Gospodarstvo

Spodbijanje ustavnosti zavarovalniškega zakona

Ljubljana, 10. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ustavnem sodišču so prejeli že sedem pobud za presojo ustavnosti in zakonitosti zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. Z zakonom naj bi se uredila lastniška razmerja v zavarovalnicah, kjer je še vedno prisoten družbeni kapital.

Delničarji zavarovalnic si prizadevajo za čimmanjši delež družbenega kapitala
Delničarji zavarovalnic si prizadevajo za čimmanjši delež družbenega kapitala FOTO: 24ur.com

Državni zbor je zakon o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic sprejel 7. maja, v veljavo pa je stopil 29. maja. Zakon določa metodo za ugotovitev razmerja med lastniškim in družbenim kapitalom v zavarovalnicah ter način razdelitve slednjega med lastniške upravičence. Temelj za ugotovitev razmerja med delniškim in družbenim kapitalom bo bilanca stanja zavarovalnice na dan 1. januar 1991, opravil pa jo bo Slovenski inštitut za revizijo.

Dva dneva po uveljavitvi zakona je na ustavno sodišče podala pobudo za presojo ustavnosti zakona delna lastnica Zavarovalnice Triglav Pivovarna Laško, tri dni pozneje pa še Zdravilišča Radenska, ki je v lasti laške pivovarne. Obe družbi menita, da zakon neenakovredno obravnava delničarje in privilegira nenominirani kapital, saj je 1. januarja 1991 nominirani kapital predstavljal le začetni varnostni sklad. Družbi predlagata 31. december 2001 za primeren datum določanja deleža nenominiranega kapitala, saj bi s tem zagotovili enakopravno obravnavanje obeh vrst kapitala.

Tem pobudam za presojo ustavnosti zakona o lastninjenju zavarovalnic so se že minuli petek pridružile še pobude Colorja Medvode, Javorja Pivka in v skupni vlogi še sedmih podjetij (Banka Domžale, Kli Logatec, Maximarket, Nama, Potrošnik Celje, Slovenijales in Stilles Sevnica). Za skupno vlogo so se odločili tudi v BTC, Mercatorju Gorenjska, Mesninah dežele Kranjske, TIB Transportu Ilirska Bistrica, Kovinoplastiki Lož in Sadjarstvu Mirosan. Vloga teh šestih podjetij je na sodišče prispela danes, so povedali na ustavnem sodišču.

Tudi zaposleni želijo delež

Prvo pobudo za presojo ustavnosti pa je še pred uveljavitvijo zakona vložil Sindikat finančnih organizacij Slovenije, v katerega je vključena večina zaposlenih v zavarovalništvu. Sindikat predlaga razširitev kroga upravičencev do lastninjenja tudi na zaposlene, ki so v preteklosti z odrekanjem pri plačah in regresu oblikovali sklad skupne porabe.

Vlada je morala zakon pripraviti na zahtevo ustavnega sodišča, ki je razveljavilo stari zakon o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic iz februarja 2000. Ustavni sodniki so namreč že v maju 2000 najprej začasno zadržali izvrševanje izpodbijanih določb zakona, 11 mesecev kasneje pa zakon v celoti razveljavili. Ustavno sodišče je tedaj odločilo, da mora vlada v zakon poleg pravic ustanoviteljev zavarovalnic vgraditi tudi pričakovane pravice zavarovancev, ki so v obdobju t.i. vzajemnosti vplačevali premije. Tako je vlada začela pripravljati nov zakon, medtem pa so znani lastniki v zavarovalnicah izvedli več dokapitalizacij, pri katerih družbeni kapital ni mogel sodelovati, zato se je njegov delež vse bolj zmanjševal.

SORODNI ČLANKI