Gospodarstvo

Se bo Bavčar dokončno poslovil od Istrabenza?

Koper, 17. 06. 2009 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.S./P.J./STA
Komentarji
33

Bavčar je ponudil odstop s položaja člana uprave, če se banke upnice dogovorijo za prostovoljno poravnavo dolgov. Banke so se prav o tem pogovarjale, a javnost o vsebini dogovorov ne želijo seznaniti.

Bavčar obtožuje politiko, da namesto da bi pomagala pri ohranjanju Istrabenza, asistira ravno nasprotnim interesom.
Bavčar obtožuje politiko, da namesto da bi pomagala pri ohranjanju Istrabenza, asistira ravno nasprotnim interesom. FOTO: Kanal A

Igor Bavčar je ponudil prostovoljni odstop s položaja člana uprave Istrabenza, če se banke upnice dogovorijo glede prostovoljne poravnave dolgov. "S tem ravnanjem ponovno dokazujem, da nisem in ne želim biti ovira za doseganje tega cilja," je v obvestilu predsedniku nadzornega sveta Zoranu Boškoviću zapisal Igor Bavčar.

V obvestilu, ki so ga poleg Boškovića prejeli še konzorcij bank upnic in večji lastniki Istrabenza, je Bavčar poudaril, da je "ves čas svojih mandatov deloval v korist družbe in lastnikov", njegova prizadevanja v zadnjem času pa da so bila namenjena prav ohranjanju Istrabenza.

Kaj so se dogovorile banke upnice, ni znano

Sestanek bank upnic Istrabenza, ki je danes potekal v Ljubljani, se je končal. Kot so povedali v Novi Ljubljanski banki (NLB), skladno z dogovorom banke o vsebini pogovorov javnosti ne bodo obvestile.

Čeprav so pred tokratnim sestankom napovedovali, da gre za zadnji sestanek, pa ni izključeno, da se bodo upnice v prihodnjih dneh na temo predlagane prostovoljne poravnave za koprsko družbo znova sešle.

V primeru dogovora bank upnic je Bavčar pripravljen odstopiti s položaja člana uprave. Kot je sporočil danes, s tem ravnanjem ponovno dokazuje, da "nisem in ne želim biti ovira za doseganje tega cilja".

Sodišče bo o stečaju Istrabenza odločalo 30. junija. Trenutno sta stečaj zahtevali banki SKB in Bawag. Pridružila pa naj bi se jima tudi Volksbanka.
Sodišče bo o stečaju Istrabenza odločalo 30. junija. Trenutno sta stečaj zahtevali banki SKB in Bawag. Pridružila pa naj bi se jima tudi Volksbanka. FOTO: Mateja Klavs

Predlog prostovoljne poravnave je predlagala uprava

Nadzorni svet Istrabenza je predlog o prostovoljni poravnavi bankam posredoval 27. maja. Če banke ne bodo podprle predloga prostovoljne poravnave, se bo nadzorni svet Istrabenza po besedah predsednika nadzornega sveta Zorana Boškovića prihodnji teden odločal o predlogu prisilne poravnave.

Banke upnice, ki naj bi jim Istrabenz po unovčitvi repo pogodb dolgoval približno 450 milijonov evrov, se po poročanju medijev ne morejo sporazumeti o izenačitvi statusa in vračilu unovčenih zavarovanj iz repo pogodb v skupno maso.

Kot navajajo Finance, naj bi bile NLB, Unicredit in Hypo Bank – te so unovčile iztekle repo pogodbe – pripravljene v sklad skupnega premoženja vseh upnic vložiti 100 od približno 150 milijonov evrov izteklih pogodb o začasni prodaji deležev Mercatorja, Petrola in Save. Temu naj bi temu nasprotovali banka Bawag in SKB banka, ki sta že vložili predlog za stečaj Istrabenza.

Stečaj naj bi zahtevala tudi Volksbanka

Po pisanju Dnevnika se jima je v torek pridružila še Volksbanka. O predlogu za uvedbo stečaja bo sodišče odločalo 30. junija, omenjene tri banke pa naj bi imele že približno 30 odstotkov terjatev bank upnic do holdinga Istrabenz.

Predlog prisilne poravnave mora podpreti najmanj 60 odstotkov terjatev, ki jih imajo banke upnice. Štiri upnice naj bi trenutno obvladovale več kot 40 odstotkov terjatev.

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
19. 06. 2009 23.41
PO ISTRABENZU STEGUJE LOVKE ULTRA MAFIJEC-GOLOBIČ,NI KAJ BAVČAR SE KAR SOLIDNO UPIRA BOMO VIDELI KDO BO MOČNEJŠI STAVIM DA GOLOIBIČ STAVIM PA DA BO DOBIL ŠUS V GLAVO,PREK PREVEČ TRUPEL HODI
Leandra
19. 06. 2009 15.53
To je tisti Bavčar ki se je 90. leta drl o lopovih v Jugo vojski ter Jugoslaviji, nedemokratičnosti in garjavem političnem sistemu . Imel je dolg gobec zguleno stoenko in najeto malo stanovanje In, ko sedaj pogledamo je sistem, ki mu je omogočil oo za kar se postavlja gnil kot on sam, sam je pa nakradel več kot vsi Jugo lopovi skupaj. In Državljanom je žal, da ga vojaki Jugo vojske niso zaprli ali celo ubili. Grški pregovor.. Kdor je obogatel v letu dni.. bi ga morali obesit pred letom dni..
Tomaz1980
18. 06. 2009 09.33
Ja ja ja... sej! Gospodarska kriza a?? Recesija??? To je samo zato, da lahko tajkuni kradejo in da nam nekateri mečejo pesek v oči! BANDA POKVARJENA!!!!!
Tomaz1980
18. 06. 2009 09.31
Bavčar bi mogu odgovarjat z vsem svojim premoženjem!! Če bi jst ustvaru firmo pa bi mel kak hud minus bi mogu tut lepo firmo zapret in zadeve prodat, da bi se rešil dolgov! Itak pa so najbolj krivi tisti, ki to dopustijo (pisalci zakonov), ki so s tem da so napisal te zakone DODATNO krivi in tudi njih bi bilo treba kazensko preganjati!!
resslovenka
18. 06. 2009 09.25
Hja, če ste ga včeraj poslušali, ste lahko slišali, da je pravzaprav za situacijo v Istrabenzu kriva svetovna kriza. Ne vem sicer kdo mu verjame. Dejstvo pa je da je zafural Istrabenz v maloro sam. Njegovi nadzorniki pa prodane duše, ki se verjetno v vsem sicer niso strinjali z upravo, so pa bili lepo tiho v stilu : čez komot ga ni. G.Bavčar naj se ne sili v gospodarstvo, kjer je potrebno svojo spospobnost dokazat ne pa leporečiti tako v politkantskem slogu in se iti nek holding.
nenakladaj
18. 06. 2009 09.16
Za vse Bavčarje, Šrote in podobne bi morali uvesti kazensko odgovornost....ker očitno sami ne premoreje moralnih načel (no saj kateri manadžer pa jih) in ne vedo kdaj je potrebno odnehat!!!!!
gospakatja
18. 06. 2009 08.22
toke, saj bavčar JE policija!!! po poklicu policaj, bivši notranji minister!
Prvo Borec
18. 06. 2009 07.36
Če ste poslušali njegov zagovor, potem veste, da zagovor ni bil iz Kumrovca, ampak iz Vatikana.
tron3
17. 06. 2009 19.22
Vsaj eden se je spomnu, da se odloča o denarju komintentov. Bibi266 čimprej dvign pa drugam nes, da ti še enkrat ne bo žau.
XIDIX
17. 06. 2009 19.18
IN KAM BO ŠEL??? NAZAJ V POLITIKO?? ZA KAKŠNEGA SVETOVALCA PAHORJU?? ALI V DIPLOMACIJO KOT VELEPOSLANIK? V AREST GA JE TREBA DAT ZA 20 LET PA VSE PREMOŽENJE ZARUBIT!! BARABA!
titovka
17. 06. 2009 18.06
ta se pa nekam dolgo poslavlja...težko se mu gre s trona dol.
bibi266
17. 06. 2009 17.07
v NLB imam nekaj denarje-torej odločajo tudi o mojem denarju
focus2031
17. 06. 2009 17.00
TALE BAVCAR JE BOLJ TRDOZIV OD NAJBOLJ TRDOŽIVEGA ZAJEDALCA.....NISO ŠE POGRUNTALI METODE IN SREDSTVA ZA ODSTRANITEV TAKIH PARAZITOV....POLICIJA PA NIČ
Sebastjan Roy
17. 06. 2009 16.59
kakor v luki bodo tudi tule glave padale,,,,,,, hm
jozejoze1
17. 06. 2009 16.59
TU SO SAMO DVE MOŽNI OPCIJI.......ENA JE TA, DA bavčar OSTANE, TO POMENI PROSTOVOLJNO PORAVNAVO IN EDINI KI BO IMEL KAJ OD TEGE JE NJEGOVA VISOKOST. VSE DRUŽBE, KI SO V SKUPINI ISTRABENZ, SE NEKAJ LET NE BOJO RAZVIJALE VEČ, SAJ SE JIM BO DOBIČEK STEKAL ZA POKRIVANJE bavčarjevega DOLGA. NAZADJE BO DOLG POPLAČAN, DRUŽBE BOJO PRED PROPADOM, bavčar PA SE BO PREDČASNO UMAKNIL IN PAHNIL NA TISOČE DELAVCEV NA CESTO. DRUGI NAČIN (ki pa se verjetno ne bo zgodil) PA JE PRISILNA PORAVNAVA...BANKE POSTANEJO LASTNICE ISTRABENZA (bavčar popuši). ISRABENZ RAZPADE NA ENOTE, KATERE BANKE PRODAJO POTENCIJALNIM KUPCEM. Z TAKIM NAČINOM DRUŽBE NIMAJO DOLGA IN SE ZATO LAHKO RAZVIJAJO IN SE IZOGNEJO PROPADU. BANKE BOJO Z TEM VEČ ALI MANJ POPLAČANE IN TAKO JE VOLK SIT IN KOZA CELA (razen bavčarja). GOTOVO BI V TEM SCENARIJU NEKAJ LJUDI OSTALO BREZ SLUŽBE AMPAK ZAGOTOVO MANJ KOT SE BO KASNEJE ZGODILO V PRVEM PRIMERU..........
SPICELJ
17. 06. 2009 16.40
še preden odpeketa,naj z Janšo vrneta denar od orožja,ki sta ga prodala Hrvatom...
kittyholl
17. 06. 2009 16.38
Se končno bo? In še prej poplačal dolgove, ali se bo samo umaknil v razkošje svojega domovanja?
benobeno12
17. 06. 2009 16.37
Drugi teden bo odstopil bavčar. Moje menje je, da je bo kmalu prišel čas da istrabenz spet poberejo iz dna in naredijo iz njega močnega. Na borzi bo vreden veliko, čes nekaj časa ali nekaj dni:)
tron3
17. 06. 2009 16.27
Ta model postavlja pogoje, pa kdo je sploh on g. NAJBOLJ ZADOLŽENI ČLOVEK SKUPAJ Z ŠROTOM IN g. POSTAVLJA POGOJE, PA TO SI NE DOVOLI NOBENA RESNA DRŽAVA. V ZAPOR Z NJIM KAMOR SPADA.
Xspot
17. 06. 2009 16.12
Država naj, v imenu državljanov pobere, kar se pobrati da, potem pa se poslovimo od Igorja in ostalih igorjev.