Gospodarstvo

'Stanje dobro, imate dva problema'

Bruselj, 13. 02. 2008 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Proračunski položaj Slovenije je dober, vendar ga dolgoročno ogrožata staranje prebivalstva in inflacija, opozarja EU.

"Proračunski položaj Slovenije je dober, saj se ocenjuje, da je v letu 2007 dosegla svoj srednjeročni cilj, njen dolg pa je pod 30 odstotki," je ob oceni programa stabilnosti Slovenije izjavil komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia.

"Vendar bi morala izkoristiti obdobje rasti, ki ga uživa, in si prizadevati za večje primarne presežke glede na močne inflacijske pritiske in napovedano povečanje odhodkov, povezanih s staranjem prebivalstva," je dodal.

Komisar Joaquin Almunia je podal Sloveniji pozitivno oceno, vendar opozoril na dva problema.
Komisar Joaquin Almunia je podal Sloveniji pozitivno oceno, vendar opozoril na dva problema. FOTO: Dare Čekeliš
Poleg zunanjih šokov so za inflacijo v Slovenijo krivi tudi notranji dejavniki. To pa ni le visoka gospodarska rast, ampak tudi pomanjkanje konkurence v določenih sektorjih ter slabo delovanje nekaterih trgov. Slednje zahteva strukturne reforme, česar se oblasti zavedajo, je v Bruslju poudaril evropski komisar Joaquin Almunia.

Srednjeročni cilj Slovenije je primanjkljaj v višini odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) v strukturnem smislu, je v oceni pojasnila Evropska komisija in tudi ocenila, da bo Slovenija skozi celotno programsko obdobje 2007–2010 verjetno uspela ohraniti dober proračunski položaj.

Priporočila Evropske komisije

Sicer pa je Bruselj Sloveniji namenil tri priporočila oziroma pozive. Slovenija naj si prizadeva, da bo proračunski položaj letos in po letu 2008 boljši od načrtovanega. Hkrati naj sprejme dodatne ukrepe za omejitev inflacijskih pritiskov, pri čemer naj priporočeno fiskalno naravnanost dopolni z ustrezno politiko plač, trga dela in konkurenčno politiko. Za konec komisija svetuje, naj Slovenija izboljša dolgoročno vzdržnost javnih financ, zlasti z nadaljnjim izvajanjem reform pokojninskega sistema.

Eden od vzrokov visoke inflacije je po oceni poslanca NSi Cirila Testena tudi bruto zunanji dolg Slovenije. Odkar smo vstopili v EU in prevzeli evro, se naše banke in gospodarske družbe kar precej zadolžujejo v tujini, kar vpliva tako na gospodarsko rast kot tudi na inflacijo, je opozoril Testen.

Poleg omenjenih treh pozivov Sloveniji je komisija podala tudi podroben opis stanja v državi. Tako je inflacijo povezala s cenami blaga ter "pomanjkanjem konkurence v določenih sektorjih". Opozorila je, da bi morda lahko bila inflacija bolj dolgotrajna kot sicer v območju evra, kar bi lahko imelo neugoden vpliv na konkurenčnost. Za letos so napovedali 3,5-odstotno inflacijo, drugo leto pa naj bi padla na 2,8 odstotka, leta 2010 pa na 2,6 odstotka.

Kot drugo je komisija izpostavila gospodarsko rast, ki naj bi se trenutno nekoliko znižala, proti koncu obdobja pa ponovno zvišala. Po lanskoletni 5,8-odstotni rasti naj bi tako letos rast padla na 4,6 odstotka, prihodnje leto na 4,1 odstotka, leta 2010 pa naj bi narasla na 4,5 odstotka. Nadalje je omenjen javnofinančni primanjkljaj Slovenije, ki je lani znašal 0,7 odstotka BDP namesto napovedanega 1,5 odstotka, kar je dobro. Navedena pa so tudi opozorila glede dolgoročne vzdržnosti javnih financ ter izdatkov za pokojnine.


  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
13. 02. 2008 16.46
Samo.Jst, 14:46, saj jih imamo samo dva: Janša & Bajuk. LP
Samo.Jst
13. 02. 2008 14.46
..uh, če bi imeli le dva problema ;)
123_Zoke_vec_ni
13. 02. 2008 14.05
Saj vem, da boli, ko v mednarodnem okolju slovenska levica ostane brez podpornikov, ko želi ustvarjati izredne razmere finančnega stanja države pred razsulom.
Uporabnik113189
13. 02. 2008 13.54
Je razlagal zdravnik pacientu: Vaše stanje je sicer dobro, vaš izgled na zunaj je celo odličen. ČE bomo našli darovalca da vam zamenjamo srce in operiramo raka se vam obeta še dolgo življenje..Ja, vrag se skriva v podrobnostih, ta presneti ČE vse pokvari.