Gospodarstvo

FOTO: 'Če ni izhoda, naj gre podjetje v stečaj'

Maribor, 13. 07. 2011 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Časi v mariborskem Konstruktorju niso rožnati. Zaposleni zaradi neizplačanih prispevkov, letnega regresa in majske plače stavkajo, direktor podjetja pa priznava, da so trenutne razmere v podjetju zelo težke.

Zaposleni v mariborskem gradbenem podjetju Konstruktor VGR so se na današnji prvi dan stavke zbrali pred sedežem podjetja v Mariboru. Direktor Marko Plečko jim je pojasnil, da so trenutne razmere zelo težke, a še vseeno obstajajo možnosti za rešitev. V četrtek se bo sestal z lastniki, delavci pa končne odgovore pričakujejo najpozneje v petek.

Stavka se bo po besedah sindikalnega predstavnika Mladena Kutnjaka nadaljevala do izpolnitve zahtev, torej do izplačila plač, ki izostajajo že od maja. "Upamo, da bo do konca tedna kaj novega in da bodo v vodstvu dali kakšne konkretne informacije. Teh zaenkrat še niso dali," je pojasnil.

Družba Konstruktor VGR ima že nekaj časa blokirane račune. Delavcem dolguje majsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila naprej, konec tega tedna pa bo treba izplačati še plačo za junij. Predvsem pa bi delavci radi izvedeli, kakšna je usoda podjetja. "Če ni izhoda, naj gre podjetje čim prej v stečaj," je povedal Kutnjak.

Zaposleni zahtevajo odgovore.
Zaposleni zahtevajo odgovore. FOTO: Mia Media

Med današnjim zborom okoli 200 delavcev pred sedežem podjetja so ti izražali ogorčenje nad vodenjem podjetja v zadnjih letih, saj naj bi vodstvo načrtno izčrpavalo družbo in se okoriščalo na njihov račun. "Že 35 let delam tu. Saj so že bile krize, a takšnih umazanij, kot so se dogajale v zadnjem času, še nisem doživel," je povedal eden od stavkajočih.

Konstruktor trenutno zaposluje 270 delavcev, ki delajo na okoli 20 gradbiščih. Njihov največji projekt je trenutno gradnja 30 milijonov vrednega trgovskega centra Mercator v Mariboru, kjer je investitor KBM Leasing. Po besedah Plečka ima podjetje za okoli 20 milijonov evrov dolgov do dobaviteljev.

Vodstvo podjetja priznava, da so razmere ta trenutek težke, rešitev pa vidi v hitri dokapitalizaciji, saj novih poslov zaenkrat ni na vidiku. "Prisilne poravnave smo se lotili v zadnjem trenutku. Ocenjujem, da je bilo to nujno potrebno, saj z blokiranimi računi ne moremo poslovati," je v današnji izjavi za medije pojasnil Plečko in povedal, da bodo zagotovo pripravili popoln predlog prisilne poravnave in ga pravočasno oddali na sodišče.

"Zavedam se, da je situacija težka, a še vedno so rešitve," je dodal in pojasnil, da je dobil določena zagotovila tako od lastnikov kot bank. "Naredili smo konstrukcijo, ki bi bila sprejemljiva, da se podjetje reši. Še vedno verjamem, da je mogoče podjetje spet spraviti v pogon," je zatrdil.

Po njegovih besedah banke v zvezi z dokapitalizacijo čakajo na prvo potezo lastnikov. "Takoj ko bo lastniški korak storjen, bo banka spet pripravljena prisluhniti in pomagati," je pojasnil Plečko, ki je na položaju pred kratkim zamenjal dolgoletnega direktorja Marjana Pinterja.

 

SORODNI ČLANKI

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blankaa
14. 07. 2011 07.11
Naj gre v stečaj.........kdo mislite da živi državo? Velike firme , ki ne plačujejo prispevkov ali na tisoče malih podjetij ? RES KOMAJ ČAKAM DA GRE VSE V MALORO. Ker komaj takrat se začne razmišljat, ampak mnogo prepozno. Če začnejo sanirat sedaj bo efekt viden šele čez 15-20 let.
Darko32
13. 07. 2011 19.54
Ali ni to organizirano delo na črno, če delavca ne plačaš, mu ne plačuješ prispevkov in na koncu je še na bremenu domačih. To je posebna oblika javnega dela na črno z pridihi kriminala. Tukaj je lep primer dela na črno. ZAto takoj v akcijo in prekinit to prakso
apiar
13. 07. 2011 16.15
Po nekaj letih neplaćanih dajatev, ne izplaćanega regresa, in već mesecev brez plaće - na borzo. Zelo velik uspeh delavcev, sindikata, države itd. D
Nauders
13. 07. 2011 13.04
vlada vam sporoča : skupaj ustavimo delo na črno
AndrejPaTo
13. 07. 2011 13.03
Bi bil čas, da nepremičninski balon poči, da cene postanejo realne in da se nov cikel gradenj začne, tokrat po veliko nižjih in realnih cenah. Ampak je naša država še premlada, da si to prizna, se vidimo čez 10 let.
Jimi1
13. 07. 2011 12.44
Še eno podjetje uničeno na enak način. Vodilna garnitura ga je obkradla in izčrpala do konca, nabrala si je 20 milijonov dolga, sedaj pa čakajo, da se podjetje samo vase sesuje... Državni aparat seveda ne bo nobenega od odgovornih lopovov za nič preganjal.... Ne vem od česa mislijo tile politični birokrati, ki so do tega stanja pripeljali živeti čez npr. 5 let?, če ne od dela in novoustvarjene vrednosti....
Nauders
13. 07. 2011 12.38
"Njihov ta trenutek največji projekt je gradnja 30 milijonov vrednega trgovskega centra Mercator v Mariboru" kaj mi še samo trgovske centre znamo gradit ???
wsharky
13. 07. 2011 12.24
... ce ni izhoda - naj se gre v stecaj - skoda da tega nas Borutek ne razume in da zahtevo v parlament da gre obstojeca vladna koalicija v stecaj ...
Leonardo09
13. 07. 2011 12.17
ja še vedno trdim polovico nakradenega vrnit pa firma splava pravna država tu ne pomaga z vodstvom se je treba trdo pogovorit potrebujemo žametno revolucijo
davkoplacevalka
13. 07. 2011 11.51
kaj tudi cenzura v SLO deluje pod taktirko tajkunov
davkoplacevalka
13. 07. 2011 11.39
Banda tajkunska, takoj jim je potrebno zaseči vse premoženje, potem pa naj dokazujejo odkod jim premoženje, izplačati delavce, ki so jim za mizerno plačo delali kot tlačani, ter jih vrniti v ekonomsko šolo, kjer so se očitno naučili le kako izčrpavati podjetje in delavce. NAROD JE OČITNO POZABIL; KAKO SO SE GRADILE VSE TE FIRME; KO SO TILE LOPOVI ŠE V PLENIČKE SRALI. V 20tih letih jim je uspelo iz male Švice narediti pogorišče tovaren, le kako politiki ne doumejo, da z visokimi kaznimi državni aparat ne bo deloval, temveč le z delom, tovarne pa so zaupali v roke ljudem, ki so jih izčrpali in okradli, tako pa se to ne dela. NAROD MOJ; PA KAJ SMO RES SAMO HLAPCI??? TOVARNE JE POTREBNO VRNITI DELAVCEM; NA VODILNA MESTA PA POSTAVITI LJUDI; KI JIM NE BO EDINA SKRB KAKO ROPATI; PA ŠE Z BLAGOSLOVOM DRŽAVE
evasle
13. 07. 2011 10.09
Ne vem točno, kdaj je bilo, v glavnem v Parizu je neka ameriška firma nameravala zapreti svoja vrata in odpustiti delavce. Ti se niso strinjali in so vodilne zaprli v pisarne za kakšna dva dni. Kolikor mi je ostalo v spominu, je firma ostala. Pred večimi leti je bilo po tv, da so v Franciji zaprli neko ribiško tovarno. Odpuščeni delavci so pred odhodom razbili vse stroje. Konstruktorjevci, ne se jim pustit, vi niste nič dolžni njim, še delati ne več, če že tako dolgo ni plač.
letmeseeit
13. 07. 2011 08.43
Pred Konstruktorjem se je že nabralo nekaj ljudi, vodstvo je svoje "boljše" avtomobile umaknilo s parkilišča.
Huey
13. 07. 2011 08.42
U livaarni u vročini....ko ti pamet odpove....
mt2230
13. 07. 2011 08.40
preberte si članek z večera... čista kopija! smešno res!!
mt2230
13. 07. 2011 08.40
preberte si članek z večera... čista kopija! smešno 24ur res!!
tito-idol
13. 07. 2011 08.23
Pa pokličite inšpektorja za delo,da nabije kazen firmi in odgovornemu.Podpiram stavko.Če denarja ne bo,pa začnite nositi ven vse kar je kaj vrednega.Proletarci,srečno;-)