Gospodarstvo

'Strah pred izgubo igračke'

Ljubljana, 20. 07. 2010 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ekonomist Damjan opozarja, da se država ne bo umaknila iz NLB, saj politika želi obdržati vpliv. Z dokapitalizacijo saniramo grehe iz preteklosti, lahko pa pride do bega varčevalcev iz NLB.

Ekonomist in nekdanji razvojni minister v vladi Janeza Janše Jože P. Damjan je komentiral poslovanje in strateške odločitve slovenske največje banke NLB. Zavzema se za zmanjšanje vpliva politike na gospodarstvo, zagovarja pa tudi model, da bi država v NLB ohranila četrtinski delež. Minister Franci Križanič pa zagovarja saniranje primanjkljaja NLB s sredstvi državljanov.

NLB-5
NLB-5 FOTO: Blaž Garbajs

"Moje stališče do umika države se ni spremenilo že od leta 2001. Tako velika institucija potrebuje močne in stabilne lastnike, ki bi lahko sledili razvojnim in strateškim potrebam banke, zagotavljali dovolj likvidnih sredstev in dovolj močno kapitalsko podporo. Očitno je nekaterim v interesu, da zelo na hitro in po domače spravijo skozi državno dokapitalizacijo NLB," je o usodi NLB dejal za časnik Finance.

Poudarja, da če bo NLB hotela biti dejavna na trgih nekdanje Jugoslavije, bo potrebna še večja dokapitalizacija, saj je njen portfelj tam še slabši kot na domačem trgu. “NLB ima v primerjavi s tujimi multinacionalnimi bankami razmeroma šibko moč, tržni deleži so majhni. Kjer bi slovensko gospodarstvo potrebovalo največ pomoči, recimo na Hrvaškem, te sploh ni. Naši menedžerji, ki ste jih povzeli, so že povedali, da jim NLB ne ponuja zadostne podpore pri širitvi na južne trge in sploh pri poslovanju na njih. Navzočnost NLB na jugu je bolj politični kot interes gospodarstva,” poudarja Damjan.

Jože Damjan
Jože Damjan FOTO: POP TV

Poudarja, da NLB sploh ne bi potrebovala dokapitalizacije, če bi odprodala nekatere naložbe, predvsem Banko Celje, ali pa če bi se odločila za sodelovanje s konzorcijem tujih vlagateljev, ki bi prispevali potrebna sredstva

"Država nima sredstev. Torej bi se morala za dokapitalizacijo dodatno zadolžiti. To pomeni, da s povečevanjem javnega dolga saniramo, kar je bilo v preteklosti zavoženo, da z davkoplačevalskim denarjem saniramo grehe prejšnje uprave banke," dodaja.

Za stanje odgovoren menedžement

Na novinarsko vpršanje glede strahu pred tujci pri udeležbi v kapitalu NLB in strahu, da ti ne bi delali v interesu države, pa je dejal sledeče: “Sploh ne gre za strah pred tujci, temveč za strah pred tem, da bi politika in lobiji izgubili svojo igračko. Da ne bi več mogli kreditirati določenih politično podprtih in poslovno katastrofalnih, a ustrezno zlobiranih projektov, kot so Stožice in kot so bili Istrabenz Pivovarna Laško, Merkur in drugi menedžerski prevzemi.” Meni še, da gre v primeru posojila Pivovarni Laško za to, da je nekdo v NLB delal uslugo nekomu iz Laškega, da je ta dobil posojila.

Opozarja še, da bo Slovenija morala izvesti reforme, če ne želimo bankrota države. Pričakuje tudi kompromis tako pri pokojninski reformi kakor pri trgu dela, tudi pri znižanju plač v javnem sektorju.

Glede ideje, da naj bi se država čez nekaj let, ko bi bile razmere na trgu boljše, umaknila, pa je dejal: “To so pravljice za otroke. Država se nikoli ne bo sama umaknila iz NLB. Kar so v NLB naredili v zadnjih treh letih pred krizo, je bilo katastrofalno. Za to je odgovoren menedžment, predvsem tisti, ki so se umaknili v druge institucije in delujejo iz ozadja. Krivec je tudi država, ki se ni pravočasno umaknila iz NLB, temveč ji je vedno znova dajala potuho. Pričakoval bi, da bi nova uprava vložila kazenske ovadbe proti nekaterim članom prejšnje uprave NLB,” še trdi za Finance.

Kratkotočno tudi ne vidi, da bi Slovenija bankrotirala kot Grčija ali pa Hrvaška, ki se bankrotu približuje. Trdi pa, da ob tako neracionalnem trošenju, kot je dokapitalizacija NLB, lahko pride do takšnega scenarija.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
21. 07. 2010 23.58
samo proč iz NLB--- VSI VARČEVALCI NEMUDOMA ZAPUSTITE NLB,
Jožajoža
20. 07. 2010 21.35
Ferdox20.07.2010, 15:49 Joža Joža - kredit za avto ni nujno da je Joža nabavil pri NLB joža je "dobil" kredit pri državni banki, joža tega kredita ne vrača, državna banka mu je kredit odpisala, plačevali pa ga boste vi DAVKOPLAČEVALCI. privat banke temu jožetu kredita brez najmanj 300 % garancije ne bi in niso dale. a se spomnite, kako je neka avstriska banka po prekmurju jemala hiše! ! ! ! !.
Ferdo Crni
20. 07. 2010 15.49
Tonček.... malce osnove ekonomije: ZAPRAVLJANJE je jedro, gonilna sila.... gospodarstva. Problem je, ko denar NE KROŽI. Joža Joža - kredit za avto ni nujno da je Joža nabavil pri NLB. Velika večina je zapufanih pri čisto "privat" bankah. Skrajni čas je že, da ta slovencelj Joža shodi, spregovori in za svoja dejanja nosi lastno odgovornost ne pa da mu je država mati in oče. A je prou?
nightangel
20. 07. 2010 15.04
@Jožajoža,mogoče je prejšnja vlada naredila res nekaj napak,ki so jo žal stale zmage na volitvah,samo tako katastrofalnih odločitev,kot jih sprejema ta vlada in tako zanič ministre kot jih ima,to pa že meji na norost! Zato se zbudi in ne sanjaj,ker se ti lahko zgodi,da ko se boš zbudil iz sanj boš že gol in bos!
Jožajoža
20. 07. 2010 14.54
Ferdox20.07.2010, 12:21 2 bravo ferdo. si le pogruntal, eni nikoli.joža si je res kupil novi avto, kredit mu je dala NLB, njegov obrok je 390 evrotov, plačo ima joža 490 evrotov,življenskih stroškov ima joža....................pa je prišla ta vlada, in je zabičala bankma, da, če pride joža po kredit, mu mora ostati na mesec 520 evrotov za življenje, višek se pa lahklo zadolži. in s tem je bilo slovenske pravljice o uspehu KONEC. in sedaj zaradi napak prejšne vlade sanira državne banke.......DAVKOPLAČEVALEC,ker so jožetu kredit odpisali.
resslovenka
20. 07. 2010 14.34
In za katastrofalno delo so bančni veljaki kasirali take bajne nagrade in odpravnine?? Dobesedno se delajo norca iz nas. Vsi skupaj.
FCL
20. 07. 2010 14.05
Takoj ko bo možno, menjam banko, pa naj ta NLB sama sebe kreditira potem...BANDA!!!!!
Foen
20. 07. 2010 13.33
NAJVEČJI PROBLEM V TEJ DRŽAVI JE, DA SE ZA POLITIKO PO PRAVILU ODLOČAJO SAM LOPOVI. navadnim poštenim ljudem se zato s tem sploh ne da ukvarjat, rezultati so pa na dlani.
Tonček Balonček
20. 07. 2010 13.29
Ferdox, dejstvo je, da je bila tista famozna gospodarska rast zelo škodljiva za zdravje sloevsnkega gospodarstav, saj je tekla brez ustrezenga finančenga kritja, naročalo in zapravljalo s eje kar tako, na papir, ne pa na denar! Rezultai so se pokazali hitro, je pa ers, da so tako delali v vsem zahodnem svetu, zato seveda kriza, en zaradi Pahorja ali Golobiča! Končno Slovenija 70 odstotkov BDP ustvari z izvozom, ne doma, kot npr. ZDA in je še bolj odvisna od razmer v Nemčiji ali drugje na zahodu! Pa kaj naj Pahor išče kupce v Vokswagnu, tudi Janša jih ni, oj jenkupoval ladje v Rusiji in jim prodajal jeklarne...
Izbrisani5
20. 07. 2010 13.29
Bodite pametni, denar raje varčujte v tujih bankah, ki posljujejo iz davčnih oaz. Ne bo vam žal. Stran od NLB in njenih politično-mafijskih poslov in stran od te pogoltne države.
Marija Demec
20. 07. 2010 12.44
kolkr vidim bo NLB vzela kredit .?????dvomim????.......zanimivo????? a,raje bi kar davkoplačevalski € ...!!!!!
Ferdo Crni
20. 07. 2010 12.21
Ja ... Janša je zadolžil državljane - ha ha ha ha ha ha ha Takšne neumnosti so res vedno večja popestritev bolj suhoparnih dni. Pač Janša je kriv za vse. Tudi če si Joža kupi nov avto. Prekleti pacek. :-))))))))))
d888
20. 07. 2010 11.45
Jože P. Damjan in Matej Lahovnik sta naredila dobro potezo.
Jožajoža
20. 07. 2010 10.52
janševe "pravljice" o nenormalni gospodarski rasti je bilo hitro konec. janša je zadolžil preko državnih bank uboge slovence, ti so nenormalno trošili, država je dobivala preko potrošnje preko davkov svež denar , in politiki so preko investicij "kradli" državni denar
Tonček Balonček
20. 07. 2010 10.47
Ampak Stožice ne morejo kar tako izginiti kot lahko ena banka, npr. NLB pred 20 leti!
Tonček Balonček
20. 07. 2010 10.46
A to ej tisti bivši minister sansje ekipe, ki jim je povedal, da se ne gre več?
andi1111
20. 07. 2010 10.42
A dokaptilazirati, ker NLB nima denarja? A za Stožice ga je pa imela?