Gospodarstvo

Strategija privatizacije do konca leta

Ljubljana, 28. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S privatizacijo Telekoma se bo ukvarjal pododbor odbora za reforme, ministrstvo pa bo do konca leta zanj pripravilo strategijo.

Strategija privatizacje bo narejena do konca leta (Foto: POP TV)
Strategija privatizacje bo narejena do konca leta (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Vlada se je na današnji seji seznanila z informacijo o stanju finančne naložbe države v Telekomu Slovenije in možnostih za odprodajo državnega deleža, vendar ni sprejela nobenega sklepa, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Ministrstvo za gospodarstvo bo strategijo odprodaje državnega deleža v Telekomu pripravilo do konca leta 2005, podrobneje pa se bo s privatizacijo družbe ukvarjal pododbor odbora za reforme.

Informacija o stanju finančne naložbe države v Telekomu Slovenije in možnostih za odprodajo državnega deleža, ki so jo pripravili na ministrstvu za gospodarstvo, je sicer vsebovala nekaj predlogov sklepov. Med drugim tako tudi predlog sklepa, da se ustanovi posebna delovna medresorska skupina strokovnjakov. Vlada se je odločila, da ustanovitev te, glede na to, da ima odbor za reforme tudi pododbor, ki se bo celoviteje ukvarjal s privatizacijo, ni potrebno ustanavljati še ene dodatne delovne skupine, je pojasnil Vizjak.

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak FOTO: POP TV

Do konca letošnjega leta bo ministrstvo za gospodarstvo pripravilo strategijo o privatizaciji, ki je predvidena za leto 2006, s poplačili v letu 2007. Takrat bodo do svojih sredstev prišli tudi upravičenci do vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje.

Strategija bo določila tip bodočega lastništva podjetja, ki bo najprimernejši za državo, in cilje Telekomu, ki jih bo moral izpolniti pred predvideno prodajo z namenom doseganja čim višje prodajne cene.

Država se pri privatizaciji Telekoma Slovenije nagiba k vstopu strateškega partnerja v lastniško strukturo Telekoma Slovenije. Ministrstvo za gospodarstvo je doslej že opravilo nekaj neformalnih pogovorov s potencialnimi partnerji, najverjetnejši partner pa je eden izmed evropskih telekomunikacijskih operaterjev.

Interes države je dobiti strateškega partnerja, ki bo pripravljen ponuditi maksimalno ceno za državni delež delnic pod pogoji, ki bodo zagotavljali razvoj telekomunikacijskega omrežja tudi v prihodnje. Skladno s koalicijsko pogodbo je treba namreč najprej vzpostaviti zadovoljivo stopnjo konkurence na trgu elektronskih komunikacij.