Gospodarstvo

Strogi kriteriji za evro

Dunaj, 07. 04. 2006 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija je na dobro poti za prevzem evra. A kriteriji za uvedbo nove evropske valute bodo strogi ...

Slovenija ima dobre možnosti za vstop v evroobmočje
Slovenija ima dobre možnosti za vstop v evroobmočje FOTO: POP TV
Po prvotnih načrtih naj bi evroobmočje prihodnje leto sprejelo tri nove države, poleg Slovenije in Litve še Estonijo, ki pa je že sporočila, da ji strogih maastrichtskih kriterijev za evro ne bo uspelo pravočasno izpolniti.

Slovenija ima "dobre možnosti" za vstop v evroobmočje s 1. januarjem 2007, je v uvodu v dvodnevno neformalno zasedanje finančnih ministrov Evropske unije ocenil predsedujoči, avstrijski minister za finance Karl-Heinz Grasser. S tem bo Slovenija prva novinka, ki bo vstopila v krog držav s skupno evropsko valuto, postala pa bo njegova 13. država članica.

Končna odločitev bo sicer predvidoma sprejeta na vrhu EU junija, na podlagi poročila Evropske komisije in Evropske centralne banke (ECB), je še pristavil Grasser. O možnosti Litve, ki enako kot Slovenija želi vstopiti v evroobmočje prihodnje leto, pa avstrijski minister ni govoril. Je pa zato Vilnius dobil zelo jasno sporočilo z zasedanja evroskupine pred sestankom ministrov vseh 25 članic.

Strogo ocenjevanje

Ocenjevanje, ali kandidatke izpolnjujejo kriterije za uvedbo skupne evropske valute evro, bo "strogo", poseben poudarek pa bo dan vzdržnosti oziroma trajnosti njihovega doseganja, so namreč enoglasno poudarili šef evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker, evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Joaquin Almunia ter šef Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet.

"Potrebna bo odločitev izjemne jasnosti, saj bo za zgled. Ocenjevanje bo strogo, za vstop v evroobmočje pa bo država morala izpolniti vse kriterije," je poudaril Juncker. "Pri tem bo vsa pozornost posvečena elementom trajnosti v izpolnjevanju kriterijev," je dodal. "Kriterije bo treba izpolniti na strog in rigorozen način, s poudarkom na vzdržnosti," je povsem podobno dejal Trichet.

Slovenija bo prva od novih članic EU, ki bo v začetku leta 2007 postala tudi članica Evropske monetarne unije, je dejal Grasser
Slovenija bo prva od novih članic EU, ki bo v začetku leta 2007 postala tudi članica Evropske monetarne unije, je dejal Grasser FOTO: Reuters

"Strinjamo se, da mora biti interpretacija stroga, usmerjena pa na vzdržnost, še posebej pri inflaciji," pa je le še pristavil Almunia. Kot je poudaril, različne obravnave držav ne bo, temveč lahko vse pričakujejo povsem enakopravno obravnavo. "Vse, kar bomo storili, bo namreč presedan," je bil v svojem sporočilu po prvi razpravi o širitvi evroobmočja jasen komisar.

In v čem je problem?

V nasprotju s Slovenijo, ki je ključne kriterije za evro, tudi inflacijskega, izpolnila konec lanskega leta, ima Litva namreč s stabilnostjo cen velike težave in komisija ne pričakuje, da bo inflacijski kriterij izpolnila v roku, vsekakor pa tega ne bo storila na vzdržen način. Bruselj in ECB bosta svoji poročili objavila v tednu od 15. do 19. maja.

A Litva za zdaj od načrtov ne odstopa, je zatrdil litovski resorni minister Zigmantas Balčitis. Ob tem je nakazal, da Vilnius pod vprašaj postavlja interpretacijo kriterijev za evro in namerava Evropsko komisijo zaprositi za definicijo vzdržnosti njihovega izpolnjevanja. "Po našem mnenju Litva izpolnjuje kriterij vzdržnosti pri inflaciji. Trenutno se soočamo samo z začasnim povečanjem inflacijske stopnje, kar je posledica visokih cen nafte in krize z ruskim plinom," je razložil minister.

"Vemo pa, da se Evropska komisija z nami ne strinja, zato jo bomo zaprosili za definicijo vzdržnosti izpolnjevanja kriterijev – na primer koliko mesecev pri inflaciji," je dejal Balčitis. Nadaljnja taktika Litve pa bo odvisna tudi od novih podatkov: za inflacijo, ki je edini konvergenčni kriterij za evro, ki ga država ne izpolnjuje, bodo izračuni za marec znani 14. aprila, je še dejal litovski finančni minister.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.