Gospodarstvo

Stavka vsako sredo?

Ljubljana, 18. 10. 2005 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikat železniškega prometa je za 9. november napovedal štiriurno opozorilno stavko.

Stavka naj bi se ponavljala vsako sredo, od 8. do 12. ure
Stavka naj bi se ponavljala vsako sredo, od 8. do 12. ure FOTO: Dare Čekeliš

V sindikatu so se za napoved stavke odločili na osnovi trenutnih razmer v Holdingu Slovenske železnice, ki kažejo na globoko poslovno in splošno krizo, je dejal predsednik sindikata Ivan Šenkiš. Ta kriza se odraža v izgubi, ki je v obdobju tekočega leta dosegla 2,1 milijarde tolarjev in kaže, da se bo do konca leta še povečala, je dejal Šenkiš.

"Nadaljevanje takšnega stanja lahko po našem prepričanju ogrozi socialno varnost zaposlenih, zato se čutimo dolžne, da na to opozorimo," je povedal Šenkiš in dodal, da poslovodstvo s posameznimi socialnimi partnerji praktično ne vodi nikakršnega dialoga.

V Sindikatu železniškega prometa Slovenije sicer upajo, da stavka ne bo potrebna in da se bo nastali spor rešil s pogajanji, zato od delodajalcev pričakujejo, da bodo čimprej imenovali pogajalsko skupino in začeli s pogajanji. Iz poslovodstva holdinga pa so sporočili, da prvi pregled ugotovitev in zahtev sindikata kaže na to, da so te nenatančne, nedorečene ali si med seboj nasprotujejo.

Stavkovne zahteve

Med stavkovnimi zahtevami je sprejem ukrepov za zaustavitev trendov padanja tovora in transportnih prihodkov, za povečanje tržnih aktivnosti in posledično zagotavljanje socialne varnosti zaposlenih. Sindikat poleg tega zahteva uskladitev in sprejem celovite kadrovske politike holdinga vsaj za obdobje petih let, ki bo zagotavljala tako doseganje poslovnih ciljev holdinga, kot odpravo nezakonitosti iz naslova nadurnega dela in izrabe letnih dopustov.

Med stavkovnimi zahtevami so tudi odprava plačnih nesorazmerij, poučevanje izvršilnih železniških delavcev o spremembah signalnega pravilnika in zagotovitev tehničnih pogojev za varno izvajanje spremenjenega predpisa ter sprejem ukrepov za zakonito izrabo odmora med delom. Poslovodstvo naj po stavkovnih zahtevah poleg tega ministru za promet predlaga uveljavitev vseh sprejetih novih pravilnikov oziroma nujne spremembe tistih, ki zaradi zastarelosti povzročajo ovire pri izvajanju prometa.

V času morebitne stavke, ki bo potekala med 8. in 12. uro, vozili vsi vlaki v mednarodnem potniškem prometu, tovorni vlaki, ki prevažajo hitro pokvarljivo blago, nevarne snovi in žive živali, do končnih postaj pa bodo lahko pripeljali tudi vlaki, ki začnejo vožnjo pred začetkom stavke. Kot je pojasnil Šenkiš, se bo stavka do uresničitve stavkovnih zahtev ponavljala vsako sredo med 8. in 12. uro, v kolikor stavkovni odbor ne določi drugače.

Dialog mora biti enakopraven z vsemi socialnimi partnerji

Vodstvo sindikata je na poslovodstvo Holdinga Slovenske železnice danes naslovil kar 11 stavkovnih zahtev. Njihov skupni imenovalec je, da od poslovodstva zahtevajo, da sprejme ukrepe za zaustavitev negativnih trendov poslovanja, ki se odražajo v več kot dvemilijardni izgubi in posledično ogrožajo socialno varnost zaposlenih.

Istočasno zahtevajo, da poslovodstvo vzpostavi enakopraven dialog z vsemi socialnimi partnerji v Holdingu Slovenske železnice ter da s sprejemom dolgoročne kadrovske politike zagotovi spoštovanje delovnopravne zakonodaje in kolektivne pogodbe za dejavnost železniškega prometa.

Kot je pojasnil predsednik sindikata, se socialni dialog v podjetju vodi parcialno, zato se ena od stavkovnih zahtev nanaša tudi na to, da se z vsemi socialnimi partnerji vodi enakopraven dialog. Šenkiš stališč ostalih sindikatov - v holdingu jih je sedem - do stavke ne pozna, saj se o skupnem nastopu niso pogovarjali. Razlog naj bi bil v tem, da so sindikati glede nekaterih ključnih zadev različnega mnenja.

Za sredo so skupno novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavili stališče do stavkovnih zahtev sindikata železniškega prometa, sicer napovedali tudi Sindikati Slovenskih železnic, svet delavcev Slovenskih železnic in delavski direktor. Predsednik sveta delavcev holdinga Silvo Berdajs še ne želi povedati, kako so se opredelili do stavkovnih zahtev.