Gospodarstvo

SLS: Ob nedeljah naj bo zaprto

Ljubljana, 16. 11. 2005 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada naj bi zaobšla voljo ljudstva na referendumu o odpiralnem času trgovin, zlasti glede nočnega in nedeljskega dela.

potrošniška mrzlica
potrošniška mrzlica FOTO: Dare Čekeliš

SLS se s predlogom novele zakona o trgovini, obravnavo katerega je vlada na četrtkovi seji sicer prekinila, ni strinjala. "Menimo, da odstopa od referendumske volje," je povedal tiskovni predstavnik poslanske skupine SLS Rok Ravnikar.

V poslanski skupini SLS pričakujejo, da bo ministrstvo pripravilo tak predlog zakona, ki bo kar v največji meri izražal referendumsko voljo volivcev. Če se bo zakon na podlagi referendumske volje ljudi v praksi izkazal za neživljenjskega, pa v SLS pričakujejo, da bo ministrstvo za gospodarstvo pripravilo novelo zakona na podlagi izkušenj pri izvajanju zakona.

Pri oblikovanju zakona leta 2003 in med kampanjo pred referendumom je SLS jasno povedala, da "podpira takšne rešitve, ki bodo nalagale delodajalcem, da tam, kjer je le mogoče, odpravijo nepotrebno nočno in nedeljsko delo, predvsem pa, da omogočijo vsem zaposlenim, še posebej zaposlenim staršem, nedeljski počitek z družino", so še pojasnili v stranki.

Predlog novele zakona o trgovini določa, da so lahko v nedeljo brez omejitev odprte vse prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, kar je 84 odstotkov vseh prodajaln. Večje prodajalne z nujnimi življenjskimi izdelki bodo lahko odprte le do deset nedelj v letu.

Volivci so na referendumu pred dvema letoma odločili, da mora biti večina trgovin v nedeljo zaprtih.

SORODNI ČLANKI