Gospodarstvo

Sporazum podpisan 1. junija

Ljubljana, 12. 05. 2010 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija bo z OECD sporazum o pristopu podpisala predvidoma 1. junija v Ljubljani. Članstvo v tem elitnem klubu pa po mnenju strokovne javnosti pomeni dobro naložbo za državo.

Generalni sekretar OECD Angel Gurria
Generalni sekretar OECD Angel Gurria FOTO: Reuters

OECD bo tri nove članice, med njimi Slovenijo, sprejel na slovesnosti ob ministrskem zasedanju sveta organizacije 27. maja v Parizu, Slovenija pa bo z OECD sporazum o pristopu podpisala predvidoma 1. junija v Ljubljani. Sporazum bo nato moral ratificirati državni zbor, postopek pa se bo končal z resolucijo OECD o sprejemu.

"Slovenija bo morala ratifikacijsko listino deponirati pri francoski vladi in postopek pristopa bo zaključen. Organiziranost Slovenije kot članice Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) bo podobna kot v primerljivih državah glede na velikost in oddaljenosti od sedeža v Parizu," so pojasnili v službi vlade za razvoj in evropske zadeve.

Ob tem so spomnili, da je svet OECD odločitev o pogojih za povabilo k pristopu h konvenciji o OECD sprejel na podlagi poročil posameznih odborov, ki so v preteklih treh letih presojali pripravljenost Slovenije za sprejem in upoštevanje načel in smernic OECD.

Slovenija je povabilo za članstvo v OECD dobila 10. maja. Povabilo je bilo pričakovano, članstvo v tem elitnem klubu pa po mnenju strokovne javnosti pomeni dobro naložbo za državo. Poleg Slovenije sta v organizacijo povabljeni še Estonija in Izrael. OECD bo po vključitvi teh treh držav štel 34 članic.

Povabilo za članstvo je zelo pozitivno ocenil politični vrh, kot dobrodošlega pa so ga označili tudi gospodarstveniki. Danes so ga pospremili še v Trgovinski zbornici Slovenije. Preko sodelovanja s članicami OECD bomo imeli priložnost izmenjave izkušenj iz prakse in možnost iskanja skupnih rešitev pri skupnih ciljih te organizacije, kot so gospodarska rast, vzpodbujanje zaposlenosti in izboljševanje življenjskih pogojev, so sporočili iz zbornice.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
13. 05. 2010 08.09
Samo še ena organizacija, ki ji bomo plačevali "članarino"... ustanovili cca 150 novih birokratskih mest... in nobene koristi od tega.....
saso999
13. 05. 2010 07.47
še en grob si kopljemo...
Roxy79
12. 05. 2010 21.21
mogoče kje piše koliko je ČLANARINA ?? In kdo jo bo plačeval?? Poslanci iz svojih žepov???
krivulja
12. 05. 2010 18.42
Kaj je 2 milijona proti vsem pokradenim miljonom od osamosvojitve naprej!!!
dukenukem
12. 05. 2010 17.12
spet bojo zmetal na kupe denarja v tole, od tega pa nebo nič
Morbidje
12. 05. 2010 16.31
"Članstvo v tem elitnem klubu pa po mnenju strokovne javnosti pomeni dobro naložbo za državo." Hahah....