 dizelmotornih garnitur, do leta 2013 tudi 30 sodobnih potniških vagonov. Pripravile bodo nove ponudbe za starejše, pospeševale prodajo abonentskih vozovnic, predvsem polletnih in letnih, in uvedle mestno vozovnico, ki bo veljala en dan za neomejeno število voženj v posameznem regijskem prometnem vozlišču. Potniki iz primestja bodo lahko z vozovnico za npr. Ljubljano, brez doplačila potovali v vozlišču.

SŽ z novimi pobudami

Nova lokomotiva Slovenskih železnic
Nova lokomotiva Slovenskih železnic FOTO: Mirko Kunšič

Slovenske železnice so decembra ponovno postale upravljavec javne železniške infrastrukture z možnostjo dajanja pobud v zvezi z železniško infrastrukturo. SŽ so tako predlagale izgradnjo novih postajališč. Predlog predvideva tudi izgradnjo novih postajališč, treh na kamniški progi, dveh na progi Ljubljana-Logatec, treh na progi Ljubljana-Grosuplje, petih na progi Ljubljana-Litija in treh na progi Ljubljana-Kranj. Slovenske železnice pripravljajo tudi projekt revitalizacije postaj, ki predvideva prenovo postaj, izgradnjo novih objektov za potrebe potnikov, parkirne hiše ter objekte za druge namene.

Zadovoljni predstavniki občin

Župani in predstavniki občin so pozdravili pobudo SŽ za skupni sestanek in izgradnjo novih postajališč. Občine so opozorile na nevzdržno povečanje cestnega prometa in težave, ki iz tega izvirajo, zavzele so se za povečanje javnega potniškega prometa, posodobitev železniške infrastrukture in projekt enotne vozovnice. Občine so izrazile veliko pripravljenost za sodelovanje ter uskladitev prostorskih aktov, ureditev dostopa do postajališč in izvedbo ustrezne prometne ureditve. Občine, ki nimajo neposredne povezave z železniško progo so se za potrebe občanov, po vzoru občine Šmartno ob Litiji, zanimale za uvedbo avtobusnega prevoza do železniške postaje.

Alternativa visokim taksam?

Tiskovna predstavnica SŽ je za 24ur.com dejala, da njihovi načrti niso povezani z morebitno uvedbo takse za vožnjo z avtom po središču mesta.

Vprašanje uvedbe takse za dostop v središče mesta - najbolj problematična glede količine prašnih delcev v zraku so Ljubljana, Maribor in Nova Gorica, glavni vzrok pa cestni promet - je postalo aktualno ob opominu, ki ga je Evropska komisija poslala Sloveniji zaradi preseganja mejnih vrednosti prašnih delcev v zraku v nekaterih slovenskih mestih.

Tiskovna predstavnica ministrstva za okolje in promet Darija Dolenc je za 24ur.com dejala, da lahko razumemo pobude SŽ kot prispevek k zmanjševanju onesnaženosti zraka s trdimi delci.

Direktor direktorata za okolje Radovan Tavzes je takrat menil, da bi bil najbolj logičen korak zmanjšanje dostopa osebnih vozil v mesta in posledično večja uporaba javnega prometa. Najučinkovitejši način za to naj bi bila uvedba posebne takse za dostop v središče, ki pa bi morala biti dovolj visoka, da bi ljudi spodbudila k uporabi javnega prevoza.

Okoljski minister Janez Podobnik je takrat menil, da bi bila uvedba takse zadnji ukrep, potem ko bi izčrpali druge možnosti za povečanje uporabe javnega prometa in izboljšanja onesnaženosti zraka. Po Podobnikovih besedah bi o uvedbi taks razmišljali potem, ko bi dosegli "neko zadovoljivo raven javnega prometa" in bi bila onesnaženost zraka še previsoka. Po oceni ministrstva bi se moral za doseganje mejnih vrednosti glede na stopnjo onesnaženosti zraka v slovenskih mestih promet osebnih vozil zmanjšati najmanj na tretjino sedanjega.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sdrago@siol.net
12. 01. 2008 17.41
..."Predlog predvideva izgradnjo novih postajališč, treh na kamniški progi, dveh na progi Ljubljana–Logatec, treh na progi Ljubljana–Grosuplje, petih na progi Ljubljana–Litija in treh na progi Ljubljana–Kranj. Slovenske železnice pripravljajo tudi projekt revitalizacije postaj, ki predvideva prenovo postaj, izgradnjo novih objektov za potrebe potnikov, parkirne hiše ter objekte za druge namene"... Trdno upam, da bo Postajališče Vnanje Gorice prvo, oziroma zgrajeno skupaj z Viškim med prvimi. Me pa čudi zakaj so proti Logatcu izpadli postajališči Žabnica in Majlond???? So za to krivi na SŽ ali nesposobni pogajalci?
doki007@email.si
12. 01. 2008 11.39
passion ,....mr .demenca ,....a si ti mogoče direktor kake firme???? --al si bil direktor ,.....zdej si pa v janševem uradu za informiranje,...???? ----ta vlada ne zna naredit s temi železnicami popolnoma nič ,.....!!!
sdrago@siol.net
12. 01. 2008 11.39
Sicer pa je sodelovanje med Občino Brezovica in SŽ dobro. Manjka le nekaj postajališč. Nujno na primer Vnanje Gorice, Žabnica in Dolgi most. Nekaj potrdil o sodelovanju: 1 Že v prvem letu delovanja Občine Brezovica, aprila 1995, je bila generalno prenovljena proga na železniški postaji Brezovica. 2 Posodobitev prehodov v Notranjih Goricah novembra 1995 in v Vnanjih Goricah avgusta 1998, je bil prvi pogoj za nova postajališča na teh lokacijah. Drugi pogoj so parkirišča, za katere imamo tudi dovolj prostora in pridobljeno že skoraj vso dokumentacijo. 3 Tudi dolgoletni problemi prehodov pri obstoječih postajah Brezovica in Notranje Gorice so se dokončno in za vedno razrešili v letu 2000. 4. Poglobitev podvoza državne ceste v Kamniku pod Krimom, oktobra 1997 je razbremenila vaške poti po katerih se je odvijal težak tranzitni obvoz. S tem dejanjem je postala Borovnica dostopna tudi višjim kamionom. Sedaj je na vrsti podvoz v Goričici. 5 Železnica nas povezuje. Junija1997 nas je »hlapon« pripeljal na praznovanje okrogle obletnice mostu in proge v Borovnico. 6 Na magistrat pa je februarja 1999 pripeljal, evropske strokovnjake s tega področja, kateri so na srečanju z mnogimi osrednjeslovenskimi župani, potrdili nujnost dodatnih postajališč. 7 Železnica nas povezuje znotraj občine. Tudi knjižica "Železnica skozi Občino Brezovica" je sad sodelovanja strokovnjakov SŽ, vrtcev, šol in Občine Brezovica, ki se je začelo januarja 2000 prav na pobudo brezovškega župana in v spodbudo, da se postajališča čim prej zgradijo. 8 Novembra 2000 pa je predstavnike SŽ, Siemensa, občin Brezovice, Borovnice, Vrhnike in Logatca ter mnoge domačine ob progi Ljubljana – Logatec, združila prva vožnja novega vlaka Desiro.
tomi.passion@gmail.com
12. 01. 2008 11.36
SŽ so prejšnje vlade popolnoma neuspešno vodile in nadzorovale. Posledice so sedaj vidne. A največji krivec za stanje na SŽ so sindikati. Kdor vsaj malo pozna situacijo na SŽ ve, da jih obvladujejo 3je ali 4je sindikati, kar pomeni, da so že v naprej obsojene v propad. Sindikat ne more biti organ, ki bi vodil podjetje, če toliko bolj to velja za SŽ. To pa je hkrati tudi najboljši dokaz, kam nas vodijo naši sindikati, ki v zadnjem obdobju kar naprej štrajkajo. A zanimivo, da ne štrajkajo proti tistim, katerim bi morali, ampak proti vladi in točno določeni politični stranki. To je jasen pokazatelj ,da so naši sindikati politični organ, žal in na njihovo srečo pa je pri nas še vedno veliko ovc, ki nasedajo socialističn ideologiji, čeprav je jasno, kam nas vodi. kuba in Venezuela sta jasni pokazateljici.
doki007@email.si
12. 01. 2008 11.32
ha ha ha ,....zdej bomo baje kupli nove električne mašine ,....da bodo lahko vozili tut 250 km /h ,.....samo ne vem kje ,.....!!!????? ----od kje denar železnicam sej tut za plače nimajo ,...če ne vzamejo kredita ,...!!!??????
sdrago@siol.net
12. 01. 2008 11.30
Do sedaj, torej v štirih letih sta rešeni le 3. in 5. točka.
sdrago@siol.net
12. 01. 2008 11.27
Trdno upam, da se uresničijo 15 letne obljube SŽ, da bomo leta 2008 oziroma najkasneje 2009 dobili postajališče v Vnanjih Goricah. Navajam samo en od množice dokumentov na to temo: Ministrstvo za promet Tržaška 19 1000 Ljubljana ZADEVA: ZAPROSILO ZA DOLOČITEV TERMINA ZA SESTANEK Spoštovani minister g. Jakob Presečnik Približuje se obletnica moje zadnje prošnje za sprejem v imenu županov Ljubljanskega barja in RRA LUR. Tudi sedaj vas ne bi prosil za srečanje, če ne bi bil sprejet tak sklep na srečanju barjanskih občin in bi naše delo ne bilo usmerjeno v dobro naše generacije in prihodnjih rodov na Ljubljanskem barju. K prošnji za srečanje pa me priganja tudi zanimanje za študijo prometa na tem področju, ki je tudi že končana. Prepričan sem torej, da me razumete in boste določili datum srečanja ter nanj povabili tudi vse pristojne, da bi se nekaj na področju prometa, v tem mandatu, premaknilo tudi na Ljubljanskem barju. To je aktualno tudi zato, ker se pripravljamo na razglasitev Krajinskega parka in pripravljamo smeri celostnega razvoja naselij, kamor seveda sodi tudi prometna infrastruktura. Na srečanju bi se radi dogovorili o naslednjih stvareh: 1. Pričakujemo predstavitev študije priključkov na avtocesto med Ljubljano in Logatcem in utemeljitev študije ter določitev nadaljnjih korakov na tem področju. Čim prejšnje izvedbe uvoza in izvoza med avtocesto in Tržaško cesto na dokončni lokaciji. 2. Uvrstitev v program rekonstrukcije državno cesto Škofljica, Ig, Podpeč, Borovnica, Vrhnika. Prav tako asfaltiranje državne ceste na relaciji Rakitna - Cerknica. 3. Predlagamo prekvalifikacijo ceste Brezovica Podpeč v državno. 4. Razširitve križišča med Tržaško cesto in Podpeško cesto. 5. Preusmeritve tranzita iz Tržaške ceste na vzporedno avtocesto. 6. Izvedbo "rampe" med nadvozom Podpeške nad avtocesto in avtocesto na Brezovici. 7. izvedbe rekonstrukcije križišča v Podpeči zaradi izgradnje Pošte Podpeč, ki je posegla v cestno telo. 8. Pričakujemo nadaljevanje izgradnje novih železniških postajališč na relaciji Ljubljana Logatec, kar predstavlja razbremenitev cest in parkirišč v glavnem mestu. V pričakovanju termina srečanja, se v naprej zahvaljujem ter Vas in vse bližnje lepo pozdravljam. Na Brezovici, 12.2.2004. Drago Stanovnik, župan Občine Brezovica
E-OL
11. 01. 2008 18.50
uuu a res? ste se zmislil neki narest?!? SŽ, ravno pred 10min sem napisala pritožbo glede današnjega petka. kor vemo veliko študentov in dijakov a vi kar še naprejh dajete po EN vagon. Kaj hočete da se zadušimo notri?I?
boter2
11. 01. 2008 18.30
lexluthor....vse to in še več bi bilo, ce bi drzava ze enkrat nehala metat denarja v avtoceste in Dars, ki je itak v lasti zidarja in sct-ja... tko pa pušča zeleznico podhranjeno...
LexLuthor
11. 01. 2008 12.41
Hočemo NOVE VLAKE (z zadostno kapaciteto) TAKOJ in ne šele 2011!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pa tudi nadstreški na glavnih peronih postaj naj ne bi smeli biti večji problem. Kaj nam pomaga čez 4 leta. Pa ukinitev parkirnin za lastnike vozovnic na posameznih postajah! Potem se bo mogoče še kdo več peljal z vlakom... Kakovost prog in hitrost vožnje pa sta itak porazna....
mikis@mail386.com
11. 01. 2008 12.29
kaj bodo nalagali, če pa hočeš ob spbotah nedeljah in praznikih kam z vlakom .je pa to praktiočno nemogoče