Gospodarstvo

Šrot: Ne smemo hiteti

Ljubljana, 17. 01. 2008 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

SLS se v primeru Triglava zavzema za prenos državnega deleža na ZPIZ, v primeru Telekoma pa se država ne sme odpovedati renti.

Predsednik SLS Bojan Šrot meni, da pri privatizaciji Telekoma in Triglava ne smemo hiteti.
Predsednik SLS Bojan Šrot meni, da pri privatizaciji Telekoma in Triglava ne smemo hiteti. FOTO: POP TV

Prodaja Zavarovalnice Triglav in Telekoma Slovenije po mnenju predsednika SLS Bojana Šrota ne sme biti posledica politične tekme pred volitvami, saj sta družbi preveč pomembni. SLS se v primeru Triglava zavzema za prenos državnega deleža na ZPIZ, v primeru Telekoma pa meni, da ni razloga, da bi se država odpovedala dobri renti.

Prenos deleža na ZPIZ

SLS predlaga, da se 34,47 odstotka Triglava prenese na ZPIZ, s čimer bi po Šrotovem dosegli, da bi od tega imelo koristi največ državljanov. Kot varovalko predlagajo, da bi bilo za vsako nadaljnjo prodajo potrebno dvotretjinsko soglasje poslancev DZ, je na današnji novinarski konferenci povedal Šrot.

Poslanci so sprejeli zakon, ki predvideva ustavitev postopka uvrstitve delnic na borzo za Zavarovalnico Triglav.

28-odstotni delež SOD naj bo namenjen za prodajo državljanom v prvem krogu, kasneje pa pravnim osebam. Dokapitalizacije pa naj temeljijo na izkazani potrebi po svežem kapitalu. Po Šrotovem bi "Zavarovalnica Triglav na ta način dobila dobro lastniško strukturo, ki bo imela tudi interes, ohranjati tržni delež Triglava". Šrot tudi meni, da je predlog širše sprejemljiv in da bo tu mogoče doseči nek konsenz.

Glede prodaje Telekoma zadržani

Glede prodaje Telekoma so v SLS zadržani. Kot pa je zagotovil Šrot, so stališča stranke skladna z zavezami koalicijske pogodbe. Glede ponudbe islandskega partnerja je za Šrota nesprejemljivo, da bi v predlaganem navzkrižnem lastništvu Telekom ne imel pravice preseči večinski delež, to pravico pa bi imeli Islandci. Predsednik SLS je ob tem spomnil na napake, ki so bile storjene pri prodaji NKBM.

Telekom Slovenije
Telekom Slovenije FOTO: POP TV

Šrot sicer pričakuje, da bodo ustrezni organi tehtno preučili sedanjo ponudbo. Pri ponudbi islandskega partnerja je za Šrota nesprejemljivo, da bi v predlaganem navzkrižnem lastništvu Telekom ne imel pravice preseči večinski delež, to pravico pa bi imeli Islandci. Pri tem Šrot meni tudi, da je ponujena cena za delnico prenizka.

V kolikor bi koalicija vseeno preglasovala SLS - preglasovanja po Šrotovem sicer niso praksa v sedanji koaliciji, zato pričakuje uskladitev s preostalimi koalicijskimi strankami - pa bodo to odločitev spoštovali, čeprav se z njo ne bodo strinjali. Ob tem je predsednik SLS dodal: "Nikjer v koalicijski pogodbi se nismo zavezali, da bomo trobili v en rog."

Na vprašanje, ali je umik države iz gospodarstva zaključena zgodba, je Šrot pojasnil, da nikjer v koalicijski pogodbi ne piše, da naj bi vlada v štirih letih "vse razprodala in pustila naslednikom prazen hlev". Po Šrotovem SLS ostaja na stališču, da je treba ohraniti državni delež v strateških podjetjih, kot so Telekom, Triglav, NLB, Enerkegetika, Luka Koper in Slovenske železnice.

Šrot za ukrepe glede inflacije

Glede inflacije je Šrot izrazil potrebo po temeljitejših ukrepih. Ob tem je napovedal, da bodo v SLS privabili različne strokovnjake. Glede proračunskega presežka, ki ga sicer pozdravlja, pa je menil, da bi moral ta doseči vsaj 700 do 800 milijonov evrov.


KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fmunih@email.si
22. 01. 2008 22.05
PAMETNO JE ZADRŽATI PRODAJO DRŽAVNIH PODJETIJ, DOKLER NE BO JASNO, KATERA VLADA BO VLADALA V PRIHODNOSTI. TA NAM JE DRŽAVLJANOM TOTALNO UNIČILA KVALITETO ŽIVLJENJA, KER JE DOPUSTILA INFLACIJO IN POSLABŠALA KUPNO MOČ. UGOTOVIMO LAHKO, DA NE ZNA VLADATI V KORIST LJUDSTVU. KDO POTREBUJE TAKO VLADO?