Gospodarstvo

Skupnega podjetja ne bo

Ljubjana, 28. 12. 2007 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Petrol in Lukoil ne bosta ustanovila skupnega podjetja za prodajo naftnih proizvodov.

Lukoil in Petrol sta odstopila od dogovora o ustanovitvi skupnega podjetja
Lukoil in Petrol sta odstopila od dogovora o ustanovitvi skupnega podjetja FOTO: Reuters

Družbi Petrol in Lukoil sta odstopili od lani sklenjenega dogovora o ustanovitvi skupnega podjetja za prodajo naftnih proizvodov na območju srednje in jugovzhodne Evrope Petrol - Lukoil, v katerem bi imel Petrol 51-odstotni lastniški delež, Lukoil pa 49-odstotnega. Kot so danes sporočili iz Petrola, si podjetji želita poslovnega sodelovanja.

Terminski načrt, začrtan z okvirnim sporazumom, je bil po ocenah vodstva Petrola zastavljen ambiciozno. Projektni skupini obeh družb sta najprej posamično preučili davčne, finančne in poslovne vidike ustanovitve nove družbe ter pričeli usklajevati temeljne koncepte njenega delovanja, vendar se je ob usklajevanju osnovnih predpostavk za določitev vrednosti vložkov v skupno družbo izkazalo, da se stališči obeh družb glede vrednosti vložkov v skupno podjetje bistveno razlikujeta.

Poleg tega so se spremenile tudi razmere na finančno - kapitalskih trgih. Ker različnih stališč glede določitve razmerja med vrednostmi vložkov v skupno družbo ni bilo mogoče poenotiti, sta družbi odstopili od namere ustanoviti skupno družbo, hkrati pa ostali naklonjeni poslovnemu sodelovanju.

Glede na željo po medsebojnem sodelovanju in glede na premike na naftnih trgih srednje in jugovzhodne Evrope sta družbi ugotovili, da bi bilo koristno identificirati in preučiti dodatne primerne oblike poslovnega sodelovanja. Zaenkrat sta se družbi odločili, da bosta v prihodnje primarno sodelovali v posameznih novih projektih na področju naftne dejavnosti v jugovzhodni Evropi, prav tako pa nameravata nadgraditi že danes uspešno sodelovanje na področju nabave in logistike naftnih derivatov.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

elvog19
29. 12. 2007 19.37
Pod tujim nadzorom se ne da krasti in izplačevati nerazumno visokih nagrad, raznih provizij,... To imamo zato, ker smo si želeli slovenske lastnike podjetij, ki so se izkazali, da so dosti slabši od tujcev.
hinko.murovec@siol.net
29. 12. 2007 18.30
fmunih Ja bo že držalo, in kdo v ej državi vodi politiko in v čigavem interesu???
pravicen
28. 12. 2007 21.25
fmunih HE HE veš najprej je treba privatizirat Petrol potem pa ga je treba prodati Rusom, saj to da bi država zaslužila namesto nekaterih posvečenih ...to pa ja ne gre LOL
fmunih@email.si
28. 12. 2007 17.34
Politične razmere uničujejo poslovne, ker ljudje ne obvladujejo ekonomije ampak skušajo goljufati.