Gospodarstvo

Swissair v škripcih

Zürich, 01. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

O usodi Swissaira, švicarskega letalskega giganta, ki je prejšnji teden objavil ukinitev 3000 delovnih mest, razpravlja švicarski vladni kabinet. Za rešitev letalskega podjetja, ki se je znašlo v hudih škripcih, bo po predračunih potrebnih prek pol milijarde ameriških dolarjev.

Bo Swissair "preživel"?
Bo Swissair "preživel"? FOTO: 24ur.com

Trgovanje z delnicami letalskih družb Swissair in Crossair je bilo tik pred srečanjem vodilnih ljudi Swissaira in švicarske vlade do nadaljnjega zaustavljeno. Vladni kabinet je za danes popoldne namreč pripravil izredno zasedanje, na katerem naj bi sprejeli potrebne ukrepe za ohranitev letalskega podjetja, ki se je znašlo v hudih škripcih. Švicarska vlada je že prejšnji teden izdala garancijo za zavarovalno pokritje škod, ki bi nastale iz naslova vojnih rizikov ter s tem omogočila, da so letala sploh lahko poletela.

Swissair, ki je 70-odstotni lastnik evropskega regionalnega letalskega prevoznika Crossair, se po terorističnih dejanjih v ZDA otepa hudih težav. V podjetju namreč beležijo precejšen upad potnikov in izguba se bo štela v milijardah dolarjev. Swissair je že lani utrpel izgubo v znesku 1,79 milijarde dolarjev zaradi spodletele širitvene strategije, ker pa ima švicarski letalski prevoznik v posesti tudi 49,5-odstotni delež belgijskega letalskega prevoznika Sabena, je danes moral izplačati 123 milijonov dolarjev.

Včeraj sta vodilni švicarski banki UBS in skupina Credit Suisse sporočili, da bosta sodelovali pri reševanju Swissaira, kar bo po besedah predstavnice UBS zahtevalo približno 617 milijonov dolarjev, od tega bo UBS namenil 51 odstotkov potrebnega kapitala, preostali delež bo priskrbela skupina Credit Suisse.

Švicarski letalski gigant, ki zaposluje okoli 70.000 ljudi, je prejšnji teden objavil ukinitev 3000 delovnih mest in napovedal združevanje s Crossairom v novi holding Swissair Air Lines, ob čemer namerava ohraniti ločenost obeh blagovnih znamk. Zaradi omenjenega združevanja se pričakuje ukinitev še nadaljnjih 1250 delovnih mest. V podjetju sicer nameravajo v naslednjih treh letih izvesti obsežno prestrukturiranje, v katerem naj bi posebni poudarek bil namenjen evropskim poslovnim potovanjem in zmanjševanju prekooceanskih letov. Delnice podjetja so se sicer izgubile kar polovico vrednosti, ki so jo imele pred 11. septembrom.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA