Gospodarstvo

Svet BS brez odločitve o KBC

Ljubljana, 18. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Svet Banke Slovenije je na četrtkovi seji že tretjič obravnaval vlogo belgijske bančne in zavarovalniške skupine KBC za dovoljenje za pridobitev 34-odstotnega kvalificiranega deleža v NLB, vendar pa odločitve zaenkrat ni sprejel.

Banka Slovenije
Banka Slovenije FOTO: Dare Čekeliš

Vlogo KBC iz Bruslja za pridobitev 34 odstotkov glasovalnih pravic v NLB so v osrednji slovenski finančni instituciji dobili 16. maja. Vlogo je nato pregledala strokovna komisija, ki sicer lahko od vlagatelja zahteva dodatno dokumentacijo in pojasnila.

Belgijska KBC bo pogodbo o nakupu 34-odstotnega državnega deleža v NLB, ki jo je 8. maja podpisala s slovensko vlado, realizirala 120 dni po podpisu. Za dobro tretjino največje slovenske banke je odštela 435 milijonov evrov, pred tem pa mora pridobiti dovoljenje tudi od slovenske centralne banke.

Zbiranje podpisov za ustavitev privatizacije NLB

Neparlamentarna stranka Nova pa je člane sveta pozvala, naj v interesu ohranitve ustavnega reda v RS odločanje o morebitni potrditvi prestavijo na čas, "ko bo v zakonodajni veji oblasti prišlo do jasnega soglasja o tem, kako, kdaj in na podlagi katerih izračunov bo izpeljana prodaja največjega bančnega sistema v državi". Ob tem jih pozivajo še, naj o podelitvi soglasja ne odločijo pred petkom, saj do takrat traja zbiranje 40.000 podpisov v podporo zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu, s katerim se začasno ustavijo dosedanji postopki privatizacije NLB.

SORODNI ČLANKI