Gospodarstvo

'Strategija NLB se bo lahko še dopolnjevala'

Ljubljana, 14. 10. 2010 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada nove strategije NLB ni imela na dnevnem redu, ker je nadzorni svet NLB šele v sredo sprejel po Križaničevih besedah "varčevalno" strategijo za obdobje 2010–2015.

Vlada je za člana nadzornega sveta NLB imenovala Antona Macuha, ki bo nadomestil Gregorja Dolenca, ki je julija odstopil. Nadzorni svet NLB je tako po novem znova 11-članski; vodi ga Marko Simoneti, njegovi člani pa so Rasto Ovin (namestnik predsednika), Andrej Baričič, Jurij Detiček, Riet Docx, John Arthur Hollows, Igor Masten, Stojan Petrič, Boris Škapin, Jan Vanhevel in danes imenovani Macuh.

Vlada bo prenovljeno strategijo Nove Ljubljanske banke (NLB) in s tem povezana vprašanja o dokapitalizaciji največje slovenske banke obravnavala prihodnji teden, je poudaril finančni minister Franc Križanič. Znova pa je zagotovil, da bodo državni viri za dokapitalizacijo zagotovljeni v B-bilanci proračuna.

Predsednik vlade Borut Pahor pa je povedal, da mu je Križanič pojasnil razloge, zakaj meni, da je dopolnjena strategija NLB primerno pripravljena, a je ocenil, da se mora minister bolj potruditi in te argumente natančno predstaviti vladi in zaradi pomena banke za Slovenijo ter njene državljane tudi javnosti. Križanič je ta izziv po Pahorjevih besedah tudi sprejel. Na koncu pa bo morala vlada odločitev glede dokapitalizacije sprejeti, saj je NLB najpomembnejša finančna ustanova in mora postati pomemben regionalni igralec ter ne zgolj nacionalna hranilnica.

Vlada bo o dokapitalizaciji NLB razpravljala prihodnji teden.
Vlada bo o dokapitalizaciji NLB razpravljala prihodnji teden. FOTO: Blaž Garbajs

Križanič je tudi potrdil, da je ministrstvo nadzornikom in upravi NLB predstavilo interese države kot lastnika in v tem okviru slovenskega gospodarstva. Po ministrovi oceni so v NLB našli kompromisno rešitev med interesi drugega največjega lastnike banke, belgijske KBC, ki se je zavzemala za skrčenje dejavnosti in naložbenega portfelja banke, in države. Po njegovih zatrdilih si država tudi v prihodnje želi, da bi NLB še naprej ohranjala nekoliko višjo posojilno dejavnost, tako kot je to po njegovih besedah počela v času krize, in ne bo pretirano pritiskala na dolžnike ter s tem povzročala večjih stečajev.

Na trditve, da želi NLB v okviru nove strategije zmanjšati kreditiranje slovenskega gospodarstva, pa je gospodarska ministrica Darja Radić odgovorila, da se ne more strinjati z odločitvijo, da bi NLB zmanjševala kreditiranje slovenskega gospodarstva, zato bo proti temu odločno protestirala in nasprotovala. Kot pravi minister Križanič, se bo lahko strategija NLB odvisno od razvoja dogodkov še dopolnjevala, zaradi dolgotrajnega postopka odobravanja dokapitalizacije NLB pa po njegovem prepričanju ne nastaja gospodarska škoda.

Nadzorni svet NLB je v sredo potrdil dopolnjeno strategijo poslovanja banke za obdobje 2010–2015, ki predvideva nižji obseg dokapitalizacije v višini 250 in ne 400 milijonov evrov, hkrati pa določa izkoriščenje vseh notranjih ukrepov za sprostitev kapitala. Ob že napovedanem umiku z nekaterih nestrateških trgov, kot so npr. Avstrija, Bolgarija, Češka, Nemčija in Slovaška, in iz nekaterih nejedrnih dejavnosti, kot sta lizing nepremičnin in faktoring, prenovljena strategija predvideva dodatno dezinvestiranje nekaterih kapitalskih naložb. Med njimi je tudi prodaja večinskega lastniškega deleža v Banki Celje ter postopen umik z italijanskega in srbskega trga. Dopolnjena strategija predvideva tudi odprodajo kapitalskih deležev, ki ne spadajo v osnovno dejavnost banke, znižanje stroškov poslovanja in optimizacijo poslovnih procesov.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
15. 10. 2010 09.04
NLB ne sme dobiti nobenega davkoplačevalskega denarja..Pika. Naj denar poberejo tistim,ki so jim ga dali.
titovka
14. 10. 2010 18.18
kateri bankir sedaj rabi dnar?????
Garfield7497
14. 10. 2010 16.22
PA SEJ GRE TAKO VSE IZ NAŠEGA DENARJA MI KLIKAMO RAJA PA KRADE TAKO DA NI NIKOLI ZAFLIKANO ?????? KVA PA PAHOR IN NJEGOV TIM DELAJO????? NIČ
proofreader
14. 10. 2010 14.53
NLB ima strategijo? Izgledalo je, kot da nihče ne ve, kaj počno.