Gospodarstvo

Svetlik obljublja hitre ukrepe

Ljubljana, 22. 02. 2010 20.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister Svetlik je z gospodarstveniki razpravljal o nadaljnjem razvoju trga dela. Medtem ko gospodarstveniki menijo, da vlada popušča sindikatom, pa Svetlik pravi, da bo vlada sledila začrtani poti.

Ivan Svetlik-1
Ivan Svetlik-1 FOTO: Dare Čekeliš

Na Gospodarski zbornici Slovenije je minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik gospodarstvenikom predstavil stališča vlade do sprememb na trgu dela in do delovno pravne zakonodaje. "Naša naloga je vzpostavitev primerljivih pogojev, tako na socialnem kot gospodarskem področju, kot jih podjetniki lahko najdejo drugje,“ je dejal Svetlik. Po njegovih besedah naj bi v letošnjem letu šli v strukturne spremembe in bi začeli opuščati intervencijske ukrepe. Med ključnimi koncepti, ki jih vlada na področju trga dela zasleduje, je poudaril varno prožnost, varno starost ter socialno pravičnost in kohezijo. Prikazal je predvidene spremembe pri odpovednih rokih in odpravninah in dejal, da je pri zakonu o delovnih razmerjih "vodilo sprememb, da gremo od pravice do zaposlitve – po možnosti pri istem delodajalcu – na pravico posameznika do dela.

V razpravi so gospodarstveniki na primeru gradbeništva opozorili, da se je glede na izrazito zmanjšan obseg poslov in s tem nižjih prihodkov, tudi obseg dela v javni in lokalni upravi, ki je na to vezana (npr. izdaja gradbenih dovoljenj, gradbena inšpekcija …), bistveno zmanjšal. Zato so izpostavili, da je „realno, da gospodarstvo zahteva in terja, da se stvari nemudoma uskladijo, kar pomeni, da se število zaposlenih v upravi prilagodi manjšemu obsegu dela. Pri tem so spomnili na obljubo predsednika vlade že na decembrskem vrhu slovenskega gospodarstva v zvezi z racionalizacijo javne uprave. “Imamo krizo, kriza terja akcijo, ne le v gospodarstvu, temveč tudi v javni upravi,“ je dejala Cvetka Tinauer.

Dvomi okoli minimalne plače

Ponovno so izpostavili problem dviga minimalne plače in posledično pričakovanega plazu po dvigovanju vseh plač, ki ga že napoveduje Zveza svobodnih sindikatov. Gospodarstveniki so izrazili bojazen, da želi vlada biti le všečna in popušča sindikatom, kar posledično vodi do izgube konkurenčnega položaja gospodarstva. Hkrati so poudarili, da sindikati zastopajo le določene interesne skupine starih zaposlenih in starih članov sindikatov, da za vsako ceno branijo stare pridobljene pravice, s čimer ne branijo interesov zaposlenih za določen čas, posebej mladih.

Minister Svetlik je na zahteve delodajalcev po racionalizaciji javnega sektorja odgovoril, da je treba ločiti med državno in javno upravo ter poudaril, da obstaja več rezerv v državni upravi, ki jih je treba izkoristiti. Menil je, da vlada sindikatom ne bo popuščala, temveč bo odločno in trdno sledila začrtani poti. Pri tem se je strinjal, da bo dvig minimalne plače povzročil izgubo določenega števila delovnih mest.

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SEBASTI
26. 02. 2010 13.23
"Rastejo te butale. In iz majhnih butal bomo postali velike butale" Bravo janez novak !!!! S pomočjo te vlade pa sploh !
sauc
24. 02. 2010 21.34
fora je da so v zadnjih letih v vseh podjetjih samo privatizirali firme in se na veliko zadolževali ... sedaj pa ko imamo novodobne plemiče so pa vsi denar odnesli na Antile, podjetja pa nimajo več premoženja katerega bi upravljale banke in s katerim bi dajale nove kredite ... kdo je kriv ? :) @: Svetlik pa lahko samo akademsko sanja o novih ukrepih kako bo podarjal 4000 eurov vsake 2 leti za vsakega novo zaposlenega Slovenca - haha
Aleš Rajh
24. 02. 2010 21.22
PRVO SMO TA DVA TAJKUNA PORIHTALI ,ZDJ PA NAJ ŠE KAKI MOGOČNI ŠEFI NASKRAJO.DA BOG DA RES!!!
Aleš Rajh
24. 02. 2010 21.20
svetlik je človek načel in ziher se bo danih obljub ded držal.Lahovnik je pa tako najboljši politik.NČ HILDI DAT IZ BANK POSOJIL ŽE ZDJ SO VSE ODŽRLI!!!!!!!!!!
Aleš Rajh
24. 02. 2010 21.14
Če gospod pahor tako junaško nastopa v javnosti pa naj ima še razumevanje za socialne pomoči,da bo boljše.Trenutno število brezposelnih je okoli 100 tisoč.Če sae je dvignila minimalna plača se morajo tudi socialni transferji ,tako mi deluje neka preprosta logika.Obljube so dane ,da se v drugi polovici tega leta stvari okoli socijalnih pomoči uskljajujejo do polovice.bomo videli?Mislim ljudje božji 100 tisoč ljudi v sloveniji na 226 evrih kolikor znaša socialna pomoč!!!Gospa kresalova pa armani in versace oblačila hodi v italijo kupovat pa še z letalom gospodična odpotuje.NI PRAVICE RES!
JanezNovakJohn
24. 02. 2010 14.39
Pahorjeva vlada izvaja reforme na celi črti. -Zdravstveno reformo. Posegla je v močan zdravniški lobi in zdravniške nemogoče velike plače. - Tajkunski gradbeni lobi. Lahovnik je zavrnil pomoč Tovšakovi. Vlačič je pospravil del nereda pri vzdrževanju avtocest in nabiranju danarja kar tako. - Bančni lobij. Ukinjene nagrade nadzornikom in odpravnine - Vojsko in trgovino z orožjem ter zmanjšanje birokratov v vojski. V ozadju je še vedno orožarska afera JJ - Železnico, ki je bila vir za krajo državnega denarja - Pokojninsko reformo, in še mnogo tega. TOREJ VSI TI LOBIJI ŽELE ZRUŠITI VLADO, Butalci Butalski ENKRAT LE VERJAMIMO DA JE SMER PRAVA. ne bo pa mogoče vse čez noč Rastejo te butale. In iz majhnih butal bomo postali velike butale
pepar
24. 02. 2010 12.37
Vse od osamosvojitve smo se pogrezali v blato in ves ta čas so ,ne glede na vlado posamezniki kradli,izkoriščali,javni sektor se je razbohotil,podjetja so bolj ali manj stala na mestu kar se razvoja tiče.Skratka živeli smo po zakonih džungle,sedaj ko je pa udarila kriza in hvala bogu da je,sedaj moramo pa reševati pravzaprav celo kožo.Jasno je namreč,da še enega vala te krize ali njene ponovitve ne bomo preživeli brez hudih družbenih konfliktov.
snupy1
24. 02. 2010 07.33
@Titus01 Očitno ne plačuješ položnic ali pa ne prebereš, kaj plačuješ. Prispevek za vodo ni storitev, ker je storitev, ki jo opravlja javna služba obračunana posebej. In tudi na to storitev je obračunan davek. Zdej boš pa še reku, da nova dajatev (prispevek na enrgente) ni nek nov davek. In je že v veljavi. Tako se je podražila elektrika, bencin, plin ... In mimigrede KPMGjeva študija upošteva, kar ji naročiš naj upošteva.
Titus01
23. 02. 2010 22.44
@snupy1 Ampak dohodnina ni edini davčni vir! Saj se vsa v gospoarstvu ustvarjena dodana vrednost ne porabli za plače. Če bi bil davek na dohodek 80%, bi bil delež davčnih prihodkov v BDP nižji, ker so dohodki dela samo eden od proizvodnih faktorjev. Prispevkov za vodo pa ne morete enačiti z davki, ker gre (i) za storitev, ki jo opravlja javna služba, ne država, (ii) ki je v mnogih krajih (VB, ZDA itd.) privatizirana in se nikakor ne bi mogla šteti med davčne obremenitve, čeprav se plača, in tako dalje.
gozdar1
23. 02. 2010 20.13
Vsi pozabljate, da je najbolj pomembno, kaj za te davke dobimo... Dejstvo je tudi , da so v sloveniji najnizje place prevec obdavcene....tudi nekdo,ki dobi 2000 eu ni bogat....
snupy1
23. 02. 2010 16.45
@Titus01 Pa sm pogledu račun za vodo: poraba z davkom 1,0503€ okoljska dajatev (beri davek) 6,3053€ z davkom (beri davek na davek) pa se mi zdi da je to mal več kot 43%. Davka pa verjetn več od nas plačaš ker maš pač temu primerno večjo plačo.
Titus01
23. 02. 2010 14.49
@snupy1 Sem seštel - in glede na dohodke Vam zagotavljam, da plačam več od Vas in od povprečja. Ampak dejstva so dejstva. Efektivna davčna obremenitev zasebnega sektorja je 43%. Se pa preveč zanašamo na dohodnino in premalo npr. na DDV. Davek na nepremičnine v tujini prinese do 10% prihodkov, pri nas skoraj nič. Samo razporeditev davkov je pri nas bolj opazna.
zveraj
23. 02. 2010 12.58
čisto jasno je da svetlik ne ve kaj dela. toliko enga dreka bo zmešal, da bo zadeva na trgu dela še slabša. najprej je potrebno poskrbeti da bo gospodarstvo laufalo, pol se pa lohk pogovarjamo o trgu dela. ker če tega ne bo, bomo vsi lačni!
ivo55
23. 02. 2010 12.09
Titus seštej davke na plačilni listi, prisštej DDV pri nakupih, EE, bencinu..., prištej dodatna zavarovanja pa se boš morebiti prosvetlil s svojo prirejeno študijo o efektivi...
snupy1
23. 02. 2010 12.03
Titus01 A si kdaj na plačilno listo pogledu, kok maš davkov in prispevkov. In kok še delodajalec zate plača. Mal seštej. In z temi davki je treba plačat kompletni državni aparat od zdravstva, vojske, policije, carine, župane in ves občinski aparat, državni zbor in njihov aparat, veleposlaništva... ne pozabmo pokojninsko blagajno... In kako naj preživimo če ne z velikimi davki in prispevki. Pa sm pozabu, da morš tud na položnce pogledat, kateri davki do tam. In ne pozabi na novi prispevek na energente... Seštej, seštej pa boš vidu kok davkov plačaš.
Freitag
23. 02. 2010 11.17
Upam da bo tudi 'kapica' na prispevke kmalu sprejeta!
Titus01
23. 02. 2010 11.13
@ElSalbi Nismo najbolj obdavčena država na svetu. Imamo relativno visoko dohodnino, vendar je upoštevaje vse davče vire efektivna davčna obremenitev zasebnega sektorja 43%, kar je evropsko povprečje (Nemčija 43,3%, Belgija 48,8%, Danska 55,3%, Norveška 58,2%. Vir: Eurostat). Ta demagogija o visokih davkih, ki jo s pridom izkorišča desnica je nevarna, ker reformiramo sistem socialne varnosti v smeri varne prožnosti, ki je super stvar, gre pa za skandinavski model, ki zahteva skandinavske davke - tudi po 12% višje, drugače bomo dobili prožnost, samo varnosti ni. Mimogrede, KPMGjeva študija ki jo je desnica zlorabila glede davkov, je narejena za potrebe tujih podjetij, ki želijo napotiti menedžment v Slovenijo. Narejena je za bruto plačo 5200€ in ne upošteva vseh olajšav, poleg tega pa ne upošteva drugih davčnih virov (DDV, davek na motorna vozila), samo dohodnino in prispevke za socialno varnost.
Brabus
23. 02. 2010 11.07
Sigurno se bo zgodilo,da bo prejemal nekdo , ki ima vseživljenski in dosmrtni LENITIS ali bolje, PRIVILEGI,okrog 470€ socialne, drugi pa gara 40 let,plačuje za tega PARAZITA celo delovno dobo in bo imel na koncu morda 450€ zaslužene pokojnine. Kaj si lahko ob tem mislimo?Ta vlada ni socialna, ta vlada načrtno vspodbuja NEDELO, to vlado je treba ODSTRANIT za vse čase. Navsezadnje boš lahko preživel samo, če imaš SOCIALNO,DELAVCI IN UPOKOJENCI bomo pa umirali na obroke, če ne ravno od lakote, pa zaradi STRESA, ki ga povzročajo vodilni v tej vladi.
Titus01
23. 02. 2010 11.06
@petdan To z občinami je res. Glede na to, kakšne pristojnosti naj bi občine imele (primarna raven šolstva in zdravstvenega varstva...) so premajhne in ne morejo dobro delovati. So pa super kraj, kjer se lahko zaposli razne strankarske aparatčike v povračilo za zvestobo. Payment for services rendered. Ljudje pa imajo radi svoje občine, ker se jim zdi, da v majhnih občinah laže odločajo. Desnica jih ne bo združevala, ker bi s tem razkurila podeželje, svojo volilno bazo, levica pa zato, ker s podeželja vseeno dobi nekaj glasov.
petdan
23. 02. 2010 10.32
Nobena vlada pri nas ne more uspeti pri sanaciji gospodarstva, v kolikor se ne loti okleščenja prenapihnjene birokracije. Mar res v vsaki tretji vasi potrebujemo občimo? Politiki to prija, ker je tako lažje vladati ...