Gospodarstvo

Slovenske železnice v rdečih številkah

Ljubljana, 15. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po prvih dveh mesecih imajo v Slovenskih železnicah izgubo iz tekočega poslovanja v višini slabe milijarde in pol tolarjev.

Rdeče številke so posledica izvajanja oziroma neizvajanja gospodarskih javnih služb na železnici (Foto: POP TV)
Rdeče številke so posledica izvajanja oziroma neizvajanja gospodarskih javnih služb na železnici (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Po prvih dveh mesecih poslovanja Slovenskih železnic v letošnjem letu se je izkazala izguba iz tekočega poslovanja v višini 1,4 milijarde tolarjev, je pojasnil državni sekretar na prometnem ministrstvu Peter Verlič, ki ga je nadzorni svet Slovenskih železnic v četrtek izbral za svojega predsednika. "To je, kot je pojasnilo poslovodstvo in kot smo videli iz dokumentov, predvsem posledica izvajanja oziroma neizvajanja gospodarskih javnih služb na železnici, se pravi, predvsem izpada teh proračunskih sredstev," je pojasnil Verlič.

Nadzorni svet je zato v četrtek odobril najem posojila do 1,7 milijarde tolarjev, s katerim naj bi Slovenske železnice zagotavljale tekočo likvidnost. "V tem trenutku je bil za premostitev likvidnostnega stanja to pač edini možni ukrep," je povedal Verlič. Obenem je poudaril, da so poslovodstvu naložili, da pripravi transparenten pregled vseh prihodkov oziroma stroškov.

Ogrožen poslovni načrt?

Verlič je med drugim o pripravi podlag za reorganizacijo Slovenskih železnic dejal, da delovna skupina to gradivo pripravlja in da je zaenkrat še internega značaja.

Na vprašanje, če je zaradi težav z likvidnostjo ogrožen tudi poslovni načrt Slovenskih železnic za letos, je Verlič odgovoril, da je poslovodstvo pripravilo predlog poslovnega načrta, ki ga je nadzorni svet samo pregledal. Nadzorniki pa so ob tem naložili vodstvu družbe, da pripravi nov predlog poslovnega načrta, ki bo upošteval tudi novo situacijo, ki se bo pokazala pri izvajanju gospodarskih javnih služb.