Gospodarstvo

'Vstop v OECD bo prinesel več koristi kot vstop v Nato'

Pariz, 10. 05. 2010 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Medtem ko Kovač meni, da nam članstvo v OECD lahko pomaga, da ne bomo delali napak pri vodenju ekonomskih politik, Mencinger pravi, da je organizacija dandanes bolj podobna kakšnemu golf klubu.

Angel Gurria
Angel Gurria FOTO: Reuters

"Estonija, Izrael in Slovenija bodo skupaj s Čilom, ki je zaprosil za polnopravno članstvo, pripomogle k večji pluralnosti in odprtosti OECD, ki igra vse večjo vlogo v svetovnem gospodarstvu," je zatrdil generalni sekretar OECD Angel Gurria.

V skoraj treh letih pristopnih pogajanj je Estonijo, Izrael in Slovenijo pregledalo 18 odborov OECD. "Vse tri države so izpolnile priporočila OECD, pristopni pogovori pa so bili konstruktivni in odprti," je zatrdil Gurria in dodal, da gre za novo poglavje v zgodovini OECD kot organizacije skupine držav, ki iščejo odgovore na mnoge izzive in oblikujejo standarde na številnih področjih (okolje, trgovina, inovacije, socialna vprašanja).

"Proces pristopanja v OECD je prispeval k dejanskim spremembam politik in k reformam v vseh kandidatkah. Ta proces preoblikovanja se nadaljuje tudi po vključitvi v organizacijo," je poudaril Gurria, ki bo več informacij podal na popoldanski novinarski konferenci.

Križanič: To je pomemben dan

Slovenski minister za finance Franc Križanič je povabilo Sloveniji za članstvo v OECD označil kot pomemben dan. Za Slovenijo je po njegovih besedah pomembno, da postane članica tega kluba, tako zaradi prilagajanja najvišjim možnim standardom delovanja tržnih gospodarstev kot pridobivanja informacij in ugleda na kapitalskih trgih.

"Že to, da smo bili kandidati za članstvo v OECD, nam je v obdobju krize pomagalo k zadostnemu ugledu, da smo lahko razmeroma hitro stopili nazaj na kapitalski trg," je minister Križanič dejal ob robu današnje novinarske konference v Ljubljani, na kateri je komentiral dogovor finančnih ministrov EU o mehanizmu pomoči državam v območju evra.

Po Križaničevih besedah je to pomemben dan za Slovenijo.
Po Križaničevih besedah je to pomemben dan za Slovenijo. FOTO: Dare Čekeliš
Križanič je še spomnil na razpravo o razpisu referenduma o zakonu o upravljanju kapitalskih naložb države; ureditev upravljanja kapitalskih naložb države na transparenten način je bil namreč eden od pogojev OECD za članstvo Slovenije v organizaciji. "Upam, da to ne bo povzročilo dodatne motnje v postopku vstopa Slovenije v OECD," je dejal. Očitno pa težav ne bo, saj je državni svet zahtevo za razpis referenduma zavrnil.

'Pričakovano in normalno'

Predsednik Danilo Türk
Predsednik Danilo Türk FOTO: Aljoša Kravanja

"To vabilo je bilo pričakovano, je rezultat razmeroma dolgih pogovorov, ki smo jih imeli, in gre za normalno vključitev Slovenije med države, ki so na njeni razvojni stopnji," je povedal slovenski predsednik Danilo Türk.

"Smo v položaju, ko lahko od OECD pridobimo zelo koristno analitično osnovo za politične in druge razvojne odločitve, ki jih bomo morali sprejemati v prihodnje. S tega stališča je članstvo v OECD za nas koristno," je poudaril.

Slovenski predsednik se tega članstva veseli in je z generalnim sekretarjem organizacije Angelom Gurrio tudi že dogovorjen za posebno akcijo konec letošnjega leta. Gre za razpravo o indikatorjih za presojo družbenega razvoja.

"To je tema, o kateri se v OECD veliko govori in pri nas imamo precej izkušenj na tem področju," je poudaril predsednik. Ob tem je ocenil, da bi se lahko Slovenija s svojimi spoznanji dobro pokazala v OECD in mogoče tudi prispevala k mednarodni razpravi o teh indikatorjih.

'Lahko smo zadovoljni'

Bogomir Kovač
Bogomir Kovač FOTO: POP TV

Članstvo v OECD je dobrodošlo, zlasti v tem trenutku, zato je denar, ki ga bo Slovenija naložila v članstvo, dobra naložba, je medtem prepričan Bogomir Kovač, ki je ob tej priložnosti še dejal, da so ekonomisti lahko zadovoljni, če je država sprejeta v nek klub, ki je analitično eden najsposobnejših.

Po Kovačevih besedah članstvo v OECD sicer ne daje ničesar konkretnega, saj gre za analitično organizacijo, ki svetuje, daje usmeritve za optimalno vodenje ne le makroekonomskih politik, pač pa tudi na ravni posameznih sektorskih politik ter predvsem tudi korporativnega upravljanja. Prav slednje je bilo po njegovem ena največjih pomanjkljivosti doslej in je ravno v zadnjih dveh letih intenzivnejših priprav vendarle premaknilo nekatere stvari v Sloveniji na boljše.

"Pričakovati, da bo OECD lahko pomagal kot nekakšen mednarodni sklad in sodeloval pri kakršni koli obliki financiranja, je nesmiselno. Lahko pa nam ta organizacija veliko pomaga pri tem, da ne bomo delali napak pri vodenju ekonomskih politik, in pomeni dobro referenco za potencialne vlagatelje," je še dejal Kovač, ki v vstopanju v OECD vidi precej več koristi kot pri kakšnem včlanjevanju, kot je bilo pred leti tisto v zvezo Nato.

'Spodobi se biti zraven'

Ekonomist Jože Mencinger pa je vabilo v OECD označil predvsem kot čast za državo, politiki pa bodo po njegovem s tem zagotovo zadovoljni, saj se je Slovenija s tem uvrstila med t. i. razvite države. Sam velike koristi ne vidi, treba bo plačati vnaprej določeno članarino, medtem ko naj bi bile morebitne koristi po njegovem zgolj potencialne.

OECD je namreč izgubil pomen, potem ko je bila ustanovljena cela vrsta drugih organizacij in je danes bolj podoben kakšnemu golf klubu, je še sklenil Mencinger, a dodal, da se kljub temu spodobi, da je Slovenija zraven.

'Rezultat velikega napora'

Dušan Mramor
Dušan Mramor FOTO: POP TV

Po mnenju Dušana Mramorja je Slovenija v 90. letih minulega stoletja izgubila enkratno priložnost, da bi članica OECD postala skupaj z državami višegrajske skupine, saj so se potem vrata v klub za precej časa zaprla in je bilo potrebno veliko truda za današnje povabilo. Kot je dejal, je tega izjemno vesel, saj je rezultat velikega napora, za Slovenijo pa pomeni sprejem v "klub najnaprednejših držav", članstvo pa prinaša ugled državi.

"Veliko prednost vidim tudi v analizah OECD, primerjalnem zbiranju podatkov in informacij, ki omogoča analizo ne le v primerjavi z državami EU, pač pa precej širše," je dejal Mramor in dodal, da je članstvo v OECD tudi signal poslovnemu svetu, da se država podreja pravilom te organizacije, kar s poslovnega vidika prinaša dodatne priložnosti.

'Sloveniji se bo dvignil rating'

S članstvom v OECD bo Slovenija lahko vzpostavljala nove oblike gospodarskega sodelovanja v skladu z ekonomskimi politikami organizacije, s katerimi ta pospešuje svetovno trgovino, spodbuja raziskovalno delo na področjih gospodarskega in socialnega razvoja ter okolja, vse z namenom doseganja največje možne gospodarske rasti, zaposlenosti in visokega življenjskega standarda.

Da gre za dokaz in priznanje Sloveniji, da nam je uspelo izpolniti visoke standarde na področju mednarodnega poslovanja, finančnih transakcij, upravljanja podjetij, izboljšave na področju delovanja javne uprave idr., pa ocenjujejo v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Izrazili so veliko zadovoljstvo, da smo prejeli uradno povabilo v organizacijo, v kateri so združene gospodarsko najrazvitejše države sveta, ki z manj kot petino svetovnega prebivalstva ustvarijo več kot štiri petine svetovnega proizvoda.

Gospodarska zbornica sicer opozarja, da Slovenijo čaka še dokončanje nove zakonske regulative glede upravljanja z naložbami, ki je zdaj med vladnimi strukturami še preveč nepregledno. S članstvom v tem elitnem klubu se bo Sloveniji pomembno dvignil tudi mednarodni ekonomski rating, poudarjajo.

Poleg Slovenije še Estonija in Izrael

Slovenija, Estonija in Izrael so bile k pogajanjem za članstvo v OECD povabljene leta 2007, skupaj s Čilom in Rusijo. Čile je v začetku leta že postal član organizacije, medtem ko pogovori z Rusijo še tečejo. OECD sicer želi okrepiti sodelovanju tudi z ostalimi hitro rastočimi gospodarstvi, kot so Brazilija, Kitajska, Indija, Indonezija in Južnoafriška republika.

OECD bo tri nove članice sprejel na slovesnosti ob ministrskem zasedanju sveta organizacije 27. maja v Parizu, ki ga bo vodil italijanski premier Silvio Berlusconi.

OECD je bil ustanovljen leta 1961. Sprva je štel 20 članic, pozneje pa se je organizaciji priključilo 11 držav; konec maja bo OECD po novem štel 34 članic.

Države članice OECD so: Avstrija, Belgija, Kanada, Danska, Francija, Nemčija, Grčija, Irska, Islandija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Španija, Švedska, Švica, Turčija, Velika Britanija, ZDA (vse omenjene so članice OECD od leta 1961), Italija (1962), Japonska (1964), Finska (1969), Avstralija (1971), Nova Zelandija (1973), Mehika (1994), Češka (1995), Madžarska (1996), Koreja (1996), Poljska (1996), Slovaška (2000) in Čile (2010).

 

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
11. 05. 2010 13.44
Lepo vas prosim, ne nas nategovati še s tem OECD, ker gre za molzni stroj!! Izrael je pa tam res šele tri leta! Češka npr. še 15 let, Grčija je pa med ustanovnimi članicami! Kakšana eminentna družba! Komu naj čestitamo? Križaniču?
carpathian
11. 05. 2010 12.39
Abacus 10.05.2010, 23:49 Glede na vse teorije ,da svet vodijo Zidje ,me zanima kaj potem poreci ,da Izrael ,ki 'vodi' svet ,se ni bil v organizaciji OECD celih 50 let od ustanovitve! Kako je to mozno ,da sele sedaj prihaja s Slovenijo ,Estonijo in Chilom? ------------------------------------ svet vodijo velike židovske bankirske družine, ne pa izrael
Tonček Balonček
11. 05. 2010 08.07
vVstopili bomo v tako ugledno družbo,, kjer jsta Grčija in Islandija ustanovni članici, v njej sta Češka in Poljska že 15 let, Slovaška pa 10! Tudi Madžari očitno spoadajo med te megarazvite države. Kakšna čast!!! Skupaj s Slovenijo bo sprejeta tudi Estonija, drugo leto pa verjetno še Kosovo in Črna Gora! Pa koga farba ta Križanič s temi vznesenimi besedami! Sploh me vsa za evropska politična scena čedalej bolj spominja na nekdanje jugoslovanske čase. Ko sem zadnjič poslušal tiste EU funkciopnarje, ko so govorili o Grčiji, me je spominjalo na kakšne govore na partijskih kongresih! Same prazne besede!
Peter Kralj 1
10. 05. 2010 23.57
"Vstop v OECD bo prinesel več koristi kot vstop v Nato' S TEM SE POPOLNOMA STRINJAM DO NASLEDNJE VOJNE!
Abacus
10. 05. 2010 23.53
Glede vprasanja kaj imamo od NATA? Dejansko nic ,morda ce se ze gremo drzavo z vojsko malo manjse stroske za vojaski proracun. Kajti drzave ne-Nata imajo veliko vecji proracun od drzav clanic! In tudi ,nekje zasledeno ,da nas Nato 'sili' z prispevkom 2% BDP? Slovenija se nikoli po vstopu v organizacijo ni dosegla 2% za obrambo. Ga pa recimo Hrvaska ,Srbija ,Ukrajina idr. ,ki niso bile clanice. Tako ,da stroskovno ne bo drzalo ,da je Nato drag ,sigurno pa je tudi to drazje kot ce sploh nebi imeli vojske. "Neutralnost" terja precej vec financ za oborozitev.
Abacus
10. 05. 2010 23.49
Glede na vse teorije ,da svet vodijo Zidje ,me zanima kaj potem poreci ,da Izrael ,ki 'vodi' svet ,se ni bil v organizaciji OECD celih 50 let od ustanovitve! Kako je to mozno ,da sele sedaj prihaja s Slovenijo ,Estonijo in Chilom?
manco-capac
10. 05. 2010 22.46
Z Natom so sami stroški, s tem OECDjem pa prav tako.
DeadBull
10. 05. 2010 22.04
Kakšna korist je pa od tega članstva v NATU????
Feels_good_man
10. 05. 2010 20.33
ful dobr, pomojm bi skor karkoli ker bi naši kekci politiki naredili prineslo več koristi kot vstop v NATO
retro77
10. 05. 2010 20.27
točn tak tomo2, eni sam jamrate ko ne razumete kaj te integracije sploh pomenijo. Te integracije dajejo možnost izvažat izdelke, dajejo možnost da najdeš boljšo službo, dajejo možnst pridobitve kapitala če hočeš firmo nardit, itd. AMPAK pri vsem tem je potrebna aktivnost, zagnanost, ideja,... ne pa slovenska pasivnost in lenobnost. Pri nas tak še vedno žvimo z eno nogo v starem režimu in hočemo postavit takak pravila in zakone da bi zarad njih dobro živeli, kar pa je utopija in ni čudno da ljudje ne razumejo kaj pomeni bit član EU in jamrajo da jim gre slabše kot prej.
alterego
10. 05. 2010 19.52
več koristi kot vstop v Nato??? mislite, manjšo škodo?
tomo2
10. 05. 2010 19.27
Eni tukaj ste pa res požrli vso pamet tega sveta. Slonite pred računalnikom in jamrate, kako ste bogi. Po moje ste pa razvajene lenobe, ki bi imeli vse kar ma sosed pa še več, in ker tega nimate ste najbolj ubogi na svetu. Pojdite kam drugam jamrat, za kak šank!
tacamaca
10. 05. 2010 17.19
OECD,ali pa kakršno koli združenje,v katerega nas povabijo,nikoli ne prinese nič dobrega za Slovenijo.In če je tale res podobna bolj golf klubu...takale bo šele denar pobirala.Elitno evropsko združenje,kamor se steka določen denar,da si ga bašejo v žepe .
scipio
10. 05. 2010 17.08
OECD golf klub? po naboru imen držav bi že sodil, da gre za bogatejše. ne vem, lahko bi pa šli v BRIC, da bi bilo končno "BRICs" ali pa raje "bricS" a ni fajn, da nas bojo mogl zdej še ti prenašat? po mojem so Estonci še bolj nesrečni kot mi, ker ji v tole silijo, ja kam pa naj še gremo? Židje imajo pa itak celga sveta poln kufer, in so sami sebi zadost. Mi tud, a ne?
RagingPixel
10. 05. 2010 16.56
Tok neki stvari so že spremenl, ampak plače so pa ŠE ZMER, ČIST ISTE, kokr so ble ko smo šli iz Jugoslavije. Sam druga cifra je na dnarju, vrednost te vsote ki jo dobimo za plačo je pa enaka.
WikiX
10. 05. 2010 16.53
Za Nato so nam Laščani razlagali, da se nam ne more druga kot splačati, pa vojska kljub največjemu (črnemu?) stanovanjskemu fondu v državi, ne more drugega, kot da ves čas polnijo kolosalno birokracijo, so brez denarja, dolžni, v neštetih pravnih postopkih in pod preiskavo mednarodnih preiskovalnih organov. Za OECD nam podobna organizirana vladna združba, na isti način, enako splošno in počez, brez upoštevanja javnosti, obljubljajo še več. Počasi bodo morali zamenjati državljane, ker mi že prej nismo več zmogli.
fler08
10. 05. 2010 16.44
naslov članka je: "Vstop v OECD bo prinesel več koristi kot vstop v Nato" KAŠNO KORIST PA SPLOH MAMO OD VSTOPA V NATO?!??! to, da mormo kupovat orožje in plačevat vojake?!???
Sentinel2000
10. 05. 2010 16.37
"JozaFric 10.05.2010, 13:21 -12 Premier Borut Pahor se je znova dokazal v svojem uspešnem delu in je junak za večino državljanov. Če bi bil Janša na oblsti, bi OECD gledali le od daleč" Kakor je iz članka razvidno smo bili povabljeni že leta 2007. Torej po tvoje do jeseni 2008 nič, potem pa na polno. Intelektualec, ni kaj.
WikiX
10. 05. 2010 16.33
V naših koncih, je celotno nekoč skupno premoženje prevzela Udba, ki ga upravlja s svojimi sodelvaci direktorji do danes. Pravzaprav so sodelavci kar cel Občinski svet oziroma občinska ter javna uprava, ki skrbi za kapitalske naložbe. Čeprav gre le za promil občanov, z zelo podpovprečnimi sposobnostmi, so do danes skupaj, menjavajo se le po družinsjkem ključu. Česar so se dotaknili, se je spraznilo, spremenilo v drek, nekvalitetno opravljena dela, po najvišjih možnih cenah in še čez, razdeljena med enimi istimi prijatelji, sklenjena na tajnih sestankih, brez vsakega nadzora in kontrole, to je transparentno? Ne glede na to, kaj naredijo, tega nihče niti slučajno ne preiskuje, še najmanj policija, zato so brezhibni, vsi ostali pa smo menda sami kriminalci, zapufani do groba in še čez, brez vsake prespektive v življenju. Še elektrike ne morejo priklopiti, niti po desetletju ne, kaj šele zagotoviti normalen, sodoben dom, zdaj pa bi bili radi med najbogatejšimi. Kdo? S čim? Moja lestvica največjih biserjev OECD: 1. Grčija (1961) 2. Mehika (1994) 3. Čile (2010) ... Slovenija (2...)
bnam 2707
10. 05. 2010 16.27
Lepo se to sliši,sedaj naj pa s seboj nesejo še plačilne liste slovenskih delavcev,ker bodo oni spet plačniki članstva.