Gospodarstvo

'Stavka bo ogrozila vaš obstoj'

London, 14. 03. 2010 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Če bo kabinsko osebje britanskega letalskega prevoznika British Airways res stavkalo, bo podjetje izgubilo več kot 150 milijonov evrov, to pa bi lahko ogrozilo celo obstoj družbe.

Letalo
Letalo FOTO: Reuters
Kabinsko osebje British Airways stavko napoveduje med 20. in 23. marcem ter 27. in 30. marcem.

Sekretar britanskega prometnega ministrstva Andrew Adonis je kabinsko osebje letalskega prevoznika British Airways pozval, naj odpovejo za ta mesec napovedano stavko, saj bi ta lahko ogrozila obstoj letalske družbe.

Uslužbenci BA so za konec meseca napovedali sedemdnevno stavko, potem ko so pogajanja o novem načinu dela med sindikati in vodstvom družbe propadla. Delavci so nezadovoljni z napovedmi o spremembah načina dela zaradi nižanja stroškov. Sami so predlagali svoje rešitve za oživitev podjetja, a vodstvo pravi, da predlogi podjetja ne bodo rešili, delavci pa bi bili samo še na slabšem.

Družba še vedno upa, da stavke ne bo, je pa že začela usposabljati delavce z drugih oddelkov za kabinsko delo, tako da bi potniki čim manj občutili stavko. Načrtujejo pa tudi izposojo 23 letal s polno posadko svojih partnerskih družb.

Analitiki sicer napovedujejo, da bo stavka družbo stala skupaj več kot 150 milijonov evrov. Prav zato je tudi sekretar Adonis prepričan, da je prihodnost družbe zaradi stavke ogrožena. “Ne gre samo za škodo, ki jo bodo ob stavki utrpeli potniki, in za zamude, tudi dolgoročno se to lahko slabo konča za eno največjih družb v državi. Sindikati bi morali še enkrat premisliti in se vrniti za pogajalsko mizo. Skoraj so že prišli do dogovora in prepričan sem, da bi jim uspelo najti dogovor, če bi pogovore nadaljevali konstruktivno,” je za BBC dejal Adonis.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nosferatu
15. 03. 2010 07.58
"Mi vstajamo in vas je strah"
Igor__Zmaj
14. 03. 2010 20.59
Dle ko bojo stavkal, več bojo iztržl...najbolj kar par let...bo več odškodnine, pa še obresti...sej ni panike, če bo treba peš hodit...
skydrol7
14. 03. 2010 18.11
konstruktivni pogovori med sindikatom in BA corp. so nujni da se prepreci ta tako nepotrebna predvidena prekinitev dela kabinskega osebja......... usposabljati usluzbence z drugih oddelkov druzbe pa lahko pripelje do napak tega novega ( temp.) osebja kar lahko ogroza varnost potnikov in letalskega osebja .......
jovo__
14. 03. 2010 16.21
sam jamrajo kok bo zgube če bodo stavkal kaj k bi enkrat rekl ljudje delajo prinašajo dobiček dajmo jim za dostojno življenje
jppj
14. 03. 2010 15.02
ja ta minister bi lahko isti stavek kakšno leto prej ( seveda če nebi dobil procentu) rekel šefom da jih bo njihova kradljivost stala obstoja BA firme
Zehek
14. 03. 2010 14.50
Adonis... hehe - fajn priimek. :-)