Gospodarstvo

Svetovali bodo vsak dan

Ljubljana, 05. 01. 2007 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

NA ZPS so se zaradi povečanega števila klicev odločili razširiti delovanje brezplačnega evrotelefona.

Ker se je število klicev v decembru izredno povečalo, so se na zvezi odločili z januarjem potrošnikom preko telefona svetovati vsak dan
Ker se je število klicev v decembru izredno povečalo, so se na zvezi odločili z januarjem potrošnikom preko telefona svetovati vsak dan FOTO: Reuters

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so se zaradi povečanega števila klicev potrošnikov odločili razširiti delovanje brezplačnega evrotelefona na vsak dan. "Na ZPS verjamemo, da bomo s tem uspeli svetovati še večjemu številu potrošnikov - predvsem ranljivim skupinam - in hkrati dobili še večji vpogled na dogajanje na slovenskem trgu ponudnikov izdelkov in storitev, kar nam bo pomagalo pri nadaljnjem delu v korist potrošnikov," so sporočili iz ZPS.

ZPS je evrotelefon, namenjen potrošnikom in njihovim vprašanjem, aprila odprla za javnost. Od tedaj so bili svetovalci ZPS na vprašanja v zvezi z evrom in sporočanje podražitev dosegljivi štiri ure dnevno vsak ponedeljek, sredo in petek. Ker se je število klicev v decembru izredno povečalo, so se na zvezi odločili z januarjem potrošnikom preko telefona svetovati vsak dan, so pojasnili.

Še nobene kazni za kršitve

Plačevanje v evrih
Plačevanje v evrih FOTO: POP TV

Potem ko so v prvih dveh dneh novega leta opravili okvirne nadzore, so tržni inšpektorji s poostrenim nadzorom začeli v sredo, prvi delovni dan po uvedbi evra. Pri nadzoru je sodelovalo skoraj vseh 80 tržnih inšpektorjev, ki so na območju celotne države opravili 468 pregledov predvsem pri trgovcih, obrtnikih, avtobusnih prevoznikih, turističnih agencijah, izvajalcih komunalnih storitev, v lekarnah, na črpalkah, parkiriščih in tržnicah.

Med trgovci in gostinci največ kršiteljev

Največ kršitev so ugotovili pri trgovcih in gostincih, med regijami pa bistvenih razlik ni bilo.

Inšpektorji so odkrili kršitve predvsem pri obvestilih posameznih trgovcev, češ da ne sprejemajo posameznih evrskih ali tudi tolarskih bankovcev ali kovancev. Poleg tega so ugotovili, da nekateri ne sprejemajo tolarjev ali evrov, da napačno preračunavajo vračilo razlike ter da ne vračajo razlike v evrih.

Na področju spoštovanja zakona o dvojnem označevanju cen je večji del kršitev predstavljalo pomanjkljivo dvojno označevanje cen in manjši del nepravilno izdan račun, na katerem končni znesek ni bil naveden v obeh valutah.

Zgolj opozorila

Slovenski kovanec za 2 evra
Slovenski kovanec za 2 evra FOTO: Reuters

V vseh primerih ugotovljenih kršitev so inšpektorji izrekli zgolj opozorila. Ta so namreč po navedbah inšpekcije zadoščala, tako da ni bilo potrebe po izrekanju predpisanih glob. Če bodo v posameznih primerih ugotovili, da podjetje nadaljuje s kršitvam, pa bodo izrekli tudi globe, so opozorili na tržnem inšpektoratu.

V dneh po novem letu so inšpektorji prejeli 51 prijav, predvsem v zvezi z zavračanjem evrskih bankovcev večjih vrednosti in obvestili o nesprejemanju evrskih bankovcev večjih vrednosti ali tolarskih kovancev ter nevračilom zgolj evrov.

Podražitve inšpekcije ne zanimajo

Kljub temu da v okviru dosedanjih nadzorov ni bilo ugotovljenih veliko kršitev in so podjetja vse nepravilnosti tudi sproti odpravljala, pa bodo na tržnem inšpektoratu z nadzori nadaljevali. Glede zaokroževanja cen navzgor inšpekcija navaja, da se cene v Sloveniji "z redkimi zakonsko določenimi izjemami oblikujejo prosto in niso pod posebnim nadzorom". Nadaljnji nadzor bodo tako izvajali le v delu, ki se navezuje na spoštovanje zakona o dvojnem označevanju cen ter zakona o uvedbi evra.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

s_slovenec@hotmail.com
06. 01. 2007 11.58
Kakšno idijotsko zavajanje javnosti z Bajukove strani: "z redkimi zakonsko določenimi izjemami oblikujejo prosto in niso pod posebnim nadzorom". Očitno nalašč delajo iz večine ljudi še večje reveže, in maloštevilne bogataše še večje bogataše. Kaj ima zamenjava denarja skupnega s cenami !!!!