Gospodarstvo

Spremenjen program privatizacije

Ljubljana, 12. 07. 2007 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Država bo v Telekomu obdržala 25 odstotkov plus eno delnico. Ostalo bo prodala in našla najboljšega kupca.

Vlada je sprejela spremenjen program za privatizacijo Telekoma Slovenije. Kot je po seji vlade dejal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, so zdaj razveljavljene nekatere strateške usmeritve, ki so predvidevale izločitev sodelovanja pri privatizaciji družb v državni lasti. Poleg tega spremenjeni program zaveze potencialnih investitorjev spreminja v cilje.

S spremembo dikcije iz zavez v cilje se bo po Vizjakovih pojasnilih povečala skladnost programa privatizacije Telekoma Slovenije z evropskim pravom, saj bi se postavljanje zavez lahko štelo kot omejevanje prostega pretoka kapitala.

Vlada spreminja program privatizacije Telekoma.
Vlada spreminja program privatizacije Telekoma. FOTO: Kanal A

Cilji sicer ostanejo nespremenjeni, in sicer vzpostavitev lastniške strukture, ki bo dolgoročno zagotavljala učinkovito upravljanje, konkurenčnost in uspešen razvoj Telekoma in njegovih hčerinskih družb, doseganje najvišje možne prodajne cene ter nadgradnja storitev in ostale ugodnosti za njihove uporabnike.

Država, ki je zdaj 75-odstotna lastnica Telekoma Slovenije, bo prodala 27,5 odstotka delnic Telekoma, skupaj s Kapitalsko družbo (Kad) in Slovensko odškodninsko družbo (Sod) pa delež za prodajo znaša 49,13 odstotka. Omenjeni delež se lahko proda v dveh časovnih fazah: v prvi fazi 35,13 odstotka, v drugi pa preostalih 14 odstotkov. Možen je tudi takojšen nakup celotnega deleža, ki je naprodaj. Država bo v Telekomu obdržala 25 odstotkov plus eno delnico.

Na podlagi presojanja ciljev in cene bo prodajalec izbral najboljšega ponudnika. "Ob primerljivih pogojih bo imel prednost tisti, ki bo dopustil tudi navzkrižno lastništvo," je povedal Vizjak. Kot je dodal, naj bi privatizacija po načrtih potekala do konca letošnjega leta, do konca avgusta pa bo objavljen mednarodni javni razpis.

Vlada je pri privatizaciji Telekoma Slovenije po Vizjakovih zagotovilih povsem usklajena s Kadom in Sodom. Vlada je sicer danes določila tudi besedilo pogodbe o neodplačnem prenosu delnic Telekoma na Sod. S to pogodbo bo država za potrebe financiranja vračanja vlaganj na Sod prenesla do 653.548 delnic Telekoma. Novela zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje namreč določa, da v imenu države vračilo vlaganj izvrši Sod.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.