Gospodarstvo

'Stečaj je najboljša rešitev'

Brežice, 10. 08. 2009 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaposleni v družbi Vino Brežice še vedno niso prejeli junijske plače, negotovo naj bi bilo tudi izplačilo julijske, zato bodo v torek med 6. in 12. uro stavkali.

Vodstvo sindikata družbe Vino Brežice se je v Brežicah zaradi neizplačanih plač sestalo s prokuristom podjetja Aleksandrom Čulejem, s katerim so govorili o prihodnosti družbe. Ta po besedah vodilnega sindikalista v družbi Janka Kržana ni obetavna.

Vino Brežice se je spomladi odpovedalo lastnima blagovnima znamkama Bistra in Fit, ki sta v Sloveniji dosegala šestodstotni tržni delež, polnilne linije pa trenutno stojijo. Ker nimajo steklenic za polnjenje, se v cisternah kvari lanski izredno kakovostni pridelek predikatnega vina, novih naročil ni, podjetje pa ima blokiran račun, je naštel.

Približno sto delavcev je od prejšnjega ponedeljka doma, saj so podjetju zaradi neplačanih računov izklopili tudi elektriko. Zato neizplačane plače v podjetju niso edina težava. Delavci so doslej dobili izplačano le četrtino regresa. Ker je lani družba še poslovala pozitivno, bi jim morali po zakonu do 1. julija izplačati celotnega, poleg tega pa v podjetju upravičencem niso izplačali jubilejnih nagrad, je pojasnil.

V podjetju tako stoji tudi polnilna linija Coca Cole, edina, ki je doslej obratovala. Vse to so težave, na katere delavci nimajo vpliva in jih lahko rešuje le uprava, je opozoril Kržan. "Zadeve, kot so, vleči v nedogled, nima smisla. Posli za druge, ki jih še opravljamo, ne zagotavljajo preživetja, zato je stečaj za nas najboljša rešitev," je poudaril.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petdan
11. 08. 2009 12.34
FENOMENHEBE, moje čestitke za tvoj komentar. Sprašujem se samo kdaj bodo institucije oblasti pri nas pričele korektno opravljati svoje delo, da se takšne svinjarije ne bi več dogajale. Polni zapori tistih, ki so ukdradli žemljo, tajkuni pa na jahtah in v mercedesih...
petdan
11. 08. 2009 12.28
Potrebno je ugotoviti kam je dosedanji direktor usmeril ves denar, ki ga je kot lastnik izčrpal iz firme in jo spravil na kant in mu to zaseči in vrniti nazaj v firmo, da bo lahko zopet normalno poslovala. Kako je sploh mogoče, da se te stvari v Sloveniji ponavljajo iz leta v leto, iz dneva v dan, ne da bi pristojni državni organi reagirali, takšne stvari preprečili in tako ohranili firme, ki so v preteklosti več ali manj dobro poslovale.
ivo55
11. 08. 2009 07.32
Igor dobro zapisano. In ta epidemija pa bo trajala pri nas še tako dolgo, kot se bo pri nas kriminal imenoval napaka, manjša napaka, napakica....i.t.d. do stečaja, zastaranja in pozabe s popolno abstinenco do upoštevanja odgovornosti, morale, pravičnosti in demokratičnih vrednot ter enakosti pred zakonom. In tako dolgo bomo še imeli najdražji bencin v EU, cestnine in 20.procenten DDV na elektriko, telefon,... najdražje zdravstvo, .... in nekajkrat nižje NETO plače kot v Evropi. Seveda pa so bili izbranci izredno napredni pri uveljavitvi represivne zakonodaje kot je n.pr. kadilski zakon, zakon o prižganih lučeh podnevi, kaznih za prometne prekrške, posesti orožja, obremenitvah z neverjetnimi okoljskimi dajatva kar počez - per kapido, namesto po količini onesnaženja, ...in še in še
igor_zmaj
11. 08. 2009 00.13
Nekdo je pil na tuj račun ...
bunk
10. 08. 2009 23.08
bomo pa mogli vsi na zdravljenje
Prvo Borec
10. 08. 2009 22.11
odbogaposlan Slovenija ima premalo črnega vina. Belega je dosti !! Makedonsko vino je poceni in zelo DOBRO. Ponujal sem njihovo vino, toda plačila so bila na lepe oči. Muškat-najboljši za bambus !!! Koliko ga pa razredčijo, je pa njihova lopovščina.
kokodajsar
10. 08. 2009 21.34
BEDARIJA, tukaj v Canadi pa najdes vse sorte evropske "cvajge" samo steklenice Slovenskega rujnega ne! Organizirajte se malo!
vicabra
10. 08. 2009 21.33
Le zakaj ste zbrisali komentar fenomena? Kolikor se spomnim ni bilo nič kaj takega napisano. Sedaj je še lepše napisal. Predvsem bi bilo dobro poloviti (in razlastiti) krivce za vse kar sedaj naenkrat razpada v deželici na sončni strani Alp.
Jože Pernek
10. 08. 2009 21.09
Glede na število alkoholikov v SLO je stečaj najboljša rešitev!
manco-capac
10. 08. 2009 21.04
Da niso Čulejevi tudi kakšnih evropskih sredstev dobili?
fenomenhehe
10. 08. 2009 20.50
HVALA ZA ZBRISAN KOMENTAR... LJUDI PA VSEENO NE BOSTE PREPRIČALI, DA ZA TAKŠNO SITUACIJO NI KRIVA POLITIKA IN DOPUŠČANJE MOŽNOSTI, DA POSAMEZNIKI BOGATIJO NA RAČUN PODJETIJ, KI SO JIH DELAVCI DOLGA LETA GRADILI, USPEŠNO POSLOVALI IN SKRBELI ZA TOVARNE... SEDAJ PA KAR NAENKRAT VSE RAZPADA? KAKO JE TO MOŽNO??? PA BRIŠITE TUDI TA KOMENTAR... OLAJŠAL SEM SI DUŠO IN ŠE LEPŠE BI MI BILO V SRCU, ČE BI KONČNO ENKRAT NAŠLI KRIVCA IN GA KAZNOVALI TAKO, KOT KAZNUJETE TISTE, KI UKRADEJO KOŠČEK KRUHA, DA LAHKO VSAJ ZA TRENUTEK UMIRIJO ŽELODEC....
Zabluzen
10. 08. 2009 20.43
Upam da bo kmalu raji dojadlo... pa bo par direktorjev ostalo brez glav... pa upam da dobesedno brez glav... pol bi pa rad vido tajkune keri si bo še upal tako delat z narodom...
tinka.tonka
10. 08. 2009 20.23
še eno podjete...???!!! ne vem, kaj si mislit...
alterego
10. 08. 2009 20.08
brežiški volkovi?
proofreader
10. 08. 2009 19.13
Bomo pili pa Cockto.
odbogaposlan
10. 08. 2009 18.57
A zato ni za dobit tiste hruškove vode! Vino pa imajo tako in tako za en drek, pa običajno je še makedonskega porekla.