Gospodarstvo

Na stresnem testu NLB verjetno v slabši luči

Bruselj, 13. 07. 2010 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stresni test bank bo v slabši luči pokazal banke, ki so rasle s tem, da so z izvedenimi finančinimi instrumenti povečevale kapital in krile rast. Med njimi bo tudi Nova Ljubljanska banka, Slovenija pa ji bo pomagala.

Minister za finance Franc Križanič
Minister za finance Franc Križanič FOTO: Dare Čekeliš

Slovenija bo ustrezno podprla Novo Ljubljansko banko po razkritju ugotovitev stresnih testov bank, je v Bruslju poudaril finančni minister Franc Križanič. Stresni testi bodo po njegovih besedah v "nekoliko slabši luči" prikazali tiste banke, ki so rasle s tem, da so z različnimi izvedenimi finančnimi instrumenti povečevale svoj kapital in s tem krile rast.

"En tak primer bo tudi Nova Ljubljanska banka," je dejal minister, a poudaril, da bo kljub nekoliko slabšemu količniku iz omenjenega razloga ocena NLB še vedno ustrezna. Ugotovitve stresnih testov bodo objavljene v dveh fazah. 23. julija bodo razkriti testi za konsolidirane skupine, prvi teden v avgustu pa tudi za podružnice, je pojasnil minister.

"Objava bo spremljana z ustreznim pismom ekonomskih politik, tudi slovenske, pri čemer se bomo zavezali ustrezni podpori bank, ki so sistemske narave," je pojasnil minister Križanič.

"Zaveza bo povsem jasna, nedvoumna," je zatrdil in dodal, da obstaja cela vrsta ukrepov in da bodo rešitve nakazane v tem pismu, ki ga v Sloveniji že pripravljajo. Kot je še pojasnil minister, gre za zavezo države, da bo ohranila stabilnost te banke in interese davkoplačevalcev kot solastnikov v njej; za zavezo, da institucija ostane neodvisna.

Če ne bo šlo drugače, bodo po ministrovih besedah izvedli notifikacijo o tem, da bodo banko sami dokapitalizirali kot državno pomoč in s tem dvignili količnik. Križanič sicer misli, da količnik ne bo pod minimalnimi, saj bi se sicer Banka Slovenije že odzvala. Ob tem je poudaril, da je seveda treba počakati na uradne rezultate.

Državni svet proti dokapitalizaciji največje slovenske banke

Državni svet pa je na današnji seji sprejel sklep, s katerim nasprotuje prodaji lastniških deležev v NLB ali drugim oblikam sprememb lastniške strukture, ki bi vodile do zmanjšanja upravljavskega vpliva Slovenije. Državni svet zato meni, da bi morala vlada odločitev o spremembah v lastniški strukturi NLB temeljito pretehtati. Državni svet meni, da bi morala vlada pri tem upoštevati, da je NLB najpomembnejša poslovna banka v Sloveniji, ki ima velik finančni in informacijski vpliv na velik del slovenskega gospodarstva. Državni svet tudi meni, da vlada poslovnih težav NLB ne bi smela reševati s hitro odprodajo banke, pri tem pa se zanašati na to, da bo novi lastnik težave rešil na za Slovenijo ugoden način. Vlada bi morala pred izvedbo dokapitalizacije ali odprodaje deležev po mnenju državnega sveta temeljito pregledati tudi poslovanje banke v minulih letih.

Razkritje izidov za večje zaupanje na finančnih trgih

Denar
Denar FOTO: Reuters

Kot omenjeno, bo Evropska unija prve izide stresnih testov 65 odstotkov bank (91 bank) iz članic Evropske unije objavila 23. julija. Tudi v institucijah EU so danes vnovič zatrdili, da so vse države Unije pripravljene sprejeti ustrezne ukrepe v primeru problemov svojih bank.

Banke so v teste zajete na način, da predstavljajo najmanj 50 odstotkov vseh nacionalnih trgov. "Pri nas je to največja banka in še kakšna od tujih bank, ki deluje v pomembnejšem deležu na slovenskem trgu," je pojasnil minister. Namen razkritja stresnih testov bank pa je pomiriti finančne trge in njihove špekulacije. Zanj si je prizadevala predvsem Španija zaradi špekulacij, da so njene banke na robu propada.

V primeru ZDA se je po besedah ministra Križaniča pokazalo, da je razkritje testov vplivalo na povečano zaupanje gospodarstva v banke in vzpostavilo normalno delovanje bančnega sistema. "Mi pričakujemo podobno tudi pri nas," je poudaril.

V ZDA je razkritje delovalo

V primeru ZDA se je po besedah ministra Križaniča pokazalo, da je razkritje testov vplivalo na povečano zaupanje gospodarstva v banke in vzpostavilo normalno delovanje bančnega sistema. "Mi pričakujemo podobno tudi pri nas," je poudaril Križanič. Belgijski finančni minister Didier Reynders pa je povedal, da med državami članicami obstaja "volja za čim večjo transparentnost" ter da so vse pripravljene ustrezno ukrepati v primeru problemov.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn pa je zatrdil, da glede razkritja testov obstaja "zelo močno soglasje". Rehn je tudi prepričan, da bo razkritje stresnih testov pokazalo, da je evropski bančni sektor na splošno krepak. Komisar je tudi pojasnil ukrepanje v primeru bank, za katere bi testi pokazali, da so šibke. V prvi vrsti se bo iskalo zasebna sredstva za njihovo podporo, delničarjev ali na trgih.

Potem pridejo na vrsto nacionalni ukrepi, tudi državne pomoči, katere bo Evropska komisija po Rehnovih zagotovilih preučila zelo hitro. In tretja obrambna fronta so evropski mehanizmi, na primer mehanizem za zagotavljanje finančne stabilnosti, za katerega pa komisar meni, da ga ne bo treba sprožiti.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
15. 07. 2010 11.35
USTREZNO SLABA, KRIZANIC ., . ... madonca ,kako znajo politiki zvijati resnico . . . .
letalooo
14. 07. 2010 18.54
a veste, ko greste po kredit hoče banka in zavarovanja in poroke ...in še še še in sedaj je v rdečih številkah zaradi tajkunov in bomo mi državljani ji spet POMAGALI ...ja zakaj pa ...da se bodo potem, do rešiteljev obnašali kot z smetmi
ivo55
14. 07. 2010 08.51
A te luknje pa slavna banka slovenije še ni našla?! Zato je najbolje da za vzgled drugim opuščevalcecm nadzora ta statistični urad v imenu varčevanja ukinemo!
WikiX
14. 07. 2010 00.09
Kaj je stres test za avtomobile vemo, v bančništvu gre pa za nov pojem, vrsto simulacij s katerimi ugotavljajo, kaj bi se zgodilo z neko banko, če bi se ekonomska situacija zelo poslabšala. Ni jasno, kaj bi se zgodilo z bankami, ki bi padle na taki oceni pripravljenosti na najhujše scenarije, ugibajo pa, da je že danes nekaj največjih banka na svetu insolventnih. Pri državni NLB, gre še za eno čarovnijo iz leta 1991, saj smo imeli v bistvu le eno banko, ki je čudežno razpadla na poslovalnice oziroma druge sisteme, ki pa so ostale povezane z mamo banko, primerno našemu planskemu gospodarstvu. Zato bo najbolj zanimiva ocena poslovalnic, recimo tistih iz primorske, mene zanima predvsem NLB Banka Celje. Tudi ni naključje, da SLS okoli tega dela kozolce, saj je okoli te mreže zbrana večina kapitala, s katerim upravlja ta sila skromna stranka, vendar je to zgodba o osamolastiteljih zase. Bolj mi ne gre v glavo izračun, koliko Slovencev in za kak denar je kriminaliziral represivni aparat te države, saj okvirna statistika pokaže grozljive številke. Če je diksriminiranih milijon državljanov, ki v povprečju dolgujejo davčni kakšnih 20.000 eur na posameznika, se po sistemu naše bivše in edine državne banke, valja neverjeten oblak 20.000.000.000 evrov, ustvarjenih skozi večinoma skrajno sporne ter krivične procese te policijske diktature, ki jih praktično nihče in nikdar ne bo mogel, seveda niti hotel plačati. Če k temu prištejemo še terjatve iz gospodarstva oziroma iz ostalih sodnih procesov, je skrajni čas, da se ogradimo z visokim zidom in bodečo žico, saj ta narod osumljencev ne bi smel nikamor, razen nazaj v hosto in blagovno menjavo.
yarrick
14. 07. 2010 00.07
"Banke je potrebno obvezno podržaviti, prav tako zavarovalnice." seveda pa je država prvovrstni lastnik, kajne? Njim dati v roke karkol ima v zvezi z denjarjem bi bila največja napaka. Že tako imamo velik računski primankljaj(ki je delon posledica slabe ravnanja finančnih ministrov ter delno od umetno ustvarjene recesije), pa da jim damo še banke pa zavarovalnice v roke? boš me l hitro osnovno zavarovanje za 30% dražje pa kasko za 50% dražje. bomo videli kolk ti bo potem dotega da bi rekel d naj ima to država čez.
cemkcku4
13. 07. 2010 21.21
Stresni test ne bo pokazal ničesar strašnega.Tudi Grčija je do nedavnega bila ekonomsko uspešna država, prav tako nedavno Madžarska in navsezadnje ZDA.Prikazan napihnjen balon in ocenjen od zunaj, od znotraj pa ničesar. Vsak je podkupljiv, le cena je pri vsakem drugačna.
proofreader
13. 07. 2010 21.15
Poročilo bo katastrofalno, če nas takole pripravljajo nanj.
zulj001
13. 07. 2010 18.51
Kramarju še en miljon...
Madeyya
13. 07. 2010 17.45
Stres za državljane je bila milijonska odpravnina za katastrofalno slabo delo v Banki. Kap jih bo pa zadela če bodo še dolgo gledali ta trojček na čelu administracije.
odbogaposlan
13. 07. 2010 17.18
stresni test za NLB bo pokazal en VELIK STRES! da manjka 2 do 3 milijarde evrov od kreditov za tajkune! boste pa dobili višje zneske za klik in položnice ter tekoče račune!
medo357
13. 07. 2010 16.42
Pred eventualno pomočjo pa je potrebno vpeljati številne varovalke in nadzor, da se ta denar ne bo prelil v žepe prisklednikov (kot je navada). Plače in stroške na minimum ter nikakršnih nagrad in 13. plač,… za naslednjih 5 let oziroma do vračila vložka.
JanezNovakJohn
13. 07. 2010 16.36
NLB je banka ki zaradi politike nič ne velja na jugu evrope. Bolje bi bilo vložiti denar in kadre v kako drugo slovensko banko in jo plasirati na jug. Kod že rečeno, Hujši zločin kot oropati banko je ustanoviti novo banko. Vodilni kader bank obvezno preživlja počitnice na svojih jahtah, ki so zasidrane pred lastnimi vilami v Jadranu. Če jih predsednik povabi na sestanek, se pripeljejo v BMV 7 z šoferjem. Banke je potrebno obvezno podržaviti, prav tako zavarovalnice.
bnam 2707
13. 07. 2010 16.26
Če mene kdo vpaša se NLB ravno ne obnaša do davkoplačevalcev kot solastnikov najbolj pimeno.Te iste solastnike lupijo do kosti,na poslovanje banke pa nimajo solastniki nobenega vpliva.Tudi ne na izplačila visokih nagad za pokanje megle. O davkoplačevalskem solastništvu pa se govoi samo,ko je treba sanirati banko.
jenihvetes
13. 07. 2010 16.19
slovenci smo zbrani pod Stresom, dobesedno in metaforično, to je naša bit!!!