Gospodarstvo

Srbska vlada proti Mercatorju

Beograd, 25. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Idejo o ustanovitvi konzorcija podjetij, ki bi branila prevzem C Marketa s strani Mercatorja, naj bi podpiralo vodstvo C marketa in vlada.

Namera za prevzem srbske trgovske družbe C Market s strani slovenskega Mercatorja je sprožila val odzivov v Srbiji. Tamkajšnji mediji sicer večinoma povzemajo pisanje slovenskih medijev o torkovi seji nadzornega sveta, ki je "najboljšemu sosedu" prižgal zeleno luč za prevzem. Beograjski časnik Blic pa med drugim piše, da srbska vlada podpira namero srbskega holdinga Delta, da ustanovi konzorcij 15 podjetij, ki bo oblikoval konkurenčno ponudbo za prevzem C Marketa. Srbska vlada naj bi se v kratkem sestala s predstavniki Delte in se z njimi pogovorila o nameravanem prevzemu C Marketa. O ponudbi Mercatorja naj bi v prihodnjih dneh odločala tudi srbska komisija za trg vrednostnih papirjev.

Konzorcij 15 podjetij, ki naj bi branila prevzem C Marketa s strani Mercatorja, bodo po pisanju Blica poleg holdinga Delta sestavljali največji dobavitelji C Marketa, kot so Imlek, Apatinska pivara, Grand kafa, Donkafa in Knjaz Miloš. V Delti pričakujejo, da bo srbska vlada v konzorcij privabila zainteresirana domača podjetja, tako proizvajalce kot dobavitelje. Kot poudarjajo v tej družbi, sami ne želijo kupiti C Marketa, saj gre za veliko podjetje in veliko investicijo.

O Mercatorjevi ponudbi v četrtek ali petek

Neuradno naj bi Mercator za delnico C Marketa ponudil nekaj več od knjigovodske vrednosti delnice, kar znese približno 250 evrov, medtem ko mali delničarji zatrjujejo, tako Blic, da svojih deležev v tej trgovski družbi ne bodo prodali pod ceno 500 evrov za delnico. Predsednik upravnega odbora združenja malih delničarjev C Marketa Vasa Dešič je ob tem zavrnil pisanje nekaterih slovenskih časnikov, da naj bi del malih delničarjev že pred meseci svoje delnice ponudil predsedniku uprave Mercatorja Zoranu Jankoviču. Kot je poudaril, sam ni imel stika z ljudmi iz Mercatorja, "prav tako pa mu ni znano, da je kdo od delničarjev iz združenja vzpostavil stik s Slovenci".

Dešič je sicer še pojasnil, da po srbskih zakonskih predpisih konzorcij podjetij ne more biti kupec C Marketa, temveč mora za to določiti eno podjetje od članov konzorcija, medtem ko lahko ostali pomagajo pri zbiranju finančnih sredstev za nakup.

Medtem pa v Mercatorju še čakajo dovoljenje komisije srbske agencije za trg vrednostnih papirjev za objavo javne ponudbe za prevzem C Marketa. Potem ko bo komisija pregledala vsebino vloge in preverila, ali je popolna, bo "najboljši sosed" lahko objavil prevzemno ponudbo. V Mercatorju so sporočili, da odločitev agencije pričakujejo v kratkem, po pridobitvi dovoljenja pa bodo sklicali tudi novinarsko konferenco.

SORODNI ČLANKI