Gospodarstvo

Slovenski BDP raste

Helsinki, 08. 09. 2006 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sloveniji glede na lani beležimo skoraj petodstotno rast bruto domačega proizvoda, je zatrdil minister Bajuk.

Bajuk je povedal, da so v evroskupini srečni in počaščeni, ker se jim bo pridružila tudi Slovenija.
Bajuk je povedal, da so v evroskupini srečni in počaščeni, ker se jim bo pridružila tudi Slovenija. FOTO: Dare Čekeliš
Bajuk je povedal, da so ga kolegi iz evroskupine - finančni ministri tistih članic Evropske unije, ki imajo evro - prijazno sprejeli, predsedujoči, luksemburški premier in finančni minister Jean-Claude Juncker, pa je dejal, da so "srečni in počaščeni", ker so Slovenijo lahko pozdravili v svojih vrstah. Slovenski minister bo formalno član evroskupine sicer postal z vstopom države v evro 1. januarja 2007.

Slovenski finančni minister Andrej Bajuk je v Helsinkih izrazil zadovoljstvo zaradi dobre gospodarske rasti, ki jo v tem trenutku dosegata tako Slovenija kot Evropska unija. "Zadnji podatki o gospodarski rasti in tudi nove napovedi so zelo pozitivne, zato lahko optimistično gledamo v prihodnost," je dejal minister, potem ko se je v vlogi opazovalca prvič udeležil zasedanja evroskupine.

"Slovenski statistični urad je objavil, da se je v Sloveniji bruto domači proizvod (BDP) v drugem letošnjem četrtletju v primerjavi z drugim četrtletjem leta 2005 povečal za 4,9 odstotka. To pomeni, da beležimo skoraj petodstotno rast," je poudaril Bajuk in nadaljeval, da tako v letu 2006 kot 2007 na tej podlagi računa na znatno višjo rast od sprva pričakovane.

Sicer pa je minister še zatrdil, da Slovenija teh "dobrih časov" zagotovo ne bo izkoristila za povečanje porabe, temveč sledi priporočilom, naj se jih skladno s paktom o stabilnosti in rasti izkorišča za fiskalno konsolidacijo ter nadaljevanje strukturnih reform. "Temu smo vsi zavezani," je dejal slovenski finančni minister.

Uspešna tudi Nemčija

Na to kažejo tudi napovedi Evropske komisije, je dodal in spomnil, da je ta pred dnevi za letos napovedala 2,7-odstotno gospodarsko rast v EU in 2,5-odstotno rast v evroobmočju, kar je največ po letu 2000. Poleg tega dobre novice prihajajo še iz Nemčije, ki ji bo, kot kaže, že letos uspelo znižati proračunski primanjkljaj pod dovoljeno mejo treh odstotkov BDP, kar "je dobro ne le za Nemčijo, temveč za celo Evropo".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mindfucker
17. 09. 2006 16.46
jaka37
08. 09. 2006 18.52
BDP raste, brezposelnost upada! Odlično! Le tako naprej.