Gospodarstvo

Spremembe v korist zavarovancem?

Ljubljana, 14. 07. 2009 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začela je veljati novela zakona o zavarovalništvu, s katero naj bi v večji meri zagotovili uresničevanje interesov in pravic približno 900.000 zavarovancem Vzajemne.

Jože Tanko
Jože Tanko FOTO: POP TV

DZ je novelo sprejel na redni junijski seji, novela pa ureja način sklica skupščine zdravstvene zavarovalnice Vzajemna ter zbiranja pooblastil za glasovanje na skupščinah.

Spremembe pri odločanju na skupščini Vzajemne je predlagala skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS), ki so opozarjali, da se zdaj lahko na vsaki skupščini zgodi, da tisti, ki je najbolj spreten pri zbiranju pooblastil, uveljavi svoj interes.

Novela zakona določa, da je uprava Vzajemne dolžna sklicati skupščino na pisno zahtevo najmanj 1,5 odstotka zavarovancev. Uprava je dolžna skupščino sklicati v roku 15 dni od prejetja zahteve za sklic skupščine.

Ob tem se članom organov vodenja in nadzora ter zaposlenim tako te kot katere druge konkurenčne zavarovalnice prepoveduje zbiranje pooblastil za glasovanje na skupščini.
Pooblaščenci morajo pisna pooblastila zbirati za vsako skupščino posebej, o tem pa morajo najmanj tri tedne pred skupščino obvestiti upravo; ta mora najkasneje 18 dni pred skupščino objaviti seznam zbirateljev pooblastil.

Vzajemna
Vzajemna FOTO: Kanal A

Pooblaščenec mora po novem zavarovancu prav tako razkriti, ali je morebiti povezana oseba po tem zakonu ali je v pogodbenem odnosu z Vzajemno ali pa je od nje prejel donacije.

Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) je že napovedala zbiranje podpisanih zahtev za sklic izredne skupščine Vzajemne, na kateri bi zamenjali dosedanje člane nadzornega sveta. Po navedbah predsednice ZDUS Mateje Kožuh Novak želijo dobiti mandat za aktivno upravljanje te zavarovalne družbe.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
14. 07. 2009 12.59
Koliko let potrebujejo in koliko let so kradli ??
Zlikovski
14. 07. 2009 10.57
Kak lahko vzajemana posluje z dobičko, potem naj zmanjšajo ljudem poližnice. Oni si pa bojo delili dobiček,.... Taka ustanova nemore poslovat z dobički,... če je vse pošteno!
petdan
14. 07. 2009 09.29
ZDUS, čestitam! Preprečite nadaljnje ropanje denarja revnih ljudi!
-speed-
14. 07. 2009 08.00
Lopovi. Zakaj so sploh uvedli dopolnilno zdravstveno zavarovanje.