Gospodarstvo

'Storili bomo vse, da zaščitimo svoje interese'

Ljubljana, 14. 05. 2010 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tako pravi direktor Pivovarne Laško Zorko, ki je poudaril, da revizije Šrotovih poslov še potekajo. "Naredili bomo vse, da bomo zaščitili svoje interese. Če bo treba, bomo vložili tudi odškodninske zahteve," je dodal.

Direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko je zagotovil, da je skupina za reševanje nastalega finančnega položaja, ki je posledica slabitev terjatev v višini 200 milijonov evrov, sprejela naslednje ukrepe: potrditev pogodbenega koncerna za udejanjanje sinergij in ureditev strukture financiranja s kombinacijo vzvodov – reprogramiranje kreditov, odprodaja presežnega premoženja, kar vključuje tudi prodajo deležev v Večeru in Delu, možna je tudi dokapitalizacija.

Pivovarna Laško-3
Pivovarna Laško-3 FOTO: Damjan Žibert
Dušan Zorko
Dušan Zorko FOTO: Pivovarna Laško

"Moč skupine je v kakovostnih blagovnih znamkah z visoko prepoznavnostjo doma in v tujini, inovativnih trendovskih izdelkih, močni distribucijski mreži in kadrih, ki vsak dan dokazujejo svoje znanje, moč, energijo in pripadnost skupini Pivovarna Laško," pravi Zorko. Pojasnil je, da želijo biti organizirani v treh programih, in sicer pivo, voda ter brezalkoholne pijače.

Revizije Šrotovih poslov še potekajo

Do leta 2014 tako načrtujejo čiste prihodke od prodaje povečati na 355 milijonov evrov, dobiček naj bi znašal 60 milijonov evrov, v okviru petletne poslovne strategije pa načrtujejo preoblikovanje v pogodbeni koncern. Strategija rasti skupine v segmentu pijač vključuje podjetja Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Fructal, Radenska, Vital, Fructal Mak in Pečka Pivara.

Zorko je poudaril, da so revizije določenih poslov, ki jih je sklepal nekdanji direktor družbe Boško Šrot, še v teku. Dodaja pa, da bodo storili vse, da bodo zaščitili svoje interese, tudi z odškodninskimi zahtevki, če bo treba. Spomnil je, da krediti Centra Naložb in Infonda znašajo 110 milijonov evrov in prav zaradi domnevno spornih poslov Šrota je skupina Pivovarna Laško oškodovana v višini 160 milijonov evrov.

Glede lastništva v Mercatorju je Zorko povedal, da je to njihova strateška naložba. Na vprašanje, ali novi poslovni model prinaša tudi zmanjšanje števila zaposlenih, je odgovoril, da trenutno ni nobenega plana o odpuščanju delavcev.

Svetovalec iz družbe A.T. Kearney Branko Žibret je pojasnil, da je za doseganje načrtovane rasti, sinergij v prodaji in stroških skupine Pivovarne Laško potrebna pravna ureditev v enovito podjetje. Prvi korak na tej poti je pogodbeni koncern, drugi korak predvideva združitev v enovito podjetje, tretji pa implementacija novega poslovnega modela in poslovna reorganizacija skupine Pivovarne Laško.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
16. 05. 2010 13.16
PALAGRUZA 14.05.2010, 21:57 1 -trenutno najraje pijem TANGERINO od COCA COLE! -v SLOVENIJI jo prodajajo zadnjih nekaj mesecev in propagirajo, kakor da je izum EVROPSKE SLOVENIJE! -MALO MORGEN! -na HRVAŠKEM, pijem TANGERINO že 10 let! -HRVATJE SO VEDNO PRED SLOVENIJO! Točno, še lažejo bolj , kot v Sloveniji.
Brabus
16. 05. 2010 13.15
Ja , Zorko, ko so te vprašali za Šrota , si si glavo kar pokril z rokami.Maš tudi ti maslo na glavi? Se bojiš tožit?potem pejd pa namesto njega sedet.
tron3
16. 05. 2010 10.13
He,he.... Zorko, pa je menda ne boš tožil svojega mecena Boškota, saj te je on postavil na stolček v Union, ubogal vsa navodila si itd, in sedaj postane Zorko vrli junak še direktor, pa nehajte se norca delat, če pa je zraven bil
WikiX
15. 05. 2010 17.00
Rad bi videl tistega, ki bo dokapitaliziral Pivovarno ali ji celo reprogramiral dolgove. Takšen sistem poznajo le še v Laškem oziroma na Celjskem SSodišču, kjer ne pogrešajo nobenih papirjev. Zorkotove izjave so prava udbaška retorika, ko navaja presežnike ene za drugimi, pri čemer poudarja pripadnost firmi. Spomni me na aktualne izjave Tajcev. Dejstvo je namreč, da v Pivovarni delajo pivo, ki je v njihovem primeru zastonj voda, pomešana z raznimi "družinskimi" plini ter izvlečki, da spominja na pravo pivo. Edino to je nekaj vredno, v čedalje bolj zastrareli fabriki, ostalo so privat posli notranje varnosti ali nekaj takega. Zaenkrat vladajoča koalicija še kontrolira situacijo, nekaj (večino) vzame državljanom, ostalo poflikajo od Staničevih... uh, Šrotovih fondov, podobno kot kaznujejo Microsoft, da jim ni treba zapreti celo firmo, od katere imajo take koristi. Vendar oni niso podjetje s tako dodano vrednostjo, temu primerno je tudi politično kadrovanje s poslovnim načrtom, ki je le podaljšek vladnega klobčiča iz preteklosti in sedanjosti, ko hočejo na vsak način zaščiti oligarhijo oziroma nagrabljeno nacionalno lastnino, torej pretežno sebe. Zato imajo na Celjskem organizirano kar celo Little Slovenijo, oziroma je danes Slovenija Little Laško, s svojo Little Akademijo znanosti in umetnosti, ki razlaga tudi svojo paralelno Slovensko zgodovino. Zakaj ne, če jo je ustvarila, paralelno slovensko realnost namreč, kot nekakšen podsvet, v katerem vladajo nekem čudežnem gozdu, polnem gruntov, palčkov ter trolov, nekakšne razsvetljene lože rdečeličnih čarovnikov. Okupator še vedno izganja zavedne Slovence od tam in enkrat bodo osvobodili tudi Laško, ki vse bolj spominja na nadaljevanko Lost. Ko se bo ustavil pretok brezplačne državne vode , iz žil in kapilar, od mesa iz kosti zamaščenih hribov, se bodo hitro streznila vsa podjetja v skupini ter se spomnila, da so včasih brez težav lepo živela, doma na svoji kmetiji. Kako se bodo streznili prebivalci občine, ki jim vlada bivši vrtnar, oziroma peščica udbašev ter njihovih sodelavcev, bodo pa še pisali pesmi, knjige in snemali filme. Ugrabljena telesa se bojijo le še invazije slovanskih hord iza karpatov, ter da jim ne pade nebo na glavo.
PALAGRUŽA
14. 05. 2010 21.57
-trenutno najraje pijem TANGERINO od COCA COLE! -v SLOVENIJI jo prodajajo zadnjih nekaj mesecev in propagirajo, kakor da je izum EVROPSKE SLOVENIJE! -MALO MORGEN! -na HRVAŠKEM, pijem TANGERINO že 10 let! -HRVATJE SO VEDNO PRED SLOVENIJO!
PALAGRUŽA
14. 05. 2010 21.50
PIJJTE CVIČEK IN VAM BO STAL TIIČEK! JUHUHU! LAŠKO NI VEČ VREDNO NITI 0.50 EVREKA!
Lino000
14. 05. 2010 20.59
Pivo imajo vse slabše in precenjeno,pa mislijo da bodo na naš račun kovali dobiček!? Vedno več pijem vode,ker me že po treh Laških boli glava. Pred 15.leti je bilo Laško pivo res dobro,to kar pa prodajajo sedaj pa ni več za pit.
alterego
14. 05. 2010 19.46
zdaj bojo pa tuhtal, kakšna kazniva dejanja naj bi Boško ušpičil! kot je rekla Zdenka Cerar: vsaka svinjarija še ni kaznivo dejanje! neustrezna zakonodaja, nesposobno tožilstvo, pregnani odvetniki - in rezultat je na dlani: človek ni kriv!!!
PALAGRUŽA
14. 05. 2010 19.19
-Hrvatje imajo lepo besedo za takšne - LEŠINARJI
PALAGRUŽA
14. 05. 2010 17.16
g. ZORKO, zanoima me, kje se skriva direktor UDRIH! Koliko denarja je on sprašil v osmih letih lagodnega življenja v SPLITU? Tudi vaši NOVI sodelavci, so TIPA UDRIH, da smo si na jasnem! Ne nakladajte nam več o strokovnjakih! Še za metlo v roko niso! ŽALOSTNO! BARČICA SE POTAPLJA!
PALAGRUŽA
14. 05. 2010 17.11
-UNIONČEK še kdaj pa kdaj, LAŠKO, pa niti pod razno NE! Še dobro da lahko kupim Bavario,Stello,Nikšičko, Karlovačko,Ožujsko,Osječko,Beogradsko,pa še in še! Pozabite g.ZORKO, na 60 milijonov evrekov! NIKOLI!
PALAGRUŽA
14. 05. 2010 16.59
-ja kaj naj rečem! Tudi vi g.ZORKO ste bili zraven BOŠKOTA koj je počenjal te manevre! No, da ne pozabim, seveda zraven ste pa imeli profesorja TURNŠKA! Tako, zdaj se pa dogovorite, kako in kaj! VSI STE BILI PRI KORITU! ENAKE GREHE NOSITE, da smo si na jasnem! NE ZAGOVARJAM NOBENEGA! Pa na koncu, sedaj pijem KARLOVAČKO SVETLO!
Tonček Balonček
14. 05. 2010 16.56
Tu so bile izredne sinergije, podobno kot pri Delu, Istrabenzu in še kje, posledice sinergij in strateških povezav so več kot prezentne, da ne omenjam managerskih prevzemov, kjer so pa učinki nesluteni!