Gospodarstvo

Sproščeno trgovanje z Lekovimi delnicami

Ljubljana, 30. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Danes so na ljubljanski borzi znova sprostili trgovanje z delnicami Leka. Cena delnice je v prvi uri trgovanja zrasla za dobrih 7% na 92 tisočakov.

Uprava borze je obenem tudi začasno odpravila 10-odstotno omejitev tečaja Lekovih delnic, ki bo trajala do vzpostavitve njihovega novega uradnega tečaja.

Novartis želi odkupiti vse Lekove delnice

Švicarsko podjetje Novartis bo dan po skupščini delničarjev, ki bo najverjetneje 27. septembra, za delnico ponudil natanko 95 tisoč tolarjev, a le če bo v Leku lahko pridobil večinski delež.

Lekov statut namreč nikomur ne omogoča več kot 15 odstotkov glasovalnih pravic, ne glede na lastninski delež.

Novartis bo odkupil vse delnice Leka, le če bo lahko pridobil večinski delež
Novartis bo odkupil vse delnice Leka, le če bo lahko pridobil večinski delež FOTO: POP TV

Na objavo namere švicarskega Novartisa za ponudbo za odkup vseh delnic ljubljanskega Leka, sta se odzvala tudi največja Lekova delničarja, Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba. Obe družbi skrbno preučujeta nastale razmere in v naslednjih dneh pričakujeta prve pogovore z upravo Leka in z njegovim potencialnim prevzemnikom, švicarskim koncernom Novartis. Družbi bosta razmislili tudi o primerni ceni za Lekove delnice, za katere je Novartis pripravljen ponuditi 95 tisoč tolarjev. Predsednik uprave Leka Dragonja je zanikal namigovanja, da želi Novartis s prevzemom družbe le onemogočiti močnega tekmeca.