Gospodarstvo

Socialni partnerji z dogovorom o 100-odstotni uskladitvi olajšav in dohodninske lestvice

Ljubljana, 20. 09. 2024 17.00 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Socialni partnerji so na seji strokovnega odbora Ekonomsko-socialnega sveta za področje financ in davčne zakonodaje dosegli soglasni dogovor o uskladitvi olajšav in lestvice za odmero dohodnine za leto 2025 v višini 100 odstotkov rasti povprečne mesečne plače za junij 2024 glede na junij 2023. Za zaposlene to pomeni višje neto plače.

Kot so po seji odbora sporočili z ministrstva za finance, bo imel dogovor glede na podatke dohodninskih odmer za leto 2022 za posledico davčno razbremenitev zavezancev za dohodnino v višini 112 milijonov evrov.

Zaposleni z minimalno plačo bo imel po navedbah ministrstva zaradi te uskladitve prihodnje leto za 198 evrov višjo neto plačo letno. Zaposleni s povprečno plačo bo pridobil 113 evrov letno, zaposleni s plačo v višini dveh povprečnih plač pa 225 evrov letno.

Vlada bo danes dogovorjeno uskladitev vključila v zakon o izvrševanju proračunov, ki ga bo predvidoma obravnavala prihodnji teden, ESS pa se bo z doseženim soglasjem seznanil na izredni seji 2. oktobra.

30. obletnica ustanovitve Ekonomsko-socialnega sveta
30. obletnica ustanovitve Ekonomsko-socialnega sveta FOTO: Bobo

Socialni partnerji so se zaradi doseženega soglasja izjemoma strinjali, da se gradivo obravnava na seji vlade pred obravnavo na seji ESS, čeprav gre formalno za odstop od pravil delovanja ESS, so navedli na ministrstvu.

Kot so pojasnili, mora vlada v skladu z zakonom o dohodnini ob upoštevanju ciljev ekonomske politike in po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji v vsakoletnem zakonu o izvrševanju proračuna določiti, v kolikšni meri se bodo uskladili zneski olajšav in mej davčnih razredov dohodninske lestvice.

Koeficient za uskladitev olajšav in dohodninske lestvice mora znašati najmanj 50 odstotkov rasti povprečnih mesečnih plač zaposlenih v Sloveniji za junij tekočega leta glede na junij prejšnjega leta, v kolikor je bila rast plač pozitivna. Lahko pa se določi tudi višja uskladitev oziroma višji koeficient, so zapisali.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
20. 09. 2024 19.29
Da bi se približali plačnim sistemom v EU, moramo itak urediti nekaj zadev: .1 Priznati, da je naš delovnik 37,5 ur na teden. Malica se namreč nikjer drugje v EU ne šteje v delovni čas. 2. Ukiniti regres za prevoz na delo, ker tega ni nikjer. 3. Ukiniti dodatek na delovno dobo, ker povzroča nelogične neenakosti mlajših in starejših delavcev na enakih delovnih mestih. Vse to so ostanki bivšega socialističnega sistema, s katerim pri nas nismo nikoli do konca prekinili in nam še vedno delajo škodo. Seveda vsem tem spremembam nato prilagoditi osnovne bruto plače.