Gospodarstvo

Strukturno pregreta avtomobilska industrija

Strasbourg, 25. 03. 2009 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski poslanci so sprejeli resolucijo, s katero pozivajo za več pomoči avtomobilski industriji v EU, ki jo je gospodarska kriza močno prizadela.

Kot je navedeno v sprejeti resoluciji, ima avtomobilski sektor EU preveč proizvodnih zmogljivosti, letos pa naj bi povpraševanje in posledično tudi proizvodnja zaradi svetovne finančne in gospodarske krize še dodatno padla.

Evropski poslanci so se tako zavzeli za dosledne in usklajene pobude za avtomobilsko industrijo in pozvali k pristnemu evropskemu okviru za ukrepanje s konkretnimi rešitvami. Med drugim so ugotovili, da bi lahko nekateri kratkoročni ukrepi, ki so jih sprejele države članice, izkrivili konkurenco na notranjem trgu in ogrozili dolgoročno konkurenčnost. Izrazili so tudi mnenje, da bi Svet EU in Evropska komisija morala pospešiti, poenostaviti in povečati finančno podporo avtomobilski industriji, predvsem prek Evropske investicijske banke in z odobritvijo državnih jamstev za nizko obrestna posojila. Prav tako bi bilo po mnenju poslancev treba tudi poenostaviti upravne postopke za zahtevke za posojila, ki bi nato oživila povpraševanje po novih vozilih v korist gospodarske rasti, okolja in varnosti v cestnem prometu.

Parlament je tako ob tej priložnosti pozval komisijo, naj pripravi priporočila za usklajen pristop k prenovi voznega parka, kot so projekti za razgradnjo avtomobilov in druge tržne spodbude z učinki na povpraševanje in oživitev lizinškega avtomobilskega trga.

Proizvajalci bi morali poslovno strategijo po mnenju poslancev razviti v tesnem sodelovanju s sindikati, komisija pa ustrezno podpreti pristen evropski socialni dialog. Kot je še navedeno v resoluciji, bi bilo vzporedno s temi procesi treba pospešiti dostop do razpoložljivih evropskih sredstev za delovna mesta, ki bi prispevala k programom zgodnjega usposabljanja in prekvalifikacije delavcev, kjer koli in kadar koli se uporablja omejitev delovnega časa.

S proizvodnjo avtomobilov v Evropi je posredno ali neposredno povezanih 12 milijonov delovnih mest oziroma šest odstotkov vseh zaposlenih.

Ker potrebuje avtomobilska industrija stalna vlaganja v raziskave, so poslanci pozvali komisijo, naj tudi olajša, izboljša in pospeši dostop do evropskih instrumentov pomoči za raziskave in razvoj ter inovacije, kot je sedmi okvirni program.

V razpravi je med drugim sodeloval tudi slovenski poslanec v evropskem parlamentu Alojz Peterle (EPP-ED), ki se je strinjal, da je avtomobilska industrija strukturno pregreta in da EU potrebuje ekološko in energetsko ustreznejše avtomobile. "Napako bi naredili, če bi skušali s podpornimi ukrepi varovati dosedanjo smer količinskega razvoja. Najbolj socialni in solidarni bomo, če bomo podprli ekološko in energetsko usmerjeno prestrukturiranje," je dejal Peterle in dodal, da je trenutna gospodarska kriza med drugim pokazala, kako močno je med seboj povezana evropska avtomobilska industrija.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
27. 03. 2009 14.51
DRACON ČESTITAM SE PODPIŠEM
dracon
26. 03. 2009 12.41
Jaz pa mislim da se stvari počasi in dejansko racionalizirajo umirjajo in padajo nazaj kamor je treba. Kako je lahko 6% zaposlenih v EU povezanih z avtomobilsko industrijo. Kako lahko ljudje menjajo avtomobil na 2 leti. Brez zamere ampak v proizvodnjo avtomobila je vložene toliko energije in materiala da bi moral zdržati vsaj 6 let brez problema. Trg je začel regulirati sam sebe. Kar je pa edino pozitivno daljnoročno gledano. Ne bomo si več vsake 2 leti kupili nov avtomobil. In TV ali katerega od ostalih aparatov električnih ne bomo odnesli v smeti ob najmanjši okvari. Mogoče se pa bomo vedno le bolj odločali za popravilo manjših okvar. Pred nakupom nove. To bi bilo po mojem kvečjemu pozitivno za družbo in ne negativno. Preveč imamo vsega in razvajeni smo do nezavesti. Na slabše se navajeti je zelo težko in hudo. Ampak če nimaš izbire... Saj bo kriza ne bo tako huda kot se govori po medijih samo naša razvajenost bo malce trpela.
k8rc
25. 03. 2009 23.55
kako nam bojo pomagali ko bo začelo primanjkovati nafte bo takrat avto kaj cenejši boli njih za to samo vi nasedajte in kupujte nove avtomobile saj so poceni vsako leto 200 ojrov servis 1200ojrov kasko in zavarovanje vsakih štirinajst dni dražje gorivo vsake dve leti zamenjava filtrov malo večji servis 500 ojrov in to samo če normalno uporabljate vozilo pa si zračunajte 5-7 let lizinga zimsko letne pnevmatike da ne omenjam še posebej če imate vlite feltne in veliki col pnevmatik jooooj koliko je ta avto poceni ??????????