Gospodarstvo

Sodišče zavrnilo pritožbo glede Istrabenza

Ljubljana, 01. 10. 2009 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ustavno sodišče je zavrglo pritožbo ATVP zaradi kršitve enakega varstva pravic v postopku odločanja vrhovnega sodišča v zadevi Istrabenz. ATVP namreč nima aktivne legitimacije za pritožbo.

Ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo ATVP glede Istrabenza.
Ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo ATVP glede Istrabenza. FOTO: Dare Čekeliš

V ATVP so se pritožili, ker da je sodba vrhovnega sodišča, s katero je to odpravilo odločitev ATVP o odvzemu glasovalnih pravic lastnikom Istrabenza, napačna, sklep o zavrženju revizije pa neobrazložen.

Sodišče je kot razlog za zavrženje navedlo, da je Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) kot pravna oseba javnega prava in kot nosilka ter izvajalka nadzora nad trgom finančnih instrumentov v obravnavanem primeru v položaju oblastnega organa. V takšnem položaju pa glede na naravo človekovih pravic ne more biti nosilka teh pravic, kar pomeni, da nima aktivne legitimacije za vložitev ustavne pritožbe, so danes sporočili iz ATVP.

Za vložitev ustavne pritožbe se je ATVP odločila, ker meni, da je sodba vrhovnega sodišča z dne 16. decembra 2008 očitno napačna, sklep o zavrženju revizije z dne 19. junija letos pa v nosilnem razlogu neobrazložen. Z vložitvijo ustavne pritožbe je ATVP izkoristila vsa razpoložljiva pravna sredstva v zadevi Istrabenz.

Agencija je 3. julija lani izdala odločbo, s katero je ugotovila, da družbe Maksima Holding, Finetol, Maksima Invest, Daimond, Fidina in NFD Holding v družbi Istrabenz delujejo usklajeno. Tem družbam je tudi prepovedala uresničevanje glasovalnih pravic v Istrabenzu.

Odločbo je vrhovno sodišče s sklepom in sodbo sredi lanskega decembra zaradi procesnih razlogov odpravilo in zadevo vrnilo v ponovni postopek. Zaradi prepričanja, da je sodišče v sodbi zmotno uporabilo materialne določbe zakona o trgu finančnih instrumentov, je ATVP vložila zahtevo za revizijo. To je vrhovno sodišče junija letos zavrglo. Sklep je obrazložilo s tem, da ATVP za revizijo nima pravnega interesa, ker ji je bila zadeva vrnjena v ponovni postopek.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.