Gospodarstvo

Slovenskim železnicam soglasje SDH za lastniški vstop v Nomago

Ljubljana, 31. 03. 2022 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
8

Država soglaša s konceptom strateške investicije Slovenskih železnic, da kupijo avtobusno podjetje Nomago, je v vlogi države kot ustanoviteljice Slovenskih železnic sklenila uprava SDH. Slovenske železnice bodo kupile polovični delež Nomaga za okoli 30 milijonov evrov in imele tudi predkupno pravico za drugo polovico družbe.

"Namen investicije je zagotavljanje integrirane mobilnosti prebivalcev Republike Slovenije na področju železniških in avtobusnih prevozov, ki je potrebno zaradi uresničevanja javnega interesa na področju železniškega prometa, zlasti nemotenega in kakovostnega opravljanja javne službe prevoza potnikov v notranjem, čezmejnem regijskem in mednarodnem železniškem prometu," je zapisano v sklepu, objavljenem na spletni strani SDH.

 Po neuradnih informacijah bo SŽ za polovični delež Nomaga v prihodnjih treh letih plačale približno 30 milijonov evrov, kar je približno pet milijonov evrov manj od sprva predvidene kupnine,
Po neuradnih informacijah bo SŽ za polovični delež Nomaga v prihodnjih treh letih plačale približno 30 milijonov evrov, kar je približno pet milijonov evrov manj od sprva predvidene kupnine, FOTO: Miro Majcen

Predstavniki SDH so dodali, da družba Slovenske železnice (SŽ) in njena hčerinska družbe SŽ-Potniški promet z investicijo zasledujeta cilj postati osrednji steber in nosilec razvoja javnega potniškega prevoza v Sloveniji.

Dogovori o poslu tekli že v letu 2019

Takrat so v Adventura holdingu, ki je lastnik Nomaga, zavrnili informacije, da iščejo novega lastnika za Nomago, sicer pa so odprti za strateška partnerstva. Povedali so, da teče mednarodni konkurenčni postopek, v katerega je vključenih več potencialnih strateških partnerjev.

Prvi mož SŽ Dušan Mes je februarja 2020 za časnik Dnevnik povedal, da naj bi SŽ v Nomagu pridobile polovični lastniški delež, z možnostjo odkupa preostalih 50 odstotkov v prihodnjih letih. V pogovoru za STA decembra lani pa je Mes za prihodnje obdobje napovedal "zaključek posla z Nomagom".

SŽ za polovični delež Nomaga okrog pet milijonov evrov manj od sprva predvidene kupnine

Časnik Finance danes poroča, da bodo po neuradnih informacijah SŽ za polovični delež Nomaga v prihodnjih treh letih plačale približno 30 milijonov evrov, kar je približno pet milijonov evrov manj od sprva predvidene kupnine, bo pa doba izplačila zato za leto krajša od sprva predvidene. SŽ bodo imele do konca leta 2024 tudi predkupno pravico za drugo polovico Nomaga, navaja časnik.

V SŽ za Finance podrobnosti posla še niso želeli komentirati. Povedali so, da predvidevajo, da bo Nomago v prihodnjem letu ustvaril 15 milijonov evrov kosmatega denarnega toka (EBITDA) in da bodo na posameznih prevoznih linijah združevali vlake in avtobuse. "Na tistih linijah, kjer sta na voljo obe možnosti, a nista zapolnjeni, bo potem le ena vrsta prevoza, to pomeni več ponudbe, saj bo v enem intervalu na voljo vsaj en tip prevoza," so povedali v SŽ.

Nakup se je po navedbah časnika vlekel predvsem zaradi dolgotrajnega razpisa za podelitev koncesij za avtobusne prevoze. Na tem je Nomago dobil koncesije za savinjsko, jugovzhodno, goriško, koroško, posavsko, primorsko-notranjsko in zasavsko regijo.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
04. 04. 2022 10.45
+1
in kaj ne bo janezevo.še avion kupi pa smo v anusu
Bananistanec
31. 03. 2022 17.15
-3
SŽ naj se raje sama sebe proda, najbolje na Dinos, skora nič novega še s časov Avsto-ogrske, Nomago pa zgodba o uspehu bi s tem odkupom postala zgodba o .... izčrpavanju
torjetl1234
31. 03. 2022 17.20
+6
Si bil v jami zadnje 2 leti in si spregledal 52 novih vlakov? Tiri in proge pa nimajo nobene veze s SŽ, so v lasti države.
Eruj?ek
31. 03. 2022 17.45
+3
Pojma nimš SŽ niso lastniki infrastrukture,zato ne blati železnic,njihov je samo vozni park,drugače pa morajo vsi prevozniki ki uporabljajo naše tire plačevati uporabnino-trase približno tako kot na AC!! Zato drugič je potrebno malo se bolj poglobiti drugače izpadeš Bud.. la!!
Vsesorte
31. 03. 2022 17.12
-4
Slovenske železnice naj raje najprej dajo nove vlake na relacijo Murska Sobota - Maribor, ki jih obljubljajo že 20 let ... :(
torjetl1234
31. 03. 2022 17.19
+6
Novi (Stadler) in novejši (Siemens) vlaki že nekaj časa vozijo na tej relaciji.
Eruj?ek
31. 03. 2022 17.46
-2
Darko32
31. 03. 2022 17.08
-3
To je dolgoročni propad javnega prevoza v Slvoeniji, katerega so uničili do konca, saj ne more več živeti od subvencij. Madnarodni železniški potniški prevoz je sesut v prafaktorje, saj je predrag prevoz in privat podjetje ponuja cenejše storitve, kot Slovenske železnice na tem področju. Posledično vidimo, da so vlaki prazni in mednarodne avtobusne linije pa polne. Zato pravim, da Slovenske železnice z politiko manipuliranja in izsiljevanja ter goljufanja nebodo rešile ampak ga še dokončno potopile. Zato je takšno početje izredno nevarno za ekonomijo Slovenije ter za gospodarstvo, saj je spet povezano z celo storitev.