Gospodarstvo

Stavke ne bo

Ljubljana, 25. 11. 2005 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikat železniškega prometa je odpovedal za v ponedeljek napovedano celodnevno stavko.

Stavke v ponedeljek ne bo
Stavke v ponedeljek ne bo FOTO: POP TV
Sindikat železniškega prometa je stavko odpovedal, ker so se z vodstvom železnic dogovorili, da bodo o zadnji točki - o plačah podrobnosti dorekli v naslednjih 60-ih dneh.

Sindikat železniškega prometa Slovenije v ponedeljek ne bo izvedel celodnevne stavke. Pogajalski skupini poslovodstva Slovenskih železnic in sindikata sta namreč danes dosegli dogovor o razrešitvi stavkovnih zahtev, zaradi česar je sindikat stavko odpovedal. "Z dogovorom nismo popolnoma zadovoljni, vendar pomeni kompromis, ki daje upanje, da se bodo dogovorjene stvari tudi realizirale," je po koncu celodnevnih pogajanj povedal predsednik sindikata Ivan Šenkiš.

"V teh pogajanjih smo spoznali lep kos železničarske zgodovine. Izvedeli smo, da si nekateri upajo stavkati naglas, nekateri to baje počnejo potihem. Sobota je za številne železničarje delovni dan, v ponedeljek pa upam, da bomo vsi stoodstotno pokazali, kaj zmoremo, in potem se ni bati za prihodnost železnic," pa je po pogajanjih izjavil generalni direktor Slovenskih železnic Jože Jurkovič.

O plačah v roku dveh mesecev

Pogajanja o plačah se bodo nadaljevala
Pogajanja o plačah se bodo nadaljevala FOTO: POP TV

Pogajalski skupini sta na današnjih pogajanjih, ki so z večkratnimi prekinitvami potekala cel dan, uskladili tudi najtežja vprašanja, povezana s plačami. Vprašanje plačnih nesorazmerij bodo tako usklajevali v predvidenem postopku, je pojasnil Šenkiš. Delovna skupina, v kateri bodo predstavniki poslovodstva in zainteresiranih sindikatov, bo tako v 60 dneh preučila možnosti za uresničitev zahtev, ki jih kot prednostne predlagal sindikat.
 
Vlada preprečila stavko?

Kot kaže, je k odločitvi sindikata, da stavko odpove, prispeval tudi četrtkov sklep vlade, s katerim je ta določila obseg železniškega prometa v času stavke. Skladno s sklepom bi morali voziti vsi mednarodni vlaki v potniškem in tovornem prometu, v notranjem prometu pa tovorni vlaki, ki prevažajo živo živino, pokvarljivo blago in nevarne snovi, ter potniški vlaki ob konicah.

Pogajalci so dogovor dosegli po skoraj mesecu dni, dveh štiriurnih opozorilnih stavkah in napovedi celodnevne stavke. Sindikat, ki zastopa okoli 1250 infrastrukturnih delavcev v Slovenskih železnicah, je stavko napovedal 18. oktobra, in sicer zaradi poslovne in splošne krize v družbi, za katero je okrivil poslovodstvo.

V sindikatu so prepričani, da je vladni sklep nezakonit, zato bodo razmislili o pravnem varstvu, je dejal Šenkiš. Po oceni sindikata namreč v tem primeru ni šlo za izredne razmere, v katerih bi lahko določila večji obseg dela, kot to določa dogovor o opravljanju železniškega prometa med stavko iz leta 1999.
 
Po dogovoru mora v času stavke med potniškimi vlaki voziti 45 odstotkov siceršnjega dnevnega obsega, med tovornimi pa 25 odstotkov. Kot je pojasnil Šenkiš, naj bi vlada s sklepom prekoračila obseg tovornih vlakov.

Vlada je sklep sprejela, da bi preprečila veliko gospodarsko škodo, ki bi jo lahko povzročila celodnevna stavka, in omogočila nemoteno oskrbo prebivalstva, je na današnji novinarski konferenci, na kateri so predstavniki ministrstva za promet predstavili vsebino sklepa, pojasnil državni sekretar Peter Verlič.

SORODNI ČLANKI