Gospodarstvo

Sprostitev trgovine?

Davos, 27. 01. 2007 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Tony Blair je prizadevanja za nadaljevanje pogovorov o liberalizaciji trgovine označil za znamenje upanja.

Svetovni gospodarski forum v Davosu
Svetovni gospodarski forum v Davosu FOTO: Reuters

Ministri za trgovino tridesetih največjih trgovinskih sil sveta so na neformalnem srečanju ob robu Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v švicarskem Davosu pozvali k čim hitrejšemu nadaljevanju zamrznjenih pogajanj o liberalizaciji svetovne trgovine, t.i. kroga pogajanj iz Dohe.

Ministri so na srečanju skušali najti pot naprej v že pet let starih pogajanjih o liberalizaciji svetovne trgovine, ki so zastala julija lani. "Svetu moramo povedati, da krog iz Dohe ni mrtev," je v premoru med srečanjem novinarjem povedal evropski komisar za trgovino Peter Mandelson in vpletene pozval k prožnosti v prihodnjih mesecih. Novico je potrdil tudi generalni direktor WTO Pascal Lamy.

Pogajanja so še posebej pomembna za države v razvoju, saj bi jim liberalizacija kmetijskih trgov v razvitih državah omogočila povečanje deleža na trgih. Zastala so, ker ZDA, EU in države v razvoju niso uspele zbližati stališč glede carin.

V zadnjih dneh so ključne države v pogajanjih, med drugim Indija in ZDA, sicer zatrle upanje, da bi se pogajanja že kmalu premaknila z mrtve točke. So pa namignile, da je nekaj napredka mogoče opaziti. Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, vpliven član skupine držav v razvoju G20 znotraj WTO, pa je na forumu v Davosu dejal, da je njegova država pripravljena popustiti. A članice G20 je pripravljen pozvati k sprejemu dogovora le, če bosta EU in ZDA zbližali močno različna stališča o kmetijskih subvencijah in carinah. Prepričan je namreč, da morajo najbogatejše države pomagati državam v razvoju.

V EU je še posebej vztrajna Francija, ki od Unije pričakuje, da v pogajanjih ne bo ponudila dodatnega znižanja uvoznih carin na kmetijske izdelke. Vprašanje je jedro spora med EU na eni in ZDA ter državami v razvoju na drugi strani.

Britanski premier Tony Blair je prizadevanja za oživitev zastalih pogovorov o nadaljnji liberalizaciji svetovne trgovine, predlog ameriškega predsednika Georgea Busha o zmanjšanju izpusta toplogrednih plinov v ozračje ter odpis afriškega dolga označil kot znamenja upanja, vendar pogosto prihaja do prepada med pomenom, ki ga mednarodna skupnost pripisuje določenemu vprašanju, in sposobnostjo reševanja tega vprašanja, je opozoril britanski premier.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.