Gospodarstvo

Sloveniji brezplačna pomoč usiha

Washington, 16. 04. 2007 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Bajuk se je ob robu zasedanja IMF pogovarjal o nadaljnem sodelovanju Slovenije z IMF.

Bajuk sklenil udeležbo na zasedanjih IMF in Svetovne banke
Bajuk sklenil udeležbo na zasedanjih IMF in Svetovne banke FOTO: POP TV

Slovenski minister za finance Andrej Bajuk se je v nedeljo v Washingtonu udeležil zasedanja Razvojnega odbora Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke, s katerim so se sklenila dvodnevna spomladanska zasedanja obeh finančnih ustanov. V soboto je potekalo zasedanje Mednarodnega monetarnega in finančnega odbora IMF (IMFC), ki je pozdravil nadaljevanje trdne gospodarske rasti po svetu, Razvojni odbor pa je razpravo posvetil predvsem doseganju razvojnih ciljev tisočletja.

Minister Bajuk je imel tudi veliko dvostranskih srečanj, med drugim s podpredsednikom Svetovne banke za Evropo in Srednjo Azijo Shigeom Katsujem, direktorjem oddelka za Evropo IMF Michaelom Depplerjem, direktorjem statističnega oddelka Mednarodnega denarnega sklada Robertom Edwardsom, direktorico sektorja za davčne zadeve in proračun Tereso Ter-Minassian ter vodjo misije IMF za Slovenijo Pirittom Sorso.

Pogovori so se nanašali zlasti na nadaljnje sodelovanje med Slovenijo in obema ustanovama, kjer zaradi položaja Slovenije kot razvite države brezplačna pomoč usiha, vendar so na voljo tudi druge oblike sodelovanja. Obe ustanovi nudita pomoč Centru za razvoj financ, kjer se večkrat usposabljajo tudi predstavniki Slovenije s področja financ. Na kratko se je minister Bajuk sestal tudi z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio.

Nova vloga IMF

Z ministrstva za finance so sporočili, da so se v okvirju IMFC pogovarjali o novi vlogi IMF v svetovni finančni arhitekturi. Ta naj bi bila bolj usmerjena v dialog med državami o usklajevanju ekonomskih politik, saj v globalnem odprtem gospodarstvu politike, zlasti velikih držav, vplivajo na celotno svetovno okolje. Govorili so tudi o vlogi IMF v revnejših državah, pri čemer veliko držav zagovarja boljše sodelovanje s Svetovno banko.

Zasedanja Razvojnega odbora Mednarodnega denarnega sklada
Zasedanja Razvojnega odbora Mednarodnega denarnega sklada FOTO: Reuters

Ministrstvo je tudi sporočilo, da so bila prva večstranska posvetovanja z nastopom IMF v novi vlogi koristna, ker je Kitajska obljubila, da bo postopoma revalvirala svojo valuto. ZDA pa so po drugi strani obljubile, da bodo do leta 2011 odpravile ogromen plačilno bilančni in proračunski primanjkljaj. Razprava o kvotah, to je o spremembah glede glasovalnih pravic v IMF, pa je pokazala, da še ni dogovora.

Poleg tega na ministrstvu pojasnjujejo, da je Razvojni odbor posebno pozornost tokrat namenil tudi enakopravnosti med spoloma oziroma vlogi žensk v razvojnem procesu, položaju majhnih in ranljivih držav ter svetovnemu sistemu razvojne pomoči. Razpravljali so tudi o potrebi po zapolnjevanju luknje, ki je nastala z odpisom dolgov revnim državam, in okrepitvi delovanja Svetovne banke v majhnih in ranljivih državah. Ministrstvo za finance je v izjavi tudi omenilo, da je zasedanje nekoliko zasenčila afera v zvezi s povišanjem plače prijateljici predsednika Wolfowitza, ki pa naj bi se sicer odvijala na obrobju zasedanja.


KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vox populis
19. 04. 2007 16.52
Hm. Nekoč smo delali za "nerazvite" Srbe, sedaj bomo za "nerazvite" Poljake, Romune, Slovake in ostale "brate"!