Gospodarstvo

Srečku Janši poln mandat na čelu kontrole zračnega prometa

Ljubljana, 18. 07. 2024 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) je Srečka Janšo na predlog nadzornega sveta imenovala za direktorja družbe Kontrola zračnega prometa. Janša podjetje od odhoda Roka Marolta s položaja vodi kot začasni direktor, petletni polni mandat pa bo začel opravljati s 1. avgustom, so sporočili iz SDH.

Srečko Janša je bil rojen leta 1961 in je univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike. Po prvi zaposlitvi v družbi Iskratel Kranj je začel z delom na področju civilnega letalstva, na katerem ima več kot 35-letne delovne izkušnje. Njegova karierna pot je osredotočena na področje letalske varnosti in navigacijskih služb zračnega prometa, piše v njegovi biografiji na spletni strani Kontrole.

Delo kontrolorjev zračnega prometa
Delo kontrolorjev zračnega prometa FOTO: Miro Majcen

V letu 2003 je bil imenovan za direktorja Uprave RS za civilno letalstvo, istega leta pa je bil vključen v projekt vzpostavitve javnega podjetja Kontrola zračnega prometa Slovenije in bil že takrat imenovan za njenega direktorja. V letu 2010 je bil vključen v projekt vzpostavitve Agencije RS za civilno letalstvo, kjer je bil krajši čas tudi v. d. direktorja.

Do prevzema funkcije začasnega direktorja Kontrole zračnega prometa Slovenije v začetku aprila je opravljal funkcijo generalnega direktorja direktorata za letalski in pomorski promet na ministrstvu za infrastrukturo, na katero ga je vlada imenovala leta 2021.

V tem obdobju je ves čas aktivno sodeloval tudi pri delu Evropske komisije (DG MOVE in EASA), kakor tudi osrednjih mednarodnih organizacij s področja letalstva.

Janša je vodenje Kontrole zračnega prometa v vlogi začasnega direktorja prevzel po tistem, ko je dotedanji direktor Rok Marolt predčasno odšel s položaja, saj je prevzel vlogo generalnega sekretarja Gibanja Svoboda. Na razpis za vodenje kontrole so sicer prispele tri prijave.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trgft
18. 07. 2024 15.02
Srečko Janša je odstopil s položaja direktorja Kontrole zračnega prometa Slovenije.20. februar 2008 Janšo je zaradi objektivne odgovornosti v primeru suma gospodarskega kriminala k odstopu pozval že prometni minister Radovan Žerjav, ki se je z Janšo sešel pretekli teden. Kakšna smo mi uboga država? :P