Gospodarstvo

Slovenskim pilotom znižali plače

Ljubljana, 19. 02. 2010 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways "na podlagi strategije družbe" znižuje plače. S petodstotnim znižanjem se strinja pet od šestih sindikatov.

Adria Airways letos za pet odstotkov znižuje plače.
Adria Airways letos za pet odstotkov znižuje plače. FOTO: Reuters

Uprava Adrie Airways je po štirimesečnih pogajanjih podpisala dogovor s petimi reprezentativnimi sindikati, po katerem se za leto 2010 plače vsem zaposlenim znižajo za pet odstotkov, so sporočili iz družbe.

"Znižanje plač predvideva strategija družbe, v kateri zaradi težkih gospodarskih razmer, ki jih občutijo predvsem letalske družbe, uprava predvideva nekaj korenitih ukrepov, s katerimi bi ublažila vpliv recesije na poslovanje družbe."

Pogajanja o višini plač za letošnje leto, ki so potekala od lanskega novembra, so se končala v torek. Uprava Adrie Airways se je pogajala z vsemi šestimi reprezentativnimi sindikati, dogovor o znižanju plač pa je podpisalo pet sindikatov.

"Dogovor kaže namreč predvsem na zrelost in odgovoren odnos socialnih partnerjev družbe do podjetja in okolja, v katerem delujejo," so še zapisali v sporočilu za javnost.

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AAlive
28. 02. 2010 11.21
@aer.petrol saj to je to, mehaniki... potem pa naj vas pustimo na svoje, da boste še vi služili na Adrii, tako kot Petrol, Aerodrom... Ko ste vi na tleh in se režite je pilot gor in mu ni do smeha. 700€ neto - kakšno šolo pa imajo te, ki to dobijo. TIsti v inžiniringu ziher ne... Če pa govoriš za tiste s končano 3/5 letno strokovno šolo potem pa ja. Piloti, vsaj novo zaposleni pa imajo vsi končan strojni faks in pa diplomo. Brez Adrie tudi tehnike ne bi bilo, zdaj se pa na vse to pozablja. V starih časih ste vi živel od Adrie, zdaj pa naj še Adria malo živi od vas...
quantum
23. 02. 2010 10.12
Večino Nacionalnih podjetij kot so LH in AF so v preteklosti zamudila trendna prestrokturiranja. Zaradi monopola ki so ga vsa ta podjetja imela, so se okužili tudi z sepso arogance, kar ne nekatere skoraj stalo preživetja. Adrija Airways je nepomembno majhno evropsko letalsko podjetje, ki se je razvnilo iz čarterskega podjetja v bivši Jugislavji. Kars se vidi na podlagi "postavljenega" vodstva, nikoli ni bilo strokovno vodeno. Sedanji predsednik uprave, naprimer, ni ob izvolitvi imel nobenih izkušenj v letalskem menedžmentu in rahlih 34 let. Take prakse v razvitem svetu NI!!! Strateških napak Adrije v peteklosti se na forumu ne da opisati, pomembno pa je povdariti, da strokovno osebje ki sodeluje pri procesu transporta potnikov ni omejeno samo na pilote in nikakor ne samo na pilote. Velika večina visoko usposobljenega osebja, nekteri bistveno bolj kot piloti. Zato naj se strukturalno gleda na to, da se plače zniža vsem (v primeru da jih je potrebno). PS Letalstvo v krizi. Sploh več ne. Morda tisti potniško transpotrni sektor, ki je v rokah zarjavelih nacionalni tvorb.
aer.petrol
22. 02. 2010 22.54
dejkometod, se strinjam, da piloti zaslužijo bajne plače, nosijo ogromno odgovornost itd... Imam pa eno uprašanje, koga kličejo piloti, ko je letalo v težavah in zaradi koga so dejansko letala varna? Verjetno letalske mehanike kot zanimivost naj ti omenim, da ti zaslužijo cca. 700 eurov neto plače, za ogromno let šolanja v Sloveniji in tujini... Niso znižali plače samo pilotom, temveč vsem, če nekomu, ki ima 5 tis0č eurov plače vzameš 5% in nekomu, ki ima 700... in baje je res, stavka bo, vendar ne bojo stavkali piloti, temveč reveži, ki dobijo 700 eurov...
dejkometod
22. 02. 2010 14.02
Pri nas bi vse plače zniževali in dvigovali. Veliko potujem , počutim se varno. Piloti so ENA A . Oni so prva "violina" da pridemo Srečno na cilj .To ni enostaven posel kot si ga marsikdo predstavlja . Je drugačen posel kot na cesti .Zahteva velike fizične in psihofizične sposobnosti , ki jih velja upoštevati, za vse potnike, ki sedemo in se odpeljemo , vse pa je odvisno od situacije v kateri smo vsi, pilot in potniki , vreme,... Osebno menim da je pilotiranje težko delo in je treba vse stimulirati ne pa tudi odvzemati dohodek, piloti so tisti ki nas srečno, varno pripeljejo na cilj.
eneas
22. 02. 2010 11.30
nikjer niste napisali, koliko ti ljudje zasluzijo. jaz jim privoscim bajno placo, res. vendar novinarji, ko se je strajkalo v hitu ste znali deliti lazi o placah zaposlenih... kaj pa sedaj, vas je strah da objavi kdo vase, ali je to le vasa nesposobnost objektivnega porocanja, sedaj ko ni vec mure, nemorete vec primerjati plac ali kaj....
vinadap
20. 02. 2010 12.59
Cobra007 - zelo lepo napisano.
aer.petrol
20. 02. 2010 12.46
AAlive še komentar na tvoje cene Petrola in Aerodroma... lastništvo aerodroma... 50,67 % Država 7,36% KD 6,82 SOD lastništvo Adrie... (KAD) - 56% (SOD) - 20% pri petrolu podobno, torej povsod lastnik država...kad...sod, nerazumem tega kako je lahko nekdo sam sebi dolžan! Hehe in kje so dobički teh podjetji, ki so nastali v času visoke gos. rasti...
aer.petrol
20. 02. 2010 11.10
-recesija v letalstvu, medtem ko direktor kupuje službene avtomobile v vrednosti četr milj. eurov? Zanimivo.. -od 6 sindikatov, so podpisali 5, torej edn ne... Kdo ni podpisal? Tisti, ki je v prejšnem letu edini naredil dobiček cca. 8 mio eurov in seveda so najmanj priznani v Adriji in vedno ignorirani ter deležni najslabšioh pogojev in plač seveda mehaniki, ki skrbijo za varnost letal... - Kaj prinaša manjša plača delavcu, ki se s tem ne strinja? Torej manjša produktivnost, manjša efektiva in s tem posledično slabši rezultati, upam samo, da ti delavci niso klučni za letalstvo in se to ne bo odražalo na varnosti letenja letala... - Po izpovedi nekega zaposlenega, Adria neizplačuje dodatkov nekaterim zaposlenim že dalj časa, tako da bo zanimivo spremljati razvoj dogodkov v Adriji v prihodnosti...Namreč nastaja problem, ker se izkušeni strokovnjaki odločajo za odhod iz Adrie, podmladku je pa vseeno za aviacijo, saj se obnašajo primerno plačilu....
Cobra007
20. 02. 2010 08.42
Žal, se recesija pozna tudi v letalstvu. Adria kot takšna, pa je zelo zanesljiv letalski prevoznik, skoraj, brez nesreč. Zato se splača za karto odšteti malo več denarja in se varno pripeljati na željeno mesto. Želim jim, da bi se uspešno izkopali iz nastale krize!!
Rudder
20. 02. 2010 08.31
@rafael.m sanja svinja kukuruz
rafael.m
20. 02. 2010 08.02
Naj znižajo plače poslancem in ukinejo vse neproduktivne parlamentarne komisije, ki ničesar ne ugotovijo. So le za to, da vlečejo. Poslancev ne rabimo več kot 30. Nekdanji delegati, ki so probleme dejansko poznali, ker so bili iz faha, so bili redno zaposleni in pokasirali le dnevnicio. Pa še za to so čakali na Trojanah kake tri ure. Zame nosijo piloti večjo odgovornost. Na cilj pripeljati ljudi, poslanci pa nam mešajo meglo. Saj je parlament skoraj vedno prazen.
gepl
20. 02. 2010 06.44
Celotna ekipa pilotov naj naredi stavko bi rad videl kateri direktor bi spravil letala v zrak ;) brez skupinske organizacije ni nič sindikati so pa tko podkupljeni in delajo v pred direktorjev ;)
tadejstein@email.si
20. 02. 2010 03.06
eh dajte no, tudi nizkocenovniki niso več to kar so bili... časi, ko si s kakim easy jetom potoval v london za 40 eur so mimo... adria pa tudi nima pretirano navitih cen..kot vsi ostali evropski prevozniki. sam s teleti, ki so trikrat v lajfu leteli z letalom (enkrat panoramski polet iz lesc do bleda in nazaj, drugič in tretjič pa na djerbo in nazaj) je težko diskotirati o cenah letalskih kart.
Principat
20. 02. 2010 02.06
mogoče bomo mi prvi z uvedbo sistema , ki rešuje največ problemov, že se je enkrat o tem razpravljalo , vendar takrat so ravno kupili falcona, ------ko bo avion poln , ga zapelje tisti , ki ima vsaj nekaj ur gledanja o filmih ,kjer so ble avionske komedije -priletimo ali pa zavedno odletimo
AAlive
19. 02. 2010 23.32
@Edvard-slo "Zadeva je zelo tragična. Podjetje Adria trenutno dolguje Aerodromu Ljubljana in naftni družbi Petrol več kot 7 milijonov EUR. Za obstoj družbe ni več druge možnosti saj bo verjetno družba v zelo kratkem času prizemljena na tleh, dolgovi so namreč močno presegli njihovo zmožnost odplačevanja." Raje pomisli to, Petrol ima najdražji kerzoin daleč naokoli, zato se vozijo s polnimi tanki iz tujine v Ljubljano, da ni treba tankati pri Petrolu. Poleg tega pa ima AEL ljubljana bajne dobičke, le od koga???? Od tistega, ki jim prinaša 80% prihodkov ADRIE!!!!! Tako da, Adrio v Sloveniji vsi molzejo (on pa naprej potnike - nažalost tako je - vendar to je posledica).
AAlive
19. 02. 2010 23.27
@limonca4 glede znižanja plač, te so bile znižane ŽE LANI - JANUARJA 2009 za 5% vsem zaposlenim! Naj opomnim vse, da bo Adria letos praznovala 50 letnico obstoja - naj dodam še, da letalstvo (od prvega poleta) obstaja malo več kot 100 let!! @gro123 še malo pilotov bi odpustil, potem pa se zgodi nesreča, umre 100 ljudi in kdo je kriv - utrujen pilot!! Potem pa v jok in na drevo ane, zakaj pa firma dela tako neodgovorno...
debelasadnakupa
19. 02. 2010 23.17
Kar v redu, še nekaj bi jih morali odpustiti, pa bi se kar malo poznalo, ega!
Chatefucio
19. 02. 2010 22.34
Ja...kar se tiče nakupa novih A319, je ta kar potreben. Ne bom rekel, da rabijo brand-new letali. Še najlažje bi bilo, da bi si ju "sposodili". Stari "dobri" A320 so namreč stari že lepih 20 let in prestopajo že v "nevarno" obdobje. To pa se kaže že sedaj, ko imajo nemalo težav z motorji in raznimi sistemi. Tako da pridobitev novih, vsaj 2 letal, je kar potrebna.
aeroplane1996
19. 02. 2010 22.28
Chatefucio......točno tako, lahko bi malce kasneje plačali tale letali, ki so najvrjetneje najete od leasing hiše tako kot CRJ900. Pa tudi eden nakup CRJ900 bodo najvrjetneje prestavili..Res je Adria Airways bi bila lahko cenejša, ampak še vedno najraje letim z njo, ker vsezadnje je naša..:D. Srečno, da ne zapufajo in bognedaj, da bi celo propadli,... Lp
sledi
19. 02. 2010 22.22
Adria bo tako al tko propadla. Večino letov je praznih. Za takšne nenormalne cene, ki so 10x višje od nizkocenovnih prevoznikov ne bo noben več potoval. Tudi poslovneži ne. Torej ali se prilagodijo ponudbi al pa bomo čez nekaj let poslušali kako mora država Adrio rešvat