Slovenija

Študentom sneg prinaša denar

Ljubljana, 12. 12. 2009 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Čeprav je za zdaj snega le za vzorec, bodo prve obilne padavine prinesle skrbi lastnikom parkirišč, študentom pa nekaj dodatnega, priložnostnega zaslužka!

Za nekaj evrov na uro lahko sneg odmečejo pridne študentske roke.
Za nekaj evrov na uro lahko sneg odmečejo pridne študentske roke. FOTO: Dare Čekeliš

Ko zapade nekaj centimetrov snega, so zasnežene ceste, parkirišča, pločniki. Medtem ko ceste in javne površine v nekaj urah očistijo in splužijo, pa parkirišča podjetij velikokrat ostanejo zasnežena kot v zimski pravljici.

Čeprav naj bi zimska služba poskrbela za varen korak, je najbolje, da pred lastno hišo pospravimo kar sami, čakanje na druge nam lahko 'pridela' zlomljeno nogo, pa še kakšen preveč vesten redar nam lahko pusti 'prijazno' sporočilo.

Kaj storiti, če se nam ne ljubi, če smo prešibki, da bi lahko vstran odmetali sneg, če nimamo časa ali so naša parkirišča prevelika, da bi lahko to opravili sami? Rešitev je enostavna in dosti cenejša, kakor morebitna kazen, saj je najbolje in najceneje, če najamete študenta, ki bo v zameno za nekaj evrov in kakšno skodelico toplega čaja sneg spravil z vaših poti!

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mateja Gašperin
14. 12. 2009 22.52
Aja s tem, da delam za 3.30€ na uro, nekak po ur na teden. sm ubistvu samo pomoč za kadar me rabjo. na mesec zaslužm max 200€. od tega gre vsaj pol na varčevalni račun za naslednja leta, ker vsak letnik je bistveno težji in ne znese še delo zraven. gledam v naprej pa že zdj šparam, ker mi je moj fax res zlo všeč in z veseljem študiram in mi je brezveze dodatna leta stran metat :)
Mateja Gašperin
14. 12. 2009 22.37
Js recimo sm bla ves čas povprečna dijakinja z ocenami 3 - 4, štipendija znašala okoli 90€ na račun tega, da je mati samohranilka, oče brezposelen - starša ločena, preživnina najnižja v slo - 15€/mesec, vendar je ne prejemam tožba pa bi znesla ... no veliko več kot je preživnina vredna. Zdaj študentka, mati še vedno samohranilka, plača okoli 600€, štipedija za 100€ več kot v sš. znese mi za res nujne zadeve - študent, mesečna, hrana, knjige, vlak za domov in nazaj v lj, vpisnina ni nek luksuz ampak se da preživet. delam zato, da si lahko privoščim malo luksuza - nove čevle za pozim, kakšen dražji bon, kej za oblečt, posoda za v študenta, dražje knjige in slovar ... nočem obremenjevat mami, ker ma že dost svojih težav, pomagam torej tako da si sama plačam izobrazbo in znam cenit to kar mam. sicer sem selekcijo oz reforme v študentskem delu. Nikakor ni fer, da imajo možnost štipendiranja tisti, ki imajo dovolj denarja, mogli bi ga namenit tistim, ki si želijo študirat, so potencial vendar zaradi finančne stiske ne morejo. Isto šolnine. uvedla bi jih za ''večne študente'', take ki samo koristijo bonitete iz dneva v dan, nič pa ne vrnejo. sej ne rečem, so faxi - predvsem naravoslovni - k so bistveno težji od družboslovja in to mormo vzet v zakup. sicer je pa vsak fax po svoje težak.
Misija1
13. 12. 2009 12.49
Ne podpiram solnin za pridne studente, ampak solnine za tiste, ki vse skupaj jemljejo neresno. 40 % studentov zabluzi studij. kaksnih 20 % se jih celo vpise samo zarado bonov in stud. dela. Resitev bi bila sledeca. Ce pridno naredis letnik, potem je vse ok in zastonj. Ce pa letnika ne naredis, pa za nazaj vrnes solnino. In to je to. Potem se ne bi vec tistih 20 % studentov ki samo izkoriscajo studentske bonitete vpisovalo na fakultete. Pa tudi tisti bolj leni del studentov oziroma da ne bom koga uzalil, tisti del studentov, ki studij pac jemljejo tak-tak ( bo kar bo, sej je zastonj), se bi vec ucil in bolj trudil da naredi fakulteto. To je to. Vse skupaj pa govorim kot student in ne student bogatih starsev, ampak kot student, ki je na realnih tleh in vidi kaksno stanje je na fakultetah.
kajtimara
13. 12. 2009 12.37
Generacija Y še lopate prijet ne zna
Mr.Somebody
13. 12. 2009 12.31
Po mojem bi šolnine morale biti tam okoli 10.000€ za eno leto
snikrs
13. 12. 2009 11.13
kolikor jaz spomnim je bilo kidanje snega vedno premalo plačano.. raje vse drugo prej kot to
SPARKS
13. 12. 2009 09.12
Najprej počakajmo, da bo zapadel sneg (glede na razvoj dogodkov rahlo dvomim da sploh bo), potem pa se bomo pogovarjali o tem kdo ga bo kidal.
d899
12. 12. 2009 22.26
t.h.o.r. ja ja vem jaz dobro, ti si doštudiral ko je bil še tolar, ali celo dinar. Takrat so cene bile normalne ne pa kot zdaj 3x višje, bilo je veliko več delovnih mest, vse je bilo v povojih, avtomobilska industrija, računalništvo itd. Zdaj pa kdor se je znašel, se je, kdor ni ali kdor bo v teh časih doštudiral pa ti skupaj s tajkuni visi dol.
rockeeyy
12. 12. 2009 20.23
a mi lahko kdo pove, ko piše v članku da je snega le za vzorec, kje je sploh kej snega ker pr nam ga ni nč... niti za vzorec
miha_321
12. 12. 2009 20.16
To je blo včasih ko so kidali zastonj, ker je bilo vse zastonj. Danes če hočeš bit komot, da nekdo kida zate bo prekleto drago. Bolje da greš sam.
CezDrnInStrn
12. 12. 2009 20.15
Ajde študentje izkažite se ! NOT !
Cobra007
12. 12. 2009 20.10
Kidanje snega...dokler smo še pri močeh, ga lahko sami.. je dobra rekreacija na svežem zraku, namesto fitnessa!!
Gordon
12. 12. 2009 20.05
t.h.o.r Ali je mogoče dejstvo, da je študentom izpod časti primiti lopato tvoja izkušnja? In pa seveda spet se pljuva po študentih, ki so sicer vaši otroci ter obnašajo in počnejo takšne stvari kakršne ste jih naučili. Ne pa jih metat vse v isti koš so eni, ki nimajo staršev da bi jim vse po(pre)plačali. LP
aryan
12. 12. 2009 19.41
d899 Ne ni mi šolo plačala stara juga, sem si jo sam, pa niti ne vem kaj se pritožuješ nad starim sistemom od katerega ti nimaš ne koristi in ne škode. PS: pa ne vsega verjet kaj te v šoli učijo al pa mediji govorijo. Vpraši rajši babico (če je še živa) kako je bilo 20, 30, 40 let nazaj. Boš verjetno prišel do zanimivih zaključkov. Pa kje so v tem članku t.i. tajkuni tudi ne vem
jesenice_je
12. 12. 2009 19.21
Jes pa tako ali tako vsako leto samo jes kidam sneg pa nč ne dom zanj, dobim idino čisto dvorišče, katerega mi pa plug vedno zasuje, ker ima plug obrnjen vedno na našo stran ulice.
blue05
12. 12. 2009 17.32
s pomočjo štud.servisa se nas je kar nekaj prezivljalo. Če denar rabiš, vzameš vsako delo, ker je bolje delati več ur za manj, kot čakati na hudo strokovno delo (tega na servisu zlepa ne dobiš, ker gre prek vez). Bolje kot gledati v zrak. Je pa res, da za isti dohodek porabiš 2x ali 3x več ur, katere bi moral porabiti za študij. Pa so nam delodajalci dejali: boš pa več ur delal! Zakaj že! Da rukneš letnik in izgubiš pravice in štud. dom! V času rednega študija se začne razslojevanje. In, ko se zaposliš, mečeš plačo za najemnine, največkrat si z nekom deliš edino sobo v malem stanovanju in lahko pozabiš na lastno stanovanje ali kredite za mnoooga leta! Pač lastniki stanovanj pobašejo na črni edini privarčevani denar marsikaterega mladega sposobnega diplomanta, ki ni iz LJ in okolice LJ.
Marjan h.1966
12. 12. 2009 17.07
nekaj drugega se bo zgodilo in se že dogaja preveč izobraženega kadra in počasi bo trebalo delat z diplomo dela, ki so jih delai prej z srednjo šolo pač država kopuje socialni mir kar pa na dolgi rok ne gre
HellWolf
12. 12. 2009 15.47
Če me že soseda prosi naj ji skidam dvorišče, ponavadi naredim zastonj.
Jure Kacicnik
12. 12. 2009 15.10
to izjavo lahko da samo nekdo, ki kot študent ni nikoli delal, sneg ni nikoli prinašal denarja študentom, prej so dobili kakšen dodaten račun ali pa jim je pomenil dodaten strošek, ker se ne moreš vozit s kolesom preklemanski liberalistični id-oti, k mislite da študentje komaj čakajo da grejo kidat snge, če pa je mesto enako plačano ali še bolj, da to stori, kot je bilo v časih, ko je bila to jasno njihova obveza - ma zakaj že plačujemo davke. verjetno ne zato da se delajo norce iz nas
Sebastjan Butala
12. 12. 2009 14.08
m12 In zame je prepozno,so šla študentska leta,haha me pa kot tudi tebe skrbi prihodnost naših otrok(jih še nimam :D) se bojim,tako kot ti,da bom mogu vse zakreditirat,da bom šolal otroke,tega pa nočem! in prou v to smer gre :( lepo je bilo poklepetat s teboj :D se vidi po tvojih komentarjih,da nisi ena "mazoljasta frflja" in,da maš neki v glavi :D se priporočam še kdaj :D