Gospodarstvo

Varuhi konkurence obiskali tri največje

Ljubljana, 08. 07. 2008 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Urad za varstvo konkurence je na sedežih treh največjih slovenskih trgovskih družb iskal dokaze o morebitnem dogovarjanju o cenah. Zakaj je bila prisotna policija?

So se Spar, Mercator in Tuš dogovarjali o končnih cenah nekaterih izdelkov?
So se Spar, Mercator in Tuš dogovarjali o končnih cenah nekaterih izdelkov? FOTO: Dare Čekeliš

Uslužbenci Urada za varstvo konkurence so v ponedeljek v spremstvu policije nenapovedano prišli na sedeže Mercatorja, Spara in Engrotuša. Iskali so elektronsko pošto med trgovci in dobavitelji, s katerimi naj bi se trgovci dogovarjali o končnih cenah. Uslužbenci so med drugim brskali po elektronski pošti vodilnih v omenjenih podjetjih, posneli podatke z izbranih računalnikov, Engrotušu pa so za celo zapečatili pet osebnih računalnikov.

Postopek s spremstvom policije ni nič neobičajnega in imamo zanj vse pravne podlage. Jani Soršak, varuh konkurence

"Zavarovali smo dokaze na komunikacijskih sredstvih," je za 24ur. com pojasnil Jani Soršak, direktor Urada za varstvo konkurence. Kot je povedal, danes na eni izmed trgovskih družb še pregledujejo dokumentacijo, ves dokazni material pa bodo na Uradu analizirali še v teh dneh. "Sem optimist," je bil kratek Soršak, drugih vsebinskih vidikov pa ni želel podrobneje komentirati, ker so stvar uradnega postopka.

Urad za varstvo konkurence je decembra lani, kot je znano, proti podjetjem Spar Slovenija, Engrotuš in Mercator uvedel postopek presoje domnevnega usklajenega omejevanja dobaviteljev pri prodaji izdelkov drugim trgovcem in domnevnega usklajenega odločanja o tem, kdaj smejo dobavitelji povišati svoje cene.

Kako trgovci sodelujejo z Uradom?

Ker so trgovci, kot zagotavljajo, v zadnjih mesecih korektno sodelovali z uradom in mu pošiljali vse zahtevane dokumente in pojasnila, jih je presenetilo zlasti spremstvo organov pregona. "Uradu za varovanje konkurence smo predložili obsežne dokaze, ki dokazujejo in potrjujejo neodvisno delovanje Mercatorja na nabavnem in maloprodajnem trgu," so sporočili iz službe za odnose z javnostmi Mercatorja.

Jani Soršak opozarja, da so Uradu za varstvo konkurence v preteklosti mnogi očitali premalo agresivnosti: "Pri kartelnem dogovarjanju ne moremo verjeti samo dokumentaciji, ki jo dobimo o potencialno vpletenih."
Jani Soršak opozarja, da so Uradu za varstvo konkurence v preteklosti mnogi očitali premalo agresivnosti: "Pri kartelnem dogovarjanju ne moremo verjeti samo dokumentaciji, ki jo dobimo o potencialno vpletenih." FOTO: POP TV

Varuh konkurence Jani Soršak je povedal, da trgovci lahko Uradu dostavijo le dokumentacijo, ki jim ustreza. "To je največji problem pri primerih kartelnih dogovorov, zato smo se odločili za obisk na sedežih vseh treh podjetij hkrati."

Je sodelovanje policije običajno?

Postopek s spremstvom policije ni nič neobičajnega in imamo zanj vse pravne podlage. Zavarovanje dokazov smo morali opraviti pri vse treh družbah ob istem času, saj bi lahko prišlo do njihovega medsebojnega obveščanja. Ko je bilo jasno, da so bili v družbah kooperativni, so se policisti umaknili,“ je za 24ur.com pojasnil Jani Soršak, direktor Urada za varstvo konkurence.

V Mercatorju so nad ponedeljkovim postopkom presenečeni, saj so po njihovem mnenju z Uradom korektno sodelovali. “Dejstvo, da sta bila včeraj, ko so preiskovalci Urada prišli v poslovno zgradbo Mercatorja, z njimi tudi policista, nas je neprijetno presenetilo " so sporočili iz Mercatorja.

Urad lahko pregleduje poslovne prostore

Od aprila veljavni zakon o preprečevanju omejevanje konkurence uslužbencem Urada v teku preiskave med drugim dovoljuje, da vstopijo in pregledajo prostore, zemljišča in prevozna sredstva na sedežu podjetja, pregledujejo poslovne knjige in drugo dokumentacijo ter odvzamejo in pridobijo kopije ali izvlečke iz poslovnih knjig in druge dokumentacije.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
09. 07. 2008 16.18
rokke: jaz imam čisto vest in me to ne skrbi. zakaj je pa Soršak pripeljal policijo s seboj, je pa tudi razložil. Ga nisi slišal? Vidiš, za mene je demokracija to, da me ni strah nobenih službenih prijemov, nobenih inšpekcij, nič. delam pač pošteno. Če bi trije mogotci delali transparentno, Soršak ne bi hodil k njim na obisk in zasegal dokumentacijo. In še tole: naše nešolane policijske kadre je bilo treba izšolati za primere, ki se v tranziciji pojavljajo: tajkunstvo, pranje denarja, ..Preje še vedeli nismo, da se to dogaja-samo ta posvečeni so smeli delati tako in tam.
Ro-Zy-YoZi
09. 07. 2008 13.35
exim a teb je normalno da vladne inštitucije dobesedno vdrejo v prostore podjetij s policijo...Haloooooooooo ni D od demokracije, to pomeni v prenesenem pomenu, da so lahko jutri pri tebi doma neki xebeni inšpektorji, ker bo pa oblast ocenila, da si nevaren bo s seboj pripeljala trumo specialcev, ki jim bodo čuvali riti, saj si hodil 2 leti k karateju zato po členu 51. zakona o policiji lahko uporabijo strokovne prijeme za obvladovanje in vezanje, če smatrajo, da si potencialno nevaren. To meni hudo smrdi na špolicijsko državo in ne demokratično družbo ;). Tu je največja razlika med Janššo in Pahorjem :)
exim@t-2.net
09. 07. 2008 08.27
to je "ta prvi" varuh konkurence- ne pa kot njegov predhodnik, ki je omogočil, skupaj s Kučanom in Forumom21, tako grozljivo tajkunizacijo. Bravo in še enkrat BRAVO!
grajbos
09. 07. 2008 08.13
Tukaj se prav vidi kako mediji manipulirajo z državljani. Najprej udrihajo po trgovcih in njihovimi pre-velikimi maržami, ko pa iz nasprotne strani nekdo nekaj ukrepa pa takoj vdarijo po njem. Logično, da vsak dela v svojo korist. Ne morem pa verjet, kako se mnenja in komentarji spreminjajo glede na to kako veter zapiha.
punca08
08. 07. 2008 21.52
tud če so volitve - to se prej ni dogajal, zdej se pa!! torej pomeni korak naprej!!
Matjaz Butara
08. 07. 2008 21.15
There's a man goin' 'round takin' names. An' he decides who to free and who to blame. Everybody won't be treated all the same. There'll be a golden ladder reaching down. When the man comes around. ---hehe je imel Johnny Cash kar prav. Morda slogan letošne kampanje:))???!!
milos007
08. 07. 2008 17.39
VOLITVE OOOO VOLITVE OOOOOO
pre_mar@hotmail.com
08. 07. 2008 16.33
Škoda samo, ker se vse možno dogaja samo pred volitvami .... potem pa bodo spet slaba 4 leta zatišja.
pi_nokio
08. 07. 2008 16.04
To bo morali takoj naredit ko se je posumilo na dogovarjanje, nevem če so kar tako pustili sledi pol leta v pisarnah in rač.:=) Meni je smešno kaj vse dela ta oblast, samo da bi zagotovila še en mandat, ko pa vsak otrok ve da iz te moke ne bo kruha. Ugotovili so da jim policijske akcije prinašajo politične točke, me zanima katera bo nasljednja akcija...:)
zurbrigen
08. 07. 2008 13.58
Ne vem kako ne nehajo klanfe srat, a jim še ni kapnl da jih tud otroci iz vrtca ne bi volili, vkolikor bi imeli volilno pravico ! Hm TOOOO to je ideja, sprejet zakon kjer bo imel volilno pravico že zarodek, pol pa sam v vrtce milke in igračke nosit. Še imate cajt da sprejmete še kak utrgan zakon.
ajsa.shena
08. 07. 2008 13.45
najprej je treba spucat Janšo in njegovo mafijo. Da pa so začeli delat kot se spodobi je pa PREDVOLILNA BLAMAŽA
Ro-Zy-YoZi
08. 07. 2008 13.43
Zakaj je bila prisotna policija? Ker deLA jANŠA iz naše družbe policijsko državo, kar bi mu bilo nAJBRŽ V VELIKO VESELJE SAJ BI TAKO POSTAL UPRAVITELJ DRŽAVE ALLA CASTRO, KER SE PAČ BOJI LASTNE SENCE BI MU BILO OMOGOČENO ONEMOGOČANJE NASPROTIMISLEČIH
luka.6000000@gmail.com
08. 07. 2008 13.42
jest bi hodu v euro-spin pa hardija sam kaj ko mi njihova roba deluje slaba...
selector
08. 07. 2008 13.00
Vidi se da nadzorni organi končno delujejo. Janši še en mandat da popuca z bando!
RADO62
08. 07. 2008 12.48
Ja pa naj opravi svoje delo ... Narod je pokvarjen... Če do kontrole ne bi prišlo bi vsi skakali pokonci... Ko pa pride je vedno nekaj narobe z vlado, z postopkom itd.... Slovenci smo glupi ko ku.a. od ovce....
just_a_cook
08. 07. 2008 12.40
tinamiska ti ne verjameš? ;) Ignorance is bliss...
tinamiska
08. 07. 2008 11.55
franjo,k: a maš kakšen dokaz za to, al ti to tako, na lepe oči? Ker se pač tebi zdi, da je tako.
mc_burek@email.si
08. 07. 2008 11.43
če so presenečeni pomeni da golfajo, da se nečesa bojijo, sploh ker so neprijetno presenečeni
ForwardThinking
08. 07. 2008 11.33
Razsujte te trgovske gigante. Seveda so se dogovarjali.
nocomment24kur
08. 07. 2008 11.17
Tale Soršak je samo še en Janšev aparatčik. Na koncu ne bo vlada z njim dosegla nič razen mogoče kake tožbe s strani Mercatorja, Spara in Tuša.