Gospodarstvo

Spet brez dogovora

Ljubljana, 23. 11. 2005 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pogajalski skupini poslovodstva SŽ in sindikata železniškega prometa še nista blizu dogovora.

Obe stranki morata do ponedeljka, ko je napovedana 24-urna stavka, doseči dogovor
Obe stranki morata do ponedeljka, ko je napovedana 24-urna stavka, doseči dogovor FOTO: POP TV
Stavkovni odbor je v torek preklical za danes napovedano stavko, saj je ocenil, da ponudba poslovodstva pomeni zbližanje stališč glede posameznih stavkovnih zahtev. Pogajalski strani morata dogovor sprejeti do naslednjega ponedeljka, ko je napovedana celodnevna stavka.

Predstavniki Sindikata železniškega prometa in poslovodstva Slovenskih železnic so znova sedli za pogajalsko mizo. Pogajalci so sicer zaprli pet stavkovnih zahtev od 11, vendar pred petkovim nadaljevanjem pogajanj ostajata odprti najtežji zahtevi, povezani s plačami. V poslovodstvu vztrajajo, da je rešitev tega vprašanja možna le v okviru celovite prenove plačnega sistema. "Še vedno ocenjujemo, da ni možno posegati v plačna razmerja na način, kot ga predlaga sindikat, brez posledic, na katere smo že večkrat opozorili. To pa so znatni stroški, ki jih v letošnjem in prihodnjem letu sistem ne bi mogel prenesti," je po koncu pogajanj povedal pomočnik generalnega direktorja Igor Hauptman.

Predsednik sindikata Ivan Šenkiš pa je glede plačnih nesorazmerij poudaril, da so "zahteve postavili zaradi tega, ker se poslovodstvo v preteklosti ni držalo usmeritev, ki jih sedaj izpostavlja v pogajanjih". Kot je dodal, je "odgovornost poslovodstva v tem, da je treba takšno stanje vzeti v zakup, zato je naša stavkovna zahteva še vedno aktualna".

Sindikat je doslej izvedel že dve opozorilni stavki, ki po oceni poslovodstva nista povzročili nepopravljive škode. Celodnevna stavka pa bi lahko povzročila veliko gospodarsko škodo, tako železnicam kot njenim partnerjem. Zato je generalni direktor Jože Jurkovič napovedal, da bodo naredili vse, kar je mogoče, da do stavke ne bi prišlo.

V zvezi z zahtevo o dodatku za zaposlene na mejnih postajah, ki je prav tako odprta, bo poslovodstvo v četrtek poskušalo pridobiti soglasje ostalih sindikatov, je pojasnil Hauptman. Še vedno pa poslovodstvo sindikatu predlaga, naj umakne dve stavkovni zahtevi, ki po njihovem mnenju nista povezani s socialnimi in ekonomskimi pravicami delavcev. Gre za zahtevo, da naj poslovodstvo ministrstvu za promet predlaga spremembe nekaterih pravilnikov ter zahtevo po ugotavljanju odgovornosti za zamude.

Poslovodstvo si bo po Hauptmanovih besedah prizadevalo, da v ponedeljek ne bo prišlo do napovedane celodnevne stavke. "Hkrati se moramo z vso resnostjo pripravljati na to, da stavka bo," je poudaril in opozoril, da 24-urna stavka pomeni drugačne posledice tako za gospodarstvo kot za potnike.

V sindikatu so po Šenkiševih besedah zadovoljni, da so danes dosegli pozitivni premik. "Posamezne stavkovne zahteve smo zbližali in načeloma dogovorili, vendar to ne pomeni, da so s tem tudi izpolnjene možnosti za sklenitev dogovora," je dejal po pogajanjih. Kot je dodal, pa si bodo v naslednjem krogu pogajanj prizadevali, da pridejo do dogovora.