Gospodarstvo

Stavka je odložena

Koper, 25. 10. 2005 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če uprava ne bo upoštevala dogovorov, bo stavko, predvideno za petek, sindikat ponovno napovedal.

Predsednk uprave Droge Kolinske Robert Ferkp
Predsednk uprave Droge Kolinske Robert Ferkp FOTO: POP TV

V Drogi Kolinski so stavko, ki je bila napovedana za v petek, do nadaljnjega odložili. "Brez oklevanja pa bomo stavko ponovno napovedali, če se bo izkazalo, da uprava ne bo upoštevala dogovorov," je danes povedal izvršni sekretar za agroživilstvo pri Obalni sindikalni organizaciji KS 90 Evro Brozič.

Sindikat od uprave zahteva tudi nadaljevanje pogajanj o novi kolektivni pogodbi, ki bi delavcem zagotovila boljše plače in povračilo potnih stroškov.

V upravi so med drugim zagotovili, da bodo popravili napake v novih pogodbah o delu, ki so jih dali delavcem v podpis. Vsi delavci, ki so jim v podjetju lahko ponudili ustrezna nova delovna mesta, so namreč dobili nove pogodbe o zaposlitvi, ki naj bi jih podpisali do 1. novembra. V upravi družbe so pojasnili, da so po novem osnove za plače določene glede na zahtevnost dela. Gre za urejen sistem, v katerem so enako zahtevna delovna mesta enako vrednotena, po vnaprej določenih merilih pa bo uspešen delavec upravičen še do variabilnega dela plače.

V novi družbi so tako ob združitvi Droge in Kolinske sprejeli tudi poslovne pogodbe in pogodbe o zaposlitvi vseh delavcev, ki jih je bilo v novi družbi konec oktobra 1127.

"S tem pa je nova družba sprejela tudi nadaljnje zagotavljanje pravic delavcev, ki pa so kršene, saj s poenotenjem tarifnih razredov za plače v novi družbi ne upoštevajo značilnosti prejšnjega delovnega mesta, s čimer so nekateri delavci s sedanjim načinom obračunavanja pri plačah prikrajšani,"
pojasnjuje Brozič.

Po programu razreševanja presežnih delavcev v družbi Droga Kolinska bo delovno razmerje do konca letošnjega leta prenehalo 146 delavcem, po nekaterih napovedih naj bi v dveh letih zmanjšali število delavcev za 285. "Družba bo z odpuščanjem delavcev sicer prihranila. Delavci, ki bodo ostali zaposleni, pa bodo poleg svojih morali opravljati še dela in naloge odpuščenih, pri čemer ne bodo niti temu ustrezno plačani oziroma nagrajeni," je zaključil Brozič.

SORODNI ČLANKI