Gospodarstvo

Številni samostojni podjetniki ne zmorejo plačati računov

Ljubljana, 10. 08. 2012 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bonitetna hiša i ugotavlja, da je junija povprečna zamuda pri plačanih računih v Sloveniji znašala 21 dni. Junija je bilo v Sloveniji 6228 pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi, kar je največ v letošnji prvi polovici leta.

Bonitetna hiša i je partnerska družba bonitetne hiše Dun&Bradstreet. Ta v svojem zadnjem poročilu za Slovenijo med drugim navaja, da država ostaja pod pritiski zniževanja bonitetne ocene zaradi naraščajočih skrbi v gospodarskem okolju.

Bonitetna hiša i na podlagi svoje baze, ki vključuje več kot 24 milijonov plačil, ugotavlja, da je junija povprečna zamuda pri plačanih računih v Sloveniji znašala 21 dni. To je tri dni manj kot maja in tri dni več kot junija lani, so sporočili iz bonitetne hiše.

Po njihovih podatkih je delež zamujenih računov v Sloveniji junija na mesečni ravni ostal nespremenjen pri 43 odstotkih, medtem ko je ta delež junija lani dosegal 54 odstotkov.

Junija sta po podatkih Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) najvišjo raven letos dosegla povprečna dnevna zneska dospelih neporavnanih obveznosti nad pet dni neprekinjeno – pri pravnih osebah je ta znesek dosegel 692,701 milijona evrov, pri samostojnih podjetnikih in drugih fizičnih osebah z opravljanjem registrirane dejavnosti pa 113,678 milijona evrov.

Moški s kovanci
Moški s kovanci FOTO: Thinkstock

Trend se je nadaljeval tudi julija, ko je povprečni dnevni znesek dospelih neporavnanih obveznosti za pravne osebe dosegel 723,135 milijona evrov, za samostojne podjetnike in druge fizične osebe pa 126,838 milijona evrov, kažejo najnovejši podatki Ajpesa.

Junija je bilo v Sloveniji 6228 pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi, kar je največ v letošnji prvi polovici leta. Na najvišjo raven se je povzpelo tudi število samostojnih podjetnikov in drugih fizičnih oseb z opravljanjem registrirane dejavnosti, ki so imele račun blokiran vsaj pet dni. Junija jih je bilo 7762.

Enak trend je bilo zaznati tudi v juliju. Ta mesec je število pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi doseglo 6557 oseb, število samostojnih podjetnikov in drugih fizičnih oseb z opravljanjem registrirane dejavnosti, ki so imele račun blokiran vsaj pet dni, pa 8557 oseb.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisan2x
14. 08. 2012 08.58
dokler bodo vladali birokrati ,z njimi pripadajoča krama mi še na misel ne pride da bi se šel nekega podjetnika,eni delajo pod krinko zakonodaje,nekateri nimamo glave samo zato da lase nosmo.
Danijel Fric
13. 08. 2012 20.47
+2
Vse lepo in prav, zanima me pa, če se vlada zaveda da zmanjkuje dela za male obrtnike in to prav zaradi njihovih mahinacij v velikih državnih firmah, ne vem, kaj hočejo še uničiti drobno gospodarstvo.
odpisan2x
13. 08. 2012 11.46
+1
razcvet obrtništva bi bil mogoč na tak način da kdor odpre obrt,da nima dve leti ne davkov in prispevkov,komur v dveh letih uspe priti na trg bo sigurno potem plačeval davke in prispevke.pa brez variante da bi moral pol države podkupit da prideš do dela ,pa da dobiš kaj plačano.drugač pa kar zaprite štrcuno
odpisan2x
13. 08. 2012 15.42
+2
a s ti birokrat v javnem sektorju k smi dal minus
volek
12. 08. 2012 15.24
+2
cofar, s.p.ji v primerjavi z dirktorji in direktorčki državnih podjetij prikazujejo zelo nizke stroške pa tudi plače. Kar so delali direktorji državnih podjetij je nepojmljivo zapravljanje v korist njihovih žepov, da o plačah in grozovito visokih regresih, nagradah, kljub izgubam ter plačah sploh ne govorim. In to so jim dopuščale prav vse vlade, leve in desne. Na koncu pa še to; ti direktorji bi na zahodu bili samo receptorji na vratih, seveda, če bi obvladali 2 svetovna jezika.*
Cofar
12. 08. 2012 13.55
+2
Moje mnenje pa je, če bi slovenska vlada (katerakoli) bolj pomagala malim podjetnikom mi verjemite sploh krize ne bi bilo. Zadnjih 20 let je bilo pomembno samo koliko si razširil svojo podjetnost in koliko si imel zaposlenih. Podjetja v pretežno državni lasti so izkoriščala razno razna nepovratna sredstva in kredite na dobro ime in po prijateljskih vezeh. Država je futrala podjetja kjer se je denar zgubljal in se ni več vračal. Res je sicer da tudi samosotojni podjetniki morda včasih prikazujejo svoje stroške čim bolj tako da državi odvedejo čim manj. Vendar je na koncu vedno plus saj si noben manjši podjetnik ne želi zapreti svoje dejavnosti. To kar se dogaja danes pa je pisano na roko velikim podjetjem, ki bodo svoje dejavnosti razbohotili in bomo na koncu vsi mi sužnji teh velikih podjetij ker bodo diktirala tempo. Vsi govorimo kako je na zahodu kako je na vzhodu... pozabljamo pa da pri Amerikanizaciji življenja Amerika postaja čedalje bolj podobna Kitajski kjer ljudje delajo samo da imajo delo ne pa da imajo plačane zdravstvene usluge in da bi bili preživeti v starosti s pokojnino! ŽALOST!
tali?ni tom
12. 08. 2012 13.50
+3
in zakaj vsi rinete med podjetnike če niste sposobni ! vraga a ne vidite da je sistem narejen tako da te čimprej in čimbolj obere in zavrže ! v jugi je sp jem šlo več kot odlično pa jim ni blo prav sedaj pa spet ni prav ! dejstvo je da ne more bit tisoč recimo prodajalcev kart za vlado ker bo lahko samo eden ! to so dejstva ! o neizdanih računih ne gre zgubljat besed , tega je veliko a storitev zato ni cenejša pa še žalit se ne moreš kar vem iz izkušenj zato dokler ni računa ne plačam in gotovo ! so me parkrat "nategnili" pa sem s tem zaključil za zmeraj ! o korupciji pa tudi ni kaj ! verjetno je po moje v sloveniji najhujša v evropi , vsaj v teh resnih državah , kosovo izpade !pa tut najbol goljufivi so slovenski "poslovneži"
Cofar
12. 08. 2012 13.59
+7
in ti imaš državno službo?? če ne bi bilo podjetnikov mi verjemi ne bi imeli niti za en kilometer avtoceste! Rečt zakaj rinete med podjetnike je malomarno in ti dol visi za slovensko državo. Jaz sodim med samostojne podjetnike! Vedno smo imeli nekaj zaposlenih. Danes raje delam manj in sam brez zaposlenih. Konec koncev zakaj bi delal samo za državo??? vidiš to se danes dogaja. Zakaj bi se pretegnil in delal na izdih po 14 ur na dan in dajal službo še 10 drugim če lahko živim bolj skromno z manj. Zato danes ni več služb. Kriza bo po mojem mnenju še hujša! Počakaj še da zrasejo Wal-marti pa Ikee!
volek
12. 08. 2012 10.33
+6
Če ne bi prodajal v Avstrijo, bi že davno crknil. Pa ne samo zaradi krize, ampak zaradi korupcije v Sloveniji. Če ne daš, ne dobiš nobenega posla. Vsi posli gredo po vezah in poznanstvih, krade se na veliko. Poskusite najti poslovne kontakte na heroldpikaat kjer boste našli naslove firm, ki bi lahko bile potencialni kupci vaših izdelkov ali storitev.
kawasakimen
12. 08. 2012 08.09
+3
Niso vsi taki reveži.Pred dnevi je prišel k meni serviser za pralni stroj iz 4 kilometre odaljenega kraja relacija Idrija pri Bači Most na Soči se za popravilo zamudil 10 minut računal 40 evrov brez,da bi ispostavil račun.
POIVRE
11. 08. 2012 20.20
+14
Samostojni podjetnik čisti občinsko stavbo, dobavlja toalet papir, občinski uradniki s toalet papirjem „brišejo rit“, občina račun ne plača oz. plačuje z veliko zamudo in samostojni podjetnik postane davčna baraba. Pomembno je, da je rit čista. Objavite seznam davčnih dolžnikov. Na tem seznamu bodo večinoma politično privilegirana podjetja in osebe. Seznam dolžnikov, bo imel pozitivne učinke za gospodarstvo in družbeno klimo. Verjetno, najbolj pozitivne od vseh, ki jih je predlagala vlada. Seveda, seznam bi dolžnike ustrahoval in jih spodbudil, da se med dolžnike sploh ne bodo uvrstili. Tudi država, občine, javni zavodi... ne bi želeli biti na seznamu. Podjetniška klima bi se začela spreminjati. Ena od možnih reakcij bo, da bodo podjetniki od „označenih“ partnerjev začeli zahtevati predplačila. Poslovali bi bolj varno in bi lažje plačevali svoje račune.
Cofar
12. 08. 2012 14.07
+1
države ni brez podjetništva. in se s teboj popolnoma strinjam. tisti ki so dolžni bi se znajdi na seznamu, ki bi ga pisali sami! Tožbe če ti nekdo nekaj ne plača pa tudi nikamor ne pridejo. Slovenska država ima pač zakonodajo tako da podjetnike (sposobne) uničuje in to dobesedno! Vendar pozabljamo ta še tako skromni davki, ki jih država pobere od malih podjetnikov jih vsaj pobere. Me zanima koliko se bo državi vrnilo od razno raznih državnih podjetij ki so danes zapisane v analo slovenskega podjetništva in jih že zdavnaj ni več! Ta toliko milijard smo zmetali v ta podjetja preko davčen blagajne in tudi preko bank!
Jožajoža
11. 08. 2012 16.51
-1
tožite janšo, v sloveniji ne boste uspeli, na evropskem sodišču pa sigurno.kot so uspeli izbrisani, hrvatski varčevalci, zatirani zavedni slovenci........
odpisan2x
11. 08. 2012 15.55
+4
če lahko za parlamet urejam letalske karte takoj odprem obrt,samo provizije ne bo od mene nihče dobil
usi-glih
11. 08. 2012 16.06
+4
jest bi jim prodajal in servisiral računalnike seveda pa brez provizij sploh ne pridem zraven..
POVOJ
11. 08. 2012 14.57
+4
Hudo je, a kaže še na slabše.
odpisan2x
11. 08. 2012 13.11
+5
če posel ni vpeljan na noben način nimaš pogojev da odpreš firmo,vse velike firme so nastale iz obrtnih delavnic,ekonomisti in politika so pa ravno te firme uničilii, sedaj pričakujete gospodarsko rast,z diplomami si še rit ne morete obrisat.
liveandletlive
11. 08. 2012 10.57
+12
vrhunski nateg država najprej stimulira ljudi da se samozaposlujejo, ko jim pobere denar ki so ga dobili s subvencijo jim pa vzame vse pravice, jih mastno obdavči z akontacijami, nato pa jih popluva kot največje neplačnike in tajkune pri svojih statistikah pa seveda zamolči, da so to v glavnem ljudje, ki so se samozaposlili v brezupnem položaju, na ta način popravljajo podatek o stopnji nezaposlenosti pri nas in razvoju malih podjetnikov, hkrati pa tudi zmanjšujejo obveznosti države z naslova pravic in zavarovanja ( sp-ji in podjetniki si boilniško plačujejo sami, nimajo pravice do regresa, nimajo pravice do nadomestila za brezposelnost, plačujejo višje akontacije in davke etc) Ironija vsega pa je, da država točno ve, da so ljudje, ki s samozaposlitvijo rešujejo svoj eksistečni obstoj, nevešči poslovanja v totalno skompliciranem in netransparentnem poslovne okolju, ki ga vzpostavlja ta država s svojo ipsilonsko preobsežno in prekompleksno ter netransparentno gospodarsko zakonodajo. Številni sanostojni podjetniki v tem okolju ne preživijo, kmalu zaključijo svojo podjetno pot, ostane jim pa potolčena motivacija, dolg do države, odvzem pravic, ter seveda ožigosanje s statusom tajkuna in neplačnika.
fasat2112
11. 08. 2012 11.46
+8
sem eden od njih....dolg znaša do države v 2 letih 4-kratnik subvencije in sem najslabši. Zaradi neplačil prispevkov sem nezavarovan že 5 let.
odpisan2x
11. 08. 2012 13.13
+1
sem to preživel pred20 leti,sem se zaletel z avtom sem bil total rasut pa sem moral pobegent z bolnice
Indigo Pingvin
11. 08. 2012 13.31
+4
Zasebnim zobotehnikom država še vedno ne plačuje direktno, ampak preko posrednika-zobozdravnika. Ta zadrži poljubni del zobotehnikovega dobička, tako imamo sistem, ki tem bolje finančno nagradi zobozdravnika čim slabšega tehnika izbere. Vse inštitucije vedo za to korupcijo, nihče ne naredi nič.
kameltrajbar
11. 08. 2012 10.43
+5
..kriza je,hudo...vidim pri meni,komaj glavo držim nad vodo,,sploh zdele julij-avgust....v jesen bo bol..:)
periot22
10. 08. 2012 21.03
-15
Dokler se vlačijo po morju jim ničesar ne manjka, ponavadi vsi tisti ki imajo za luxus jamrajo ko morajo plačati položnice!!!!!!!
smolapataka
10. 08. 2012 23.39
+32
Sem samostojni podjetnik 10 let. Na morju sem bil s familijo 5x. Najdlje je bilo 6 dni, preko vikenda in še par dni. Dlje kot do Slovenske obale še nismo prišli. Letos jaz in moji otroci ne bomo videli morja. Pa smo 100 kilometrov proč. To verjetno zato ker ne kradem, ne lažem, ne nategujem, ne goljufam in ker plačujem davke in svojim delavcem plače in prispevke točno vsakega 15ga, regres in božičnico. Aja, pa delam 10 do 12 ur na dan. Tudi med vikendi. Aja, pa vozim avto letnik 1999. Živela Slovenija!
kleopatra-1
11. 08. 2012 01.05
+10
Vem, kako je. Ampak periot in podobni ne bodo nikoli razumeli, ker delajo samo 8 ur in jočejo okrog, da delajo cele dneve za malo plačo. Midva pa delava samo pol dneva - vseeno katerih 12 ur je to. Zato so zavistni.
fasat2112
11. 08. 2012 11.48
+7
periot ne ve kaj je to, ker mu mami in ati dasta vse, ki se zlomita od dela, da ima kaj za pod zob. Sam nisem videl morja že 5 let. Ja delo pa obsega od 12 ur naprej. Vikend in prazniki se ne poznajo kot prost dan ampak deloven.
Indigo Pingvin
11. 08. 2012 13.35
+7
Nisem bil na morju več kot 10 let, delam povprečno po 12 ur na dan, 7 dni v tednu, kupil sem rabljen avto nizkega cenovnega razreda. Imam pa vsaj poravnane vse obveznosti.
usi-glih
11. 08. 2012 16.11
+3
sem s.p. 26 let na morju sem bil 1x 6 dni , 4x 1 dan in lansko leto 2x po 1 dan v hribih. Ker pa imava z ženo kar nekaj premoženja pa raznorazni podporniki te totalitaristične hunte, ki vse kar zaslužijo zapijejo zraven pa še žennino plačo in otroške dodatke, tulijo da sem vse nakradel in da me je potrebno razlastiti - mimogrede ta predlog je menda že pri žerjavu na mizi. delava vsak dan tudi po 12 ur , novega avta še vozil nisem nikoli, moj " 1 leto star " je letnik 2002. takoda Janševa papiga kar izvoli pojdi med s.p. je ki jih tvoj skorumpirani šef tako neskončno sovraži.
bitnabit
10. 08. 2012 19.04
+15
ne se bat, še slabše bo
Huey
10. 08. 2012 18.48
+24
Dokler bodo tako astronomski davki postavljeni na žulje/intelekt privatnikov in delavcev, samo zato da bo JU lahko veselo klikala smrkce na FB osem ur in prejemala bogovske plačice...v naši banana republjik ne bo boljše! Javno upravo vprašujem...kdaj boste zaprli tajkune? Kdaj bodo obsojeni? Kdaj bo njihovo nakradeno premoženje vrnjeno v razvoj gospodarstva? Kdaj bo servis države (JU) učinkovit? NIKOLI! Lepo sanjate v svojih stolčkih, medtem ko narod/delavci čakajo pred karitasom in RKjem! Sram naj vas bo! Zame ste narodni veleizdajalci!
odpisan2x
10. 08. 2012 15.53
+14
pred 20 leti smo zapiral firme,ne odpirjte jih zdaj če nočete še tisga zgubiit kar nimimate-ne bodite naivni,sicer pa če vam nimajo kaj vzet pa samo v napad
vzhod
10. 08. 2012 15.36
+20
tistim katerim moras dajati denar so vcasih rekli okupator, potem mafija danes pa je mafija na oblasti in je to postalo legalno in se imenuje davek