Gospodarstvo

Stavka v Vinu Brežice se nadaljuje

Brežice, 12. 08. 2009 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
1

Delavci Vina Brežice nadaljujejo stavko, saj se v tovarni ni pojavil nihče izmed vodilnih, da bi jim pojasnil situacijo. Delavci vidijo rešitev podjetja v stečaju.

Zaposleni v družbi Vino Brežice do ponedeljka niso prejeli junijskih in julijskih plač, regresa ter jubilejnih nagrad, k njim pa ni prišel niti nihče od vodilnih oziroma lastnik podjetja, zato nadaljujejo stavko.

Kot je pojasnil vodilni sindikalist Vina Brežice Janko Kržan, so prvi dan stavke, v torek, stavkali do 14. ure, nekateri delavci so kot stavkovna straža v tovarni ostali do 22. ure, ponoči pa je podjetje varovala policija, ki z delavci, tako Kržan, dobro sodeluje.

Delavci želijo izplačilo plač

Tudi danes nameravajo stavkati do 14. ure, nato pa bo policija podjetje vnovič zavarovala. Stavkati nameravajo vse do izpolnitve zahtev, ki jih je stavkovni odbor strnil v tri točke: izplačilo junijskih in julijskih plač, izplačilo celotnega regresa in jubilejnih nagrad, oziroma do začetka stečajnega postopka, saj delavci in sindikat druge rešitve ne vidijo, je poudaril.

Ker stavkajočih delavcev tudi danes ni obiskal nihče od lastnikov podjetja, se ne morejo z nikomer pogajati, ponedeljkovi namigi o današnji predstavitvi novega lastnika Vina Brežice pa so se po Kržanovem mnenju izkazali za neresnične.

Delavci vidijo rešitev v stečaju podjetja

Vsi delavci v podjetju so od prejšnjega ponedeljka, 3. avgusta, ko so brežiškemu podjetju zaradi neplačanih računov izklopili elektriko, na izrednem ali rednem dopustu, ki so ga v torek prekinili s stavko, v podjetju so postavili stavkovne straže, stavka pa poteka mirno, je še povedal.

Zaposleni rešitev vidijo v stečaju. Vino Brežice se je spomladi odpovedalo lastnima blagovnima znamkama Bistra in Fit, ki sta v Sloveniji dosegala šestodstotni tržni delež, polnilne linije pa trenutno stojijo. Ker nimajo steklenic za polnjenje, se v cisternah kvari lanski pridelek predikatnega vina, novih naročil ni, podjetje pa ima blokiran račun.

Lastnik naj bi se sicer za nakup Vina Brežice že pogajal s podjetnikom Robertom Špilerjem, ki naj bi brežiško podjetje priključil svoji polnilnici pijač SMA iz Slovenskih Konjic, obdržal pa bi največ deset delavcev Vina Brežice.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

okip
13. 08. 2009 10.33
Stavkajo od 6. do 14. ure. Pa to počnejo že zadnjih 20 let.