Gospodarstvo

Šrot ostal brez razrešnice, lahko pa pričakuje tožbo

Laško, 16. 07. 2010 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uprava Pivovarne Laško mora najkasneje v roku šestih mesecev vložiti ustrezno odškodninsko tožbo zoper Šrota, ki pa tudi ni dobil razrešnice za lansko poslovanje.

Skupščina ni podprla predloga za reorganizacijo skupine Pivovarna Laško v pogodbeni koncern.
Skupščina ni podprla predloga za reorganizacijo skupine Pivovarna Laško v pogodbeni koncern. FOTO: Damjan Žibert

Skupščina Pivovarne Laško danes ni podprla predloga uprave in nadzornega sveta za reorganizacijo skupine Pivovarna Laško v pogodbeni koncern. Skladno s predlogom naj bi Pivovarna Laško postala obvladujoča družba v koncernu, Pivovarna Union, Radenska in Fructal pa odvisne družbe. Delničarji so predlog zavrnili.

Pred začetkom skupščine je NLB prek svojega pooblaščenca podala predlog, naj se predlog sklepa za reorganizacijo skupine umakne z dnevnega reda do prihodnje skupščine. NLB namreč predlog oblikovanja pogodbenega holdinga podpira, vendar ocenjuje, da pogoji za potrditev predloga še niso izpolnjeni. V banki namreč želijo najprej prejeti potrjen načrt poslovne in finančne reorganizacije. Uprava pivovarne se z umikom ni strinjala, delničarji pa so nato predlog, ki bi za potrditev potreboval tri četrtine oddanih glasov, v glasovanju zavrnili.

Kaj pa Šrot?

Boško Šrot
Boško Šrot FOTO: POP TV

Skupščina danes z več kot 99 odstotki glasov navzočega kapitala tudi ni podelila razrešnice nekdanjemu direktorju družbe Bošku Šrotu, potrdila pa je tudi predlog sklepa, v skladu s katerim mora uprava najkasneje v roku šestih mesecev vložiti ustrezno odškodninsko tožbo. Delničarji sicer niso podprli nasprotnih predlogov malih delničarjev, ki so pozivali k sprejetju sklepa, v skladu s katerim bi uprava morala vložitvi tožbe tako proti Šrotu kot tudi proti odgovornim nekdanjim nadzornikom.

Na drugi strani je Dušan Zorko prejel razrešnico, prav tako so jo delničarji podelili članom nadzornega sveta, kljub temu, da so mali delničarji opozarjali na domnevno odgovornost nekaterih nadzornikov pri sodelovanju z nekdanjim vodstvom družbe.

Za novega člana nadzornega sveta je skupščina imenovala Petra Groznika, ki ga je predlagala NLB. Njegov mandat začne teči z današnjim dnem, iztekel pa se bo 31. avgusta 2013. Za revizijsko družbo za letošnje leto so imenovali družbo Deloitte Revizija, podprli pa so tudi spremembe statuta, potrebne zaradi uskladitve z zakonom o gospodarskih družbah.

Delničarji so podprli še nekatere druge spremembe statuta, ki v družbo uvajajo sistem največ tričlanske uprave. Ta uprava mora med drugim pridobiti soglasje nadzornega sveta za pridobitve ali odtujitve finančnih naložb v vrednosti nad tri milijone evrov, dajanje posojil, razen odvisnim družbam, ter investicije, nakupe ali prodajo osnovnih sredstev, ki posamično presegajo 500.000 evrov, kadar niso vključeni v poslovni načrt družbe. Niso pa podprli predloga, v skladu s katerim bi družba lahko zaposlenim delavcem v družbi prodajala lastne delnice za 20 odstotkov nižjo ceno.

Predstavniki malih delničarjev so sicer napovedali izpodbojne tožbe na nekatere sklepe skupščine.

Kot je bilo pričakovano, se je najbolj živahna razprava razvila okoli predloga za reorganizacijo skupine. Direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko je poudaril, da je preoblikovanje v pogodbeni koncern nujno zaradi izvrševanja sinergij v skupini, komercialni direktor Gorazd Lukman pa je pojasnil, da pivovarna namerava do leta 2014 povečati promet na 355 milijonov evrov, dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo pa na 60 milijonov evrov.

Zorko je na novinarski konferenci po skupščini le-to ocenil kot uspešno. "Zame je bistveno, da smo dobili novega člana nadzornega sveta," je poudaril. Glede reorganizacije pa je napovedal, da bo nova uprava poskušala pripraviti nov program, ki bo sprejemljiv za lastnike. To bo po njegovih besedah sedaj lažje, saj ima NLB med nadzorniki svojega predstavnika.

Izpostavil pa je, da je družba pod njegovim vodstvom opravila srečanja z vsemi 18 bankami upnicami in jim svoje namene natančno predstavila. "NLB ni glasovala proti, ampak si je vzela čas, da o tem še razmisli," pa je komentiral zavrnitev predloga uprave ter izrazil prepričanje, da bodo z lastniki kmalu dosegli dogovor, ki bo sprejemljiv za vse.

 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

finec
18. 07. 2010 15.30
Kdaj bodo materialno odgovarjali tudi člani nadzornih svetov?
tron3
18. 07. 2010 10.15
Pustite že enkrat ubogega Boškota pri miru, saj je bil samo kmet na šahovnici, kje je bil glavni igralec Tone Turnšek, pa še nekaj njegovih pajdašev, glavni krivec za vse kar se je dogajalo okrog pivovarne je Turnšek, ker so pač morali prodati delnice, ki so si jih nagrabili v privatizaciji, samo malce računajte če kupiš delnice med 6 in 10 € potem pa jih prodaš po 88 €, izkoristili so pač požrešnost Šrotovo, pa še kriv bo namesto njih, BRAVO TONA!!!!!!!!!!!!
Tonček Balonček
18. 07. 2010 07.09
Koliko odpravnine bo pa dobil?
odbogaposlan
17. 07. 2010 10.37
zakaj pa ne v enem mesecu vložiti tožbo? mu ščitite hrbet, a ne?
boy123
17. 07. 2010 06.45
In kaj bo z tajkunčkom!!!Upam,da dobi še kako odškodnino za blatenje dobrega imena in laži!!!To bo prej,kod pa zaplemba premoženja in trans računov!!!!Živela slo...lopovšna!!!
boy123
17. 07. 2010 06.43
Itak se pahor drži še golobiča za rokico!!!!Kjer je denar tam so lopovi z turkom vret!!!!
LujXV
16. 07. 2010 23.51
za teka lahko odpremo Goli otok...
uglytruth
16. 07. 2010 19.14
če ukradeš šrauf si v zaporu,če pa tovarno šraufov dobiš pa nagrade.to je pa pahorjeva vlada!
kolari10
16. 07. 2010 18.39
koliko večjih šrotov smo imeli in jih bomo imeli. a mu je kdo za vse kar je naredil za pivovarnop laško rekel hvala. vsi delavci pivovarne so ga v dobrih časih dvigovali v oblake sedaj mu obračajo hrbet slovenska dela.
odbogaposlan
16. 07. 2010 17.51
lahko ga bi dali v kamnolom Hotavlje tolč kamen!
odbogaposlan
16. 07. 2010 17.51
no a ste že prepisali iz financ, da nima naš bogi Boskec niti centa premoženja! vse je prepisal nasvojo babo!
fafajonka
16. 07. 2010 17.32
A je šrot na sončni upravi, a dobi kej nadomestila?
am_staff
16. 07. 2010 16.56
Šrot popapcal si moj denar, mi je vseeno, kar se zgodi s tabo. Najsrečnejši bi bil, če bi drobil kamenje v kakem kamnolomu do smrti.