Gospodarstvo

Slovenija zahteva dodatna pojasnila

Ljubljana/Gorica, 26. 05. 2006 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija je italijanskemu veleposlaništvu predala diplomatsko noto. Opozicija trdi, da se vlada odziva prepočasi.

Zunanje ministrstvo je italijanskemu veleposlaništvu v Ljubljani z diplomatsko noto predalo kopijo pisma ministra Podobnika v zvezi z načrtovano gradnjo plinskih terminalov v Tržaškem zalivu italijanskemu ministru za okolje in prostor Alfonsu Pecoraru Scaniu. Ministrstvo je v duhu dobrega medsosedskega sodelovanja prosilo za dodatno dokumentacijo in pojasnila v zvezi z dokumentacijo, ki jo je Italija že posredovala.

Vlada reagira prepočasi

Na današnji nujni seji je odbor obravnaval predlog sklepov v zvezi z odzivom vlade na načrte o izgradnji terminalov za utekočinjeni zemeljski plin v Tržaškem zalivu in v njegovem obalnem območju, ki jih je pripravila skupina poslancev s prvopodpisanim Pavlom Gantarjem (LDS). Poleg tega je sprejel še štiri svoje sklepe, s katerimi je med drugim ugotovil, da so s sklepi vlade glede načrtovane gradnje terminalov zagotovljeni ustrezni koraki za zavarovanje nacionalnih interesov Slovenije.

Podobnik je pojasnil, da italijanska stran ves čas zatrjuje, da pri načrtovani gradnji plinskih terminalov ne bo prišlo do čezmejnega vpliva na okolje, zaradi česar se proces vrednotenja tega vpliva v Italiji sploh še ni začel. Vlada je prav zato ustanovila medresorsko delovno skupino za oblikovanje stališč Slovenije do problematike plinskih terminalov, ki je ugotovila, da bi imela gradnja in obratovanje terminalov znatne čezmejne vplive na območju Slovenije.

O problematiki plinskih terminalov v Tržaškem zalivu bo v ponedeljek na izredni seji razpravljal DZ. Podpisniki zahteve za sklic izredne seje menijo, da vlada doslej v zvezi z uveljavljanjem pravic Slovenije ni storila dovolj. Po njihovem mnenju bi morala odločneje in pravočasno reagirati ter zaščititi interese prebivalcev in potencialno prizadetega okolja v regiji. "Vlado želimo spodbuditi k ukrepanju, da ne bomo priča položaju, ko se Slovenija ne bo mogla več vmešati v postopke," je pojasnil Gantar.

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je zanikal očitek pobudnikov za sklic izredne seje, da se je vlada z vsaj dvomesečno zamudo odzvala na novice o načrtih Italije, da v Tržaškem zalivu zgradi dva plinska terminala. Predstavil je dosedanje aktivnosti vlade ter poudaril, da je prav v četrtek sprejela 14 sklepov v zvezi s to problematiko. Med njimi je izpostavil tistega, s katerim je sklenila Italijo pozvati, da državi čimprej končata postopek za sklenitev protokola med Slovenijo in Italijo o posvetovanjih glede čezmejnih vplivov na okolje.

Svarijo pred ekološko katastrofo
Onesnaževanje v Tržaškem zalivu
Onesnaževanje v Tržaškem zalivu FOTO: POP TV

Gradnja plinskega terminala v severnem Jadranu bi imela resen vpliv na okolje. Zaradi terminala bi sol iz Sečoveljskih solin postala neuporabna, školjke in ribe iz severnega Jadrana pa ne bi bile več užitne, so na novinarski konferenci Aktivne Slovenije opozorili neodvisni strokovnjaki Anton Komat, Peter Firbas in Gorazd Pretnar. Onesnaževanje, ki ga Italija že povzroča v Sloveniji, pa so predstavili na primeru Triglavskega narodnega parka (TNP).

V severni del Jadrana iz Posočja vsako leto pripotuje skoraj 1800 kilogramov živega srebra, iz Padske nižine pa se v tržaški zaliv iztekajo pesticidi. Z gradbenimi deli bi se z dna dvignile usedline teh rakotvornih kemikalij.

V TNP se dogaja, da se pesticidi iz Padske nižine, ki je po besedah Komata najbolj kemično onesnaženo območje v celi Evropi, v jutranjem času dvignejo z vlago in se s paro kondenzirajo v oblakih. Nato v obliki padavin padejo naključno nekje v bližnji ali daljni okolici. Stalni vetrovi te pesticide nato nosijo v TNP. Po mnenju vseh treh strokovnjakov ni nobenega dvoma, da TNP onesnažuje prav Italija.

Sosednja država bi bila dolžna narediti kemični red v Padski nižini, dolžnost Slovenije pa je, da opozori Italijo na onesnaževanje, menijo strokovnjaki. Odzvati bi se moralo ministrstvo za okolje, ministrstvo za zdravje in njegov urad za kemikalije, pa tudi zavod za gozdove in inštitut za biologijo, so še dejali in dodali, da so ti očitno bolj zainteresirani za zaščito trenutne politike.

Goričani proti terminalom

Podobno kot se dogaja v TNP, bi se ob gradnji terminala zgodilo tudi v Tržaškem zalivu, saj bi ta dvignila sedimente s strupi, ki jih Pad odnaša v morje
Podobno kot se dogaja v TNP, bi se ob gradnji terminala zgodilo tudi v Tržaškem zalivu, saj bi ta dvignila sedimente s strupi, ki jih Pad odnaša v morje FOTO: POP TV

Goriški pokrajinski svet je preučil načrt, ki ga je pripravila družba Terminal Alto Adriatico in odkril mnogo pomanjkljivosti. Svoje ugotovitve, kot poroča Primorski dnevnik, bodo posredovali deželni vladi. Družba Terminal Alto Adriatico je prošnjo za gradnjo terminala posredovala ministrstvu, ki je pristojno za pripravo študije o vplivu na okolje. Pri tem se mora ministrstvo posvetovati z deželo, ki mora vprašati za mnenje pokrajine in občine.

Po mnenju pokrajinskih svetnikov so štirje terminali odločno preveč, poleg tega pa družba Terminal Alto Adriatico pri načrtovanju plinskega terminala v Tržaškem zalivu ni upoštevala evropske konvencije ESPOO, po kateri bi morala pri načrtovanju vprašati za mnenje Slovenijo.

Druga kritična točka je vezana na izredno negativen učinek terminala na okolje. Cerniceva je omenila nizko temperaturo vode, uporabo varekine, kopanje morskega dna, onesnaženega z živim srebrom in razne druge negativne učinke.

Tretji razlog je ekonomske narave, saj bi terminal negativno vplival na turizem, navtiko in ribolov. Četrta kritična točka je velika vidljivost terminala, ki bi bil zgrajen zelo blizu obale, posebno moteča pa bi bila njegova prisotnost v nočnih urah. Peti razlog je pomanjkanje alternativ.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jungle@email.si
27. 05. 2006 18.35
država mora strogo protestirat proti gradnji terminalov, lokacijo naj najdejo drugje, kajti to je za Slovenijo lahko ekološka katastrofa to je uničenje življa v morju, posledično tudi konec turizma......tu ne pridejo v poštev nobeni kompromisi....